Zoeken

dinsdag 7 februari 2017

Vrouwen hebben groot gelijk met hun deeltijdbaan

Vorige week maakte het SCP bekend dat de voorliefde van vrouwen voor een deeltijdbaan in ons land hardnekkig is, zelfs als er nog helemaal geen kinderen in het spel zijn. Op basis van datzelfde onderzoek concludeerde mijn ene ochtendkrant dat de "emancipatie stagneert", terwijl mijn andere ochtendkrant zeker leek te weten dat vrouwen wel meer zouden willen werken maar daarbij door werkgevers stelselmatig worden tegengewerkt. Zo zie je maar weer eens hoe lastig het is om onderscheid te maken tussen fabels en feiten, want aan beide berichten valt het nodige af te dingen. Zo kun je je bijvoorbeeld afvragen waarom vrouwenemancipatie altijd en eeuwig wordt afgemeten aan arbeidsparticipatie. 


In De omgekeerde werkweek besteed ik maar liefst twee hoofdstukken aan dit onderwerp en ook in mijn nieuwe boek ontkom ik er niet aan. Zodra je gaat praten over minder werken, kom je automatisch terecht op het glibberige terrein van man/vrouw-verhoudingen en begeef je je als man al snel op glad ijs. Zo gebeurde het dat sommige (vrouwelijke) lezers zich prima konden vinden in mijn pleidooi voor een kortere werkweek, maar de nodige twijfels hadden bij mijn kijk op de verhoudingen tussen man en vrouw. Zelf hanteer ik namelijk een heel andere feministische meetlat dan de vraag hoeveel uren een vrouw precies werkt.

Zo wordt tot vervelens toe gehamerd op de noodzaak van economische zelfstandigheid bij vrouwen. Toen ik trouwde eindige 1 op de 4 huwelijken in een scheiding en inmiddels is dat gestegen tot 1 op de 3. Op basis van die cijfers kun je dus vaststellen dat het belangrijk is voor vrouwen om financieel zelfstandig te zijn, terwijl je er ook op kunt wijzen dat - als het om mijn generatie gaat - 3 op de 4 huwelijken standhoudt. Wie dus in de eerste plaats voltijds gaat werken om na een scheiding niet in de bijstand terecht te komen, loopt het risico dat hij (lees: zij) veertig jaar met een zwemvest rondloopt op een boot die nooit zinkt.


Dat aspect heeft dus niet zozeer te maken met emancipatie als wel met de typisch Nederlandse neiging je te willen verzekeren tegen alle vormen van tegenspoed en onheil. Natuurlijk is het geen onzin (want je kunt een heel boek vullen met verhalen van vrouwen die dolblij zijn dat ze na hun scheiding hun eigen broek konden ophouden), maar ik zou ook wel eens een interview willen lezen met vrouwen van een jaar of 65 die hun hele leven gewerkt hebben en nooit een beroep hebben hoeven doen op hun economische zelfstandigheid. Was dat nou echt de moeite waard of hebben ze een atoomschuilkelder aan laten leggen voor een nieuwe wereldoorlog die nog steeds niet is uitgebroken?

Zelf denk ik bij emancipatie in de eerste plaats aan keuzevrijheid en pleit ik voor een model waarbij mannen en vrouwen allebei even veel (lees: weinig) werken. Als de taken thuis dan ook nog eerlijk worden verdeeld, kun je vaststellen dat de vrouwenemancipatie zo ongeveer voltooid is en het glazen plafond misschien wel als mythe kan worden beschouwd. Zelf wilde ik (als man) ook helemaal niet hogerop en ben ik de laatste vier jaar van mijn werkzame bestaan met tegenzin chef redacteur geweest in plaats van redacteur. Om diezelfde reden moet je dus niet uitsluiten dat vrouwen een topleven veel belangrijker vinden dan een topfunctie.
   

Uit de column van Frank Kalshoven uit de krant van afgelopen zaterdag blijkt overduidelijk dat het bij de bezwaren tegen deeltijdwerk helemaal niet draait om emancipatie maar om economie. Fulltimers betalen niet alleen veel meer belasting, maar brengen indirect ook meer op via BTW en accijns. Tweeverdieners zullen daarnaast veel meer diensten uitbesteden en inkopen, zodat de rondpompmachine optimaal zijn werk doet en we allemaal maximaal bijdragen aan wat Dave Eggers hierboven de "nationale welvaart" noemt. Of je als burger genoeg opbrengt is in de meeste rekensommen dus belangrijker dan de vraagt wat al dat harde werken voor de individuele burger zelf oplevert.

Eggers is vooral bekend geworden door The Circle, maar heeft veel meer boeken op zijn naam staan die de moeite waard zijn. In Helden van de Grens uit 2016 kun je op pagina 49 lezen dat al dat gemekker over deeltijdbanen slechts het gevolg is van het feit dat we met z'n allen hebben afgesproken dat veertig uur de norm is. Bij een omgekeerde werkweek was het omgekeerde het geval en gold veertig uur werken als overwerk. Zo zie je dus dat je een maatschappelijk "probleem" kunt creëren door één enkele collectieve afspraak, terwijl je als maatschappij net zo goed zou kunnen afspreken dat het weekend voortaan vijf dagen duurt.

15 opmerkingen:

  1. En, volgens mij noemde je dit argument nog niet: je kunt vaak heel goed economisch zelfstandig zijn met een deeltijdbaan! Ik, vrouw, begin 50, heb mijn hele werkzame leeftijd parttime gewerkt, van 50% - 80%, soms minder, soms meer dan ik eigenlijk wilde. Het eerste jaar (met een baan van ruim 70%) moest er aanvullende bijstand bij, later heb ik mezelf altijd kunnen onderhouden. Ik ben nu wel aan het kijken of ik toch eerder met pensioen kan, ga daarvoor zelfs wat extra uren werken - maar ja, je kunt niet alles hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. In een van mijn boeken staat dat mijn vrouw met haar deeltijdbaan (en met een netto salaris van iets meer dan 1000 euro) met de hakken over de sloot economisch zelfstandig is.

      Verwijderen
  2. En misschien zijn die vrouwen zo moe van hun lange werkdagen dat het een scheiding in de hand werkt, geen tijd meer voor wat dan ook, want én werken én het huishouden laten draaien én kinderen hebben kan dodelijk werken voor je relatie. En nu niet zeggen dat de man dan maar meer moet doen want iemand moet de regie blijven houden ( manager zijn) en dat is dan wel niet lichamelijk werk maar denken aan.... (Ik zei vroeger wel: ik ben van NMB, die denkt met u mee.) En bij hoeveel echtparen worden werkelijk de taken en werkuren verdeeld? Je moet toch geld verdienen want dan tel je mee! Echte emancipatie is inderdaad keuzevrijheid voor de vrouw maar ook voor de man.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Los van emancipatie: als we allemaal lekker part time gaan werken beginnen de Kalshoventjes te steigeren. Want we moeten natuurlijk wel een overspannen welvaartsstaat in het zadel houden en ons allemaal kapot werken om in onze schaarse vrije tijd het geld bij de IKEA, de benzinepomp en tijdens wintersport weg te smijten. Overigens niets dan lof voor zijn columns, maar ze zijn dus wel ten dele gebaseerd op de vooronderstelling dat we elkaar gekker dan gek moeten maken met zoveel mogelijk geld en welvaart. Het economisch establishment (ja sorry voor de inmiddels wat beladen term) is als de dood voor de "race to the bottom". Misschien terecht, maar laten we het volgende afspreken. Als een groot deel van de burgerij nu gewoon in die consumptieve tredmolen blijft, dan ga ik voor de helft van dat geld in de luwte zitten knutselen aan mijn plakbandpensioen. Dan maar ALDI klant.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mag ik even hard applaudisseren voor dit blog?
    Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben als vrouw niet economisch onafhankelijk. Mijn man werkt voltijd en ik zorg voor de kinderen, huishouden, boodschappen, boekhouding etc. Ik ontwikkel me thuis meer dan wanneer ik vast zit in een baan waar ik elke dag hetzelfde deed op een laag niveau. Ik studeer nu alles wat ik wil en deel mijn eigen tijd in!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klopt. Betaald werk wordt ook op dat vlak ernstig overschat. Je leert veel meer als je veel leest, naar mensen luistert en verschillende dingen beleeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou moet ik er wel even bij vertellen dat mijn man onder modaal verdiend wat in de praktijk neerkomt op bijstandsniveau ongeveer 1900 netto in de maand inclusief toeslagen, kinderbijslag, teruggave belastingdienst van de hypotheekrente aftrek (wat voor ons laag is vanwege ons lage inkomen) en vakantiegeld.

      Ik snap daarom wel waarom eigenlijk de noodzaak bestaat om als vrouw te moeten werken om een bepaalde luxe te kunnen veroorloven. Wij gaan bijvoorbeeld nooit op vakantie. En ja dat is een keuze geweest in ons geval. Ik ben nu altijd thuis voor onze kinderen wat er ook gebeurd.

      Verwijderen
  7. Ik blijf het bijzonder vinden dat werken voor je gezin wordt gezien als het dieptepunt van emancipatie en terug naar de jaren vijftig-spruitjes, terwijl werken voor de droom van een andere man (of vrouw) en / of anonieme aandeelhouders juist als het toppunt van emancipatie en onafhankelijkheid.

    Geld is maar een van de vele aspecten van een relatie, en geen heel belangrijke als je er een beetje verstandig mee omgaat. Dat kan je ook (of juist, aangezien je daar de tijd voor hebt) als je ervoor kiest minder te werken.

    Ken je de boeken van Tom Hodgkinson? (How to be Idle, onder andere) Zo niet, dan kan ik je ze echt aanraden!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. werken is en blijft een straf van GOD , dus wat ze ook zeggen , in den beginnen werd er NIET gewerkt .
    Je kan trouwens ook belasting en btw betalen van je eigen vermogen hoor, dus wat bazelt die man,ik betaal me scheel zelfs zonder werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat laat een tegengeluid. Niet gericht op je uitgangspunt, ik ben een voorstander van consuminderen, duurzaam leven en simpel leven. Mijn twijfel is gericht op het vaardig worden in je vak. Mijn ervaring is, dat het na je studie vaak 5 jaar kost voor je je beroep in de vingers krijt. Dat is voor een deel bloed, zweet en tranen. En lukt moeilijk in bijv. 2.5 dagen werken per week. Werkervaring verdunt zich dan met andere werkzaamheden. Daarnaast ervaar ik een groot probleem van continuïteit in de samenleving. Artsmaatschappen, tandartsmaarschappen, in de zorg steeds andere mensen. Als je dan 2.5 dag werkt, lukt het niet goed meer om een goede overdracht te doen, vaak kost het tijd dat iemand weer moet overschakelen naar het werkruimte toe. Ook op andere plekken merk ik dat. Continuïteit en kwaliteit komt dan in gevaar. Ik denk dat het vooral van belang is om na een studie jarenlang meters te maken. Ik denk Gerhard, dat die jou in staat stellen om goed te schrijven. Van niets komt niets. Ik denk soms, dat mensen alles willen, een interessant beroep, kinderen, een huis kopen, een caravan. Een nuchtere vriendin van mij zei vroeger, een vrouw die stopt met werken na het krijgen van kinderen solliciteert naar een bijstandsuitkering (1 op de 3 huwelijken resulteert in een scheiding). Ik ben voor een menswaardig tempo in het werk, voor het terugkomen van kwaliteit (in plaats van scores door kwaliteitscommissies). Voor duurdere maar kwaliteitsproducten, die gerepareerd kunnen worden of waarvan je het gebruik least zodat er zuinig met grondstoffen omgegaan kan worden etc. Dit wou ik toevoegen als problematische kant van erg korte werkweken. Ik lees je graag, groet van Paulien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Interessant wat je zegt. Je kunt ook denken aan wat ik in De Omgekeerde Werkweek opper: 25 jaar leren, 25 jaar werken (en aflossen en sparen) en 25 jaar - of langer - oogsten. Zo lever je een maatschappelijk bijdrage, maar heb je (meestal0 genoeg tijd om het rustiger aan te doen en écht aan een tweede leven te beginnen. Maar ik blijf erbij dat emancipatie los zou moeten staan van economische participatie en nu veel te eng wordt gedefinieerd. Zie mijn volgende boek ;-)

      Verwijderen
  10. Met een zwemvest rondlopen op een boot die nooit zinkt, dat is een mooie uitdrukking, die moet ik onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat is zo. Ik heb toevallig een boot gehad, wat amateuristisch en ik kom uit een zeilfamilie. Als ik iemand aan boord had, die niet kon zwemmen, dan stond ik erop dat diegene een zwemvest aantrok. Een vriendin van mij werd daar zo zenuwachtig van, dat ze niet wilde dat haar jonge zoon met me meevoer. "Paulien zegt, dat ze misschien omslaat". Ook anderen werden zenuwachtig. Maar midden op zo ' n plas kan het aardig spoken en iemand oppikken die overboord gegaan is met een zeilboot in je eentje is geen sinecure. Sorry, ik nam het te letterlijk

    BeantwoordenVerwijderen