Zoeken

maandag 14 maart 2016

Binnenkort krijg ik een basisinkomen van mezelf

Toen Hypotheekvrij! in 2012 verscheen, schreef ik daarin tussen neus en lippen door dat je met een afgelost huis "misschien wel zou kunnen stoppen met werken op je 55e". Toen wist ik nog niet dat dat in mijn geval precies was wat er zou gaan gebeuren. Vanaf 1 mei, de eerste dag van de maand waarin ik 55 hoop te worden, keer ik mezelf een basisinkomen uit van 1000 euro p/m. Het benodigde bedrag heb ik inmiddels bijna bij elkaar gespaard, waardoor mijn eigen plakbandpensioen een feit is. Grote vraag bij dit experiment: ga je met een gegarandeerd inkomen toch nog iets doen of kom je je hangmat niet meer uit?


Het is de bedoeling dat ik mezelf vijf jaar lang op deze manier ga bedruipen en daarvoor is een bedrag nodig van 60.000 euro. Dat lijkt veel, maar wie Hypotheekvrij! heeft gelezen weet dat we vanaf 2008 elk jaar tussen de 15.000 euro en 20.000 wisten af te lossen op onze hypotheek. Dat is dus beduidend méér dan het bedrag waar ik straks op jaarbasis genoeg aan denk te hebben. Voor alle duidelijkheid: die 1000 euro van mij komt bovenop de ongeveer duizend euro die mijn vrouw verdient met haar omgekeerde werkweek. Dat maakt dit experiment ook zo interessant, want zo kun je precies zien of je het als gezin redt met een dergelijk gecombineerd basisbedrag.

Ik ben niet de eerste Nederlander die experimenteert met een basisinkomen, want dat is generatiegenoot Frans Kerver die een jaar lang 1000 netto per maand op zijn bankrekening gestort krijgt zonder dat hij daar iets voor heeft hoeven doen. Verschil is dat ik van plan ben dat experiment 60 maanden vol te houden en het zelf bij elkaar heb gespaard. Bovenstaande foto is al wat ouder (wat je kunt zien aan het rentepercentage), want inmiddels heb ik het streefbedrag bijna gehaald. Naar schatting kom ik op 1 mei nog anderhalve maand tekort maar dat is te overzien. In zekere zin heb ik vanaf dat moment namelijk 58 maanden de tijd om die resterende 1500 euro bij elkaar te verdienen.

In theorie is het zelfs mogelijk dat ik elk jaar 12.000 euro extra verdien bovenop mijn basisinkomen, zodat het experiment tot in het oneindige kan worden doorgezet. Maar het kan ook dat ik zo wel welletjes vind en genoegen neem met een bestaan op wat officieel de armoedegrens is voor een gezin  met twee kinderen: 1990 euro netto per maand. Een basisinkomen dwingt je in ieder geval om na te denken over de vraag wat nou eigenlijk écht basisbehoeften zijn en waar je zelf het meest behoefte aan hebt.


Op 1 mei gaat er overigens nog een tweede experiment van start, want op die dag zetten we in de achtertuin de tent neer die we vorig jaar aan het einde van de zomer hebben gekocht bij Canvascamp. Toen heeft hij slechts een paar weken in de tuin gestaan, vooral om te kijken welke plek daarvoor het meest geschikt was. Nu is het de bedoeling dat hij vier maanden achter elkaar blijft staan om dienst te doen als extra slaapvertrek en als logeerkamer. Sowieso hebben we al ontdekt dat het een heel aparte dimensie aan je leven geeft als je op zomaar een doordeweekse dinsdag in een tent overnacht waar je 's avonds op je blote voeten heen slentert. Niet alleen ga ik vanaf 1 mei dus leven van een basisinkomen, ik maak van onze achtertuin ook een soort basiskamp.

10 opmerkingen:

  1. Ik vond het al zo'n hoge rente bij de bank in het oranje bij je. En ja vooral dit soort acties in je leven doen, tent in achtertuin en camperen kleurt je leven zo. Wij zijn nog basis kampeerders in eigen huis door al het regenwater te tappen voor de toilet. Voelde in het begin beetje gek maar ja wie kan er zeggen te kamperen in een mooi huis, dat vind je nooit op een camping :-) Ook weer goede boost voor het besef dat alles NIET vanzelfsprekend is en daarom dat juist dat het leven zo mooi maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is de crux: beseffen dat niet alles vanzelfsprekend is (beter gezegd: dat bijna niks vanzelfsprekend is, want zelfs schoon kraanwater is een wonder als je er even bij stilstaat).

      Verwijderen
  2. Leuk zo'n tent in de tuin. Mijn ouders deden het al onze schooltijd ik praar nu over de periode 1953--1965. Wij deden het ook weer voor de kinderen en hebben een tent voor de kleinkinderen. 4 maand is wel lang. De meeste tenten blijven maar 30- 35 weken in goede staat door de UV- schade die ze overdag oplopen. Als je de tent 4 maand laat staan kan je hem aan het eind van het 3e jaar weggooien. Hij is dan gaar. Misschien kan je de tent tussendoor eens een paar weken opbergen. Zo verleng je de levensduur. Wel droog, en muisvrij natuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip. Hij ligt nu in de slaapkamer onder ons bed, dus droog en muizenvrij. Maar stel dat we hem na drie jaar inderdaad moeten weggooien: dan heeft hij 12 maanden dienst gedaan, ofwel precies 1 jaar. Dat is het equivalent van 17 jaar achter elkaar drie weken op zomervakantie gaan ;-)

      Verwijderen
    2. Dat is zo. Wij hebben soortgelijke tent,namaak de Waard, 2e hands gekocht voor 200 euro van mensen die het kamperen na 3 weken voor gezien hielden. Als het bevalt kan je aan het eind van het 2e seizoen al eens op marktplaats gaan kijken. Eind augustus, begin september is vaak de beste tijd

      Verwijderen
  3. Oh stoer, zo'n bedrag al bij elkaar gespaard. Daar ben ik nog niet. Maar ik heb ten opzichte van jouw leeftijd dan nog 10 jaar te gaan :)) Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Die lees ik hier vast terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O leuk leuk leuk. Ben benieuwd hoe het zal gaan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Erg goedkoop en milieuvriendelijk kamperen kan bij NTKC https://www.kampeerclub.nl , toch wat anders als de achtertuin

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In de krant het artikel gelezen en het lijkt toch allemaal een beetje sprookjes achtig over te komen. Er zijn immers 12 jaar te gaan voordat het moment van AOW er is.
    Je zult dus over een totaal bedrag van 144000 euro moeten beschikken om al die jaren door te komen. De indruk bestaat dat er ook nog een inkomen is van al die boeken die geschreven zijn en dat mis ik in het kranten interview.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Begrijpelijk, want een krantenartikel biedt minder ruimte dan een boek van 220 pagina's. Bovendien bepaalt de journalist wat hij vraagt, wat hij opschrijft en wat hij weglaat (en niet ik). In mijn boek vertel ik uitgebreid hoe ik die jaren denk te gaan overbruggen (met de nadruk op denk). Zo heb ik destijds een ontslagvergoeding gekregen, maar ik heb ook een paar koopsompolissen en nog meer spaargeld. Bij een plakbandpensioen kun je af en toe ook nog best betaald werk doen. Voorbeeld: drie weken uitzendwerk om met dat geld weer een paar weken op vakantie te gaan of te gaan overwinteren. Maar nogmaals: dat staat allemaal in het boek.

      Verwijderen