Zoeken

woensdag 18 mei 2016

Hoog tijd voor weer een nieuwe weggeefactie!

Het is alweer enige tijd geleden dat ik op deze plek een prijsvraag heb gezet, dus het wordt hoog tijd voor een nieuwe weggeefactie. Deze keer geef ik echter geen exemplaar weg van mijn nieuwste boek, maar een splinternieuw exemplaar van een oud werk uit 2004. Een tweede huis was, na vier thrillers, de eerste keer dat ik me waagde aan non-fictie. Het is allemaal nog ietsje stijver en serieuzer dan in Hypotheekvrij!, maar eigenlijk gaat het over precies hetzelfde onderwerp (namelijk de zoektocht naar vrijheid, rust en ruimte). Het zou echter nog vier jaar duren - en één miskoop - voordat ik wist waar ik dat kon vinden.

In het voorwoord schrijf ik iets wat zó in Het nieuwe nietsdoen had kunnen staan, behalve dat niemand toen nog wist wat een "organizer"was. Lees maar mee: "Een tweede huis geeft je het gevoel dat je naast dit jachtige bestaan nog een heel ander leven hebt, eentje waarin je in een versleten spijkerbroek je eerste zelfgekweekte druiven plukt en je leeft volgens het ritme van de dag in plaats van je op te laten jagen door de volgeplande organizer."

Twee jaar na verschijning van dit boek zou ik in een impuls een vakantiehuisje kopen van 29.000 euro in het prachtige Oberlausitzer Bergland. Daar vond ik inderdaad het rustige leven waar ik zo naar verlangde, al besefte ik al snel dat het een tikje omslachtig is om eerst 7 uur en 45 minuten over de Duitse snelwegen te jakker om vervolgens met een zucht op een stoel neer te ploffen. Dat laatste kan ook vaak helemaal niet omdat er eerst van alles moet worden geverfd, gemaaid (het huisje stond op 1000 vierkante meter grond) of gerepareerd.

Het verhaal staat dus nog steeds als een huis, alleen zoek ik mijn rust nu een stuk dichter bij huis. Het ontstressen begint tegenwoordig namelijk al wanneer ik 's ochtends in mijn ochtendjas de tuin in slenter met een krant onder mijn arm en een kop koffie in mijn hand. Ik heb vrijheid (ik kan mijn dag geheel naar eigen wens indelen), rust (geen buren en geen stress) en ruimte (na de verkoop van dat Duitse huis konden we achter ons huis een stuk weiland kopen met uitzicht op een natuurgebied) zonder dat ik Duitse grondbelasting hoef te betalen of allemaal onnodige kilometers maak.

Wat veel mensen echter niet weten (of zijn vergeten) is dat dat Duitse huis feitelijk ons twééde tweede huis was. Mijn boek over tweede huizen was namelijk net zo goed op eigen ervaringen gebaseerd als op interviews met Bekende Nederlanders als Chazia Mourali, Aart Staartjes, Wouke van Scherrenburg en Bob Fosko. Wat ons meteen brengt op de vraag die je moet beantwoorden om in aanmerking te komen voor dit (naar wens) gesigneerde boek: in welk park staat het hierboven afgebeelde huis en in welke plaats? De eerste die het goede antwoord geeft, is de winnaar. Uitgesloten van deelname zijn (uiteraard) vrienden en familie, maar ook journalisten die mij ooit hebben geïnterviewd ;-)

23 opmerkingen:

 1. Is dat niet Striks Erve in IJhorst? Ik vroeg me al af of je dat vakantiehuis nog hebt. Of is het inmiddels weer verkocht?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

 3. poging 2 gemeente Staphorst park Reestdal

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben er zelf nooit geweest maar vrienden vertelden me dat er een vakantiewoning staat met jouw naam gegraveerd in de gevelsteen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt het me verteld. Meedoen zou derhalve oneerlijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Verder dan Staphorst kom ik helaas niet.... Doe er je voordeel mee 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vermoedelijk ben ik nét te laat met het geven van het goede antwoord. Het zal jullie tweede huis zijn op een recreatiepark in Staphorst in Overijssel (toen je 49 was).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wildrijck in Drenthe? Groet van Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wildrijck in Drenthe? Groet van Jeanine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je oude duitse vakantiehuisje uit hypotheek rij!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vakantiegeld komt er overigens weer aan, wat in de aflossingsvrije hypotheek wordt gestopt. Sjonge.....wat een lange weg weer om deze van €40000 naar €30000 te krijgen. Laat staan naar €0
  Enfin....hoop dit eind van het jaar gerealiseerd te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het goede antwoord is hierboven een paar keer gegeven en luidt: Landschapspark Striks Erve in IJhorst. Morgen gaat het boek op de post naar de gelukkige winnaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het lijkt erop dat ik de winnaar ben. Ik neem genoegen met de eer en gun het boek aan de nummer 2 (Talisker). Ik woon al 22 jaar met veel plezier in mijn eerste huis en sinds 2014 zelfs hypotheekvrij. Een tweede huis staat niet op mijn verlanglijst, ik slaap in mijn vakanties liever elke keer in een ander huis (of in een tent) en geniet telkens van een ander landschap. Het boek zou wel interessant kunnen zijn als weerslag van de recente geschiedenis - het koopgedrag van voor de crisis toen iedereen nog dacht dat de huizenprijzen zouden blijven stijgen en een vakantiewoning een goed renderende investering zou zijn. Maar mijn boekenkast is al vol en ik koop alleen nog ebooks. Overigens wel een leuk park dat Striks Erve. En voor de liefhebbers, er staan genoeg mooie vakantiewoningen te koop (maar niet nummer 12)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Rene en natuurlijk Gerhard voor de eer en de prijs.Ben blij met het boek ken hem nog niet en lijkt me erg leuk om te lezen op vakantie of gewoon lekker in mijn eigen hypotheek vrije tuin/huis :).Ben ook al weer bijna 5 jaar hypotheekvrij en geniet nog elke dag van de vele vrije tijd die ik hierdoor heb kunnen bereiken.

   Verwijderen