Zoeken

woensdag 25 mei 2016

Zit er weer een nieuwe crisis aan te komen?

Trouwe lezers weten dat ik in oktober 2008 mijn hypotheek versneld ben gaan aflossen na het lezen van het boek Deflatie In aantocht van Eric Mecking. Natuurlijk was dat niet de énige reden, maar dat boek gaf wel het laatste zetje en dan met name één zin die op pagina 208 staat van de eerste druk. Inmiddels zijn er meer dan 20.000 exemplaren van dat boek verkocht en is er een geheel herziene, nieuwe druk verschenen in december 2014. Niks nieuws zult u zeggen, ware het niet dat mede-auteur Elmer Hogervorst waarschuwt voor nieuwe economische rampspoed waarbij de kredietcrisis verbleekt.


Ik las het nieuws gisteren op Facebook, waar ik ook bovenstaand plaatje vanaf heb geplukt. Volgens Hogervorst duurt het maximaal een jaar voordat de boel met veel kabaal instort. Zoiets schrijven ze ook al in hun boek, maar nu komt de crash zo dichtbij dat je het puntje van de ijsberg met een goede verrekijker aan de horizon al zou moeten kunnen zien. Stomtoevallig verscheen het bericht in de week dat half Rotterdam uitliep om het grootste cruiseschip ter wereld te bewonderen, dus aan toepasselijke symboliek geen gebrek.

Elmer Hogervorst, Eric Mecking en BNR-columnist Kees de Kort hebben al een afspraak in hun agenda staan met het sprekersbureau Speakers Academy om hun boodschap wereldkundig te maken via lezingen en spreekbeurten. Een goed plan, want dan kan straks tenminste niemand zeggen dat "niemand de crisis heeft zien aankomen". Dat werd in 2008 ook steeds gezegd, terwijl Mecking de komst van de kredietcrisis zo nauwkeurig had voorspeld in zijn in 2005 verschenen boek dat je hem bijna zou verdenken van voorkennis. Misschien heb je die ook wel als historicus, omdat je soms maar even achterom hoeft te kijken om te weten wat er morgen te gebeuren staat.


Ik schrijf dit dus niet om het humeur van mijn lezers  te verpesten, die net fluitend hun zoveelste aflossing hebben gedaan of een dag minder zijn gaan werken, maar om aan te geven dat er nieuws is dat  niet in de krant staat - of daar alleen tussen de regels te lezen valt. Ik weet niet of ze gelijk krijgen, maar je kunt je best voorstellen dat een "brexit" een kettingreactie in gang zet. Het kan ook beginnen met een militair conflict waar Rusland bij betrokken is of met een definitief faillissement van Griekenland. Of misschien is het gewoon zoiets stoms en onverwachts als een verzekeraar of een bank die omvalt en alles en iedereen met zich meesleept.

Als het gebeurt, dan gebeurt het volgens Hogervorst binnen nu en anderhalf jaar. Ook waarschuwt hij dat het erger wordt, misschien zelfs vele malen erger, dan wat ons na 2008 overkwam. Zo gek is dat niet want er zijn heel veel mensen die niets van de crisis zouden hebben gemerkt als er niets over in de krant had gestaan. De huizenprijzen zijn wat gedaald, er zijn mensen hun baan kwijtgeraakt, maar de overgrote meerderheid gaat nog steeds elk jaar een paar keer op vakantie en krijgt ook elke maand netjes het salaris overgemaakt.


De volgende crisis gaat echter aan niemand voorbij, al schrijven de auteurs in hun boek wel op welke manieren je je kunt wapenen tegen de perfect storm die binnenkort opsteekt. Zelfs heb ik daar ook een bescheiden bijdrage aan mogen leveren door op pagina 330 nog eens mijn pleidooi voor hypotheekvrij wonen te herhalen. Zelfs als de waarde van je huis in het allerergste geval naar een denkbeeldige nul euro daalt, heb je tenminste een dak boven je hoofd en blijven de deurwaarders weg. Daarnaast leeft ons gezin al op het welstandsniveau van een paar decennia terug, zodat het geen grote schok is als we even een tijdje bijna niks kunnen kopen. Het is alleen te hopen dat het daarbij blijft en dat de benzineschaarste in Frankrijk geen voorbode is van lege schappen in de supermarkt, hyperinflatie of erger.

25 opmerkingen:

 1. ik ben druk op zoek naar het bericht op facebook, heb je toevallig een link?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon klikken op de pagina van Elmer Hogervorst en omlaag scrollen naar het bericht over boekhandel Libris Venstra. Daar ook alle reacties lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mij vooral veel zorgen baart is de enorme hoeveelheid geld die Draghi aan het printen is om een luchtbelletje in de lucht tehouden. Dat zijn bedragen waar je koud van wordt. Nu lijkt het nog alsof Europa er goed voor staat ten opzichte van de VS, maar als het hier met veel geraas in elkaar dondert dan zijn de rollen omgedraaid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als dit gaat gebeuren gaat dan de hypotheekrente dalen of stijgen?..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Durf ik niet te zeggen en doet er dan ook niet veel meer toe. De ramp is dan niet meer te overzien. Want wat zit er in de afgrond waar we in 2008 "net langs zijn gescheerd"?

   Verwijderen
 5. Ik maak me ook zorgen over de Deutsche Bank. Die kan in potentie ook de eerste dominosteen zijn. Hun hoeveelheid derivaten is zeven keer zo groot als het bruto nationaal product van de hele EU.
  Verder bieden ze Belgen een deposito aan van drie maanden tegen 5% rente. Dat zijn in deze tijd ongekend hoge precentages. Wat is hier de reden voor, krijgen ze onvoldoende geld vanwege te weinig vertrouwen?
  DB is door Moody's gedegradeerd naar de status A3

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed gezien. Dan praat je over Lehman in het kwadraat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een zoon die heel veel bezig is met economie en de achtergronden en hij praat me regelmatig bij. Hij adviseerde verder om de komende tijd de voedselvoorraad, verzorgingsproducten etc op peil te hebben. Ik koop veel in de aanbieding. Dus het scheelt ook nog geld.
   En verder zorg ik dat ik linnengoed en praktische voorwerpen zoals tuingereedschap goed op orde heb. Onze tuin gaat deels een makkelijke moestuin worden. Ik hoop dat het zo'n vaart niet gaat lopen. Je weet gewoon niet hoe het gaat worden. En hoe snel het gaat.
   We doen net als jij dat we leven volgens een standaard van twintig jaar geleden. Voor ons niet moeilijk, we hebben gewoon niet zoveel met allerlei luxe dingen als vliegreizen, uiteten, veel winkelen etc.

   Verwijderen
 7. Het valt me nog mee dat het zo lang duurt voordat de échte crisis zich voordoet. Veel 'shorters' op de beurs begrijpen dat inmiddels ook niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "the market can stay irrational longer than you can stay solvent"
   vlgs J.K. Galbraight

   Verwijderen
 8. Hoe kun je je op deze korte termijn nog wapenen tegen de gevolgen van de crash?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het boek gaan lezen, voorraad maken, schulden aflossen, jezelf vaardigheden aanleren, een sobere levensstijl aanleren. En hopen dat het nog even duurt zodat je nog wat tijd hebt om je voor te bereiden.
   Het goede nieuws is dat ook aan de komende crash weer een einde komt.

   Verwijderen
  2. Inderdaad: Deflatie in aantocht lezen en je eigen conclusies trekken.

   Verwijderen
  3. Check! Haha boek gereserveerd bij de bieb. Maar schulden aflossen wel mee bezig maar dat gaat natuurlijk niet bijster snel helaas (hypotheek). Sobere levensstijl is ook al grotendeels van toepassing. Ook weet ik waar we indien nodig kunnen schrappen. Vaardigheden aanleren is een hele goede tip! Bedankt voor de reacties!

   Verwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hmmmm....heb het boek deflatie in aantocht niet gelezen, dus kan ook niet oordelen op de inhoud. Maar goed....om nu de shampootjes al te gaan hamsteren en een voorraad boontjes in blik aan te leggen, lijkt me overdreven.
  Gewoon je nu niet wagen ol de beurs, rustig met je centjes omgaan en blijven aflossen op de hypotheek lijkt me slim voor mogelijke rampspoed die er (nog) niet is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat voorraad hoef je ook niet alleen in huis te hebben voor een evt grote crisis. Veel mensen beseffen niet dat winkels geen voorraad meer hebben. Dus een kleine kink in de kabel zorgt er al voor dat de schappen leeg zijn en dan is het toch fijn als je even vooruit kan.

   Verwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad lastig en meer een vraag voor een adviseur die echt met je meedenkt.

   Verwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vraag het aan Ab Flipse, Albert v/d Poll of Eric Herben. Allemaal te vinden op twitter en allemaal te vertrouwen.

   Verwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wellicht leuk om eens te bekijken. Hier wordt in een paar leuke filmpjes uitleg gegeven wat geld nu eigelijk is

  https://goldsilver.com/hidden-secrets/

  BeantwoordenVerwijderen