Zoeken

maandag 23 mei 2016

Een pensioenkorting ter grootte van een pakje sigaretten

Langzamerhand begin ik te geloven dat Marianne Zwagerman wel een beetje gelijk heeft met haar bewering dat Nederland een soort "rubberentegelparadijs" aan het worden is. Niet alleen wordt er meteen code geel afgeroepen zodra er meer dan een paar millimeter regen valt, ook het journaal spreekt omineus over dreigende pensioenkortingen voor miljoenen Nederlanders terwijl even later blijkt dat het om hooguit 5 euro gaat. En dan ook nog eens bruto.


De landelijke dagbladen deden er de volgende dag nog een schepje bovenop. Het was nog net geen voorpaginanieuws (zowel de Volkskrant als de Telegraaf openden met een verhaal over "vluchtelingen"), maar de koppen suggereerden dat er zwaar weer op komst was voor de groeiende groep gepensioneerden met een aanvullend pensioen. Opvallend is dat alle kranten daarbij gebruik maakten van het woord "dreiging", wat doet vermoeden dat ze dat rechtstreeks uit het persbericht hebben overgenomen. In werkelijkheid blijkt het allemaal reuze mee te vallen, want het gaat in eerste instantie slechts om een kleine groep ouderen (200.000 mensen) en de verwachte kortingen zijn te verwaarlozen.

Ik weet niet goed wat ik hiermee moet. In mijn hoofd zie ik mensen zitten aan rijkelijk gedekte tafels met daarop de heerlijkste gerechten. In plaats van te genieten van al het heerlijks dat de ober hen presenteert, zeuren de aanwezigen slechts over het feit dat het zoutvaatje bijna leeg is. Vermoedelijk is het in ons land al zo lang geen oorlog meer geweest dat we de deurbel van de buren aanzien voor een luchtalarm. Het lijkt soms wel of we onbewust verlángen naar echte problemen want bij elke grote bomaanslag nemen media en politici heel makkelijk en snel het woord "oorlog" in de mond terwijl daar absoluut nog geen sprake van is.


Natuurlijk is het niet leuk om gekort te worden op je pensioen, zeker niet als het om de zoveelste achteruitgang in inkomen gaat. Door een wijziging in het belastingstelsel zijn veel gepensioneerden er per 1 januari al aardig op achteruit gegaan en dan zit je niet te wachten op wéér een verlaging. Zelfs al gaat het maar om een paar euro, het staat in schril contrast met al die jubelverhalen van een paar jaar geleden over het feit dat wij on ons land het meest solide pensioenstelsel ter wereld zouden hebben.

Media zouden echter best iets terughoudender mogen worden in hun berichtgeving, want zo lijkt het wel of alles moet worden opgeklopt tot iets ergs. Ik durf (als oud-journalist) zelfs best te beweren dat het eigenlijk helemaal géén nieuws is dat 200.000 mensen er misschien 5 euro op achteruit gaan. Een van mijn volgers op Twitter vergeleek die korting met een diepvriespizza, maar je kunt ook zeggen dat het netto één uurtje parkeren in Rotterdam is. Psychologisch gezien voelt het aan als een achteruitgang, maar het doet geen pijn in je portemonnee en veroordeelt je niet meteen tot de voedselbank, zelfs niet als je een paar jaar achtereen met 5 euro bruto per maand gekort wordt.


Wellicht verwoordt deze berichtgeving een vaag en breed gedragen ongenoegen en komt het voort uit een onbestemde angst voor wat de toekomst brengen moge, maar 15 millimeter regen is geen moesson en een pensioenkorting van 5 euro is wat mij betreft een klucht van John Lanting. Toen het journaal met dit nieuws opende, dacht ik echt even dat dit een slechte grap was en nam ik me heilig voor dat boek van Marianne Zwagerman te gaan lezen. Ik weet niet of ik haar mening deel dat Nederland een "laf land" is, maar het is alvast wel een onnodig bang land dat vaak ook onnodig bang gemaakt wordt.

9 opmerkingen:

 1. Ik kan het niet anders dan volledig met je eens zijn. En op een heleboel fronten worden we onnodig bang gemaakt tenminste, als je daar vatbaar voor bent....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed geschreven en spijker op zijn kop!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi geschreven en met je eens maar blijkbaar is het toch een gevoelig onderwerp als ze zo'n klein bedrag al de moeite waard vinden om te vermelden.
  Stiekem ben ik ook wel blij met deze ‘storm in een glas water', dat lijkt mij toch beter dan over een paar jaar te moeten horen dat het 'ineens' een groot bedrag is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Luchtalarm? Dat hebben ze toch alleen in het buitenland? Berichtgeving moet tegenwoordig afleiden van de realiteit. Zaken die er echt toe doen verschijnen niet meer in de media. Bevolking kan je sturen via media. Dat doen niet aleen Poetin, Erdogan, etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wonderlijk! Ik hoorde van mij bejaarde vrienden (83 & 88) dat ze al jaren kortingen krijgen en niet gecompenseerd zijn voor inflatie. Zij beginnen het echt te merken in hun bestedingsruimte.
  Verder denk ik dat we al zo lang horen dat de pensioenen het slecht doen, dat er twee dingen op zitten. Zorgen dat je zelf investeert in je oude dag en leren leven met minder. De combinatie is misschien het beste antwoord.
  En tot slot: ik krijg ook de indruk dat de pensioenfondsen aan heel veel eisen moeten voldoen. Allicht doe je het dan niet zo snel goed.
  Het is lastig te beoordelen wat nu de werkelijkheid is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Ik ben tegenwoordig wat minder goed in cijfertjes. Zojuist achter de pc gezeten, goed bekeken. Het bedrag was voor mij hetzelfde als vorige maanden. 252 en nog wat per maand.

   Verwijderen
 7. Weet je wat ik dan denk? Dat die journalisten óf op de automatische piloot berichten overnemen zonder er goed over na te denken, óf dat ze hopen met een dergelijke hijgerigheid meer lezers te krijgen en niet onder te hoeven doen voor collega's.

  Ik weet eigenlijk niet wat ik erger vind...

  BeantwoordenVerwijderen