Zoeken

dinsdag 28 februari 2017

Zo, nu hoeven we alleen de achtertuin nog maar af te lossen

Afgelopen zondag zijn we (voor het eerst dit jaar) uit eten geweest met het hele gezin om te vieren dat onze oudste hypotheek volledig is afgelost. Vanaf nu hoeven we voor dat leningdeel nóóit meer rente of premie te betalen en dat tikt aardig aan als je het doortrekt naar de verre toekomst. Tot mijn AOW-datum bespaar ik op deze manier bijna 25.000 euro, hoewel je dat soort vergelijkingen natuurlijk alleen maar zou mogen maken als het om een aflossingsvrije lening gaat. Helemaal hypotheekvrij zijn we daarmee echter niet, want er staat nog een spaarhypotheek open van een kleine 45.000 euro met als einddatum 2020. Grappig genoeg komt dat bedrag precies overeen met de aankoopsom van een stuk weiland achter ons huis, dus in zekere zin betalen we maandelijks alleen nog geld aan de bank voor onze achtertuin.


In mijn boek Hypotheekvrij! schrijf ik dat we nog maar zelden uit eten gaan en alleen als we echt iets te vieren hebben. Zo uitzonderlijk is dat overigens niet, want uit de enquête die ING elke dag houdt onder haar klanten, blijkt dat er een grote groep is die nóóit uit eten gaat en een even grote groep die dat slechts af en toe doet. Wat dat betreft is er in de maatschappij wel het een en ander veranderd sinds het uitbreken van de kredietcrisis, want veel vanzelfsprekendheden zijn blijkbaar helemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Omgekeerd heeft het dus ook niks meer te maken met zuinig leven als je "slechts" vier keer per jaar in een restaurant komt.

Afgelopen zondag hadden we écht wat te vieren, want onze oudste hypotheek was een dag eerder tot de laatste cent afgelost. Met ingang van deze nieuwe maand zijn we elke maand ruim 150 euro minder kwijt aan woonlasten, hoewel dat pas echt grijpbaar, merkbaar en meetbaar wordt als dat bedrag deze week niet automatisch van de rekening wordt afgeschreven. Zaterdag plofte de langverwachte brief van Aegon al in de bus waarin de zinsnede "algehele aflossing" voorkomt en vrijdag schreef ik er een column over in het RD, dus je kunt wel zeggen dat alles de afgelopen dagen in het teken stond van mijn boek uit 2012.


Dat is natuurlijk ook zo, al had ik op deze plek net zo goed kunnen schrijven dat ik vrijdag naar de film T2 Trainspotting ben geweest, zaterdag een paar afleveringen heb gezien van de serie 12 Monkeys en zondag samen met mijn vrouw naar een optreden ben geweest van Lenny Kuhr in Rozenburg. Het gaat in dit blog dus wel vaak over onderwerpen die verband houden met mijn laatste vijf boeken, maar het zou een grote vergissing zijn om te denken dat het in mijn leven alleen nog maar dáárover gaat. Alles wat ik hier schrijf is waar, maar het is tegelijk niet alles waar het in mijn leven om draait.

Wel is het grappig om in de aflosnota te lezen dat Aegon de hypotheek "op ons verzoek" heeft afgelost. De aan de woningschuld gekoppelde levensverzekering was géén KEW, dus we hadden er ook voor kunnen kiezen de hypotheek aflossingsvrij door te laten lopen en het bedrag op onze rekening te laten storten. Dat hoeft helemaal geen domme zet te zijn (want in dat geval hoefde ik tot het eerstvolgende rentevoorstel maar 100 euro per maand te betalen), terwijl ik ineens de beschikking had over ruim 28.000 euro extra spaargeld. Zo bekeken klinkt dat zelfs heel verleidelijk, ware het niet dat ik in 2008 juist ben gaan aflossen om mijn (financiële) vrijheid terug te krijgen.


Overigens hádden we dat heuglijke feit afgelopen zondag al kunnen vieren als we in 2011 niet de kans hadden gekregen om een stuk weiland te kopen achter ons huis. Die gelegenheid deed zich voor nadat we nét 15.000 euro extra hadden afgelost, dus het was even de vraag waar we dat geld precies vandaan moesten halen. Het laatste wat ik op dat moment wilde was geld lenen (of de hypotheek weer verhogen), zodat we een jaar lang superzuinig hebben geleefd en elk beschikbaar reservepotje hebben geplunderd om het contant te kunnen betalen. Vanaf dat moment hadden we (tijdelijk) nul euro op de bank en (voorgoed) ruim 500 vierkante meter extra tuin.

Grappig genoeg komt het aankoopbedrag van de tuin bijna tot op de euro overeen met het nog openstaande stukje schuld, zodat je ook zou kunnen zeggen dat we inderdaad helemaal hypotheekvrij zijn en nu alleen nog onze achtertuin hoeven af te betalen. Strikt genomen is dat natuurlijk niet waar, maar ik vind het best een grappig idee dat we ons huis in theorie al helemaal hebben afbetaald en ik elke maand alleen nog maar een vast bedrag hoef te betalen om elke dag heerlijk in een luie stoel een boek te mogen lezen in de schaduw van een knotwilg met uitzicht over de landerijen.

13 opmerkingen:

 1. Mooie mijlpaal. Goede reden om te vieren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk. Dat was inderdaad reden voor een feestje. En over 3 jaar echt helemaal hypotheekvrij, dat moet pas echt een goed gevoel geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben sinds 2009 helemaal hypotheekvrij, het mooiste moment beleef ik nu elk jaar bij de aangifte inkomstenbelasting, waar ik alle vragen over hypotheek en de woning over kan slaan. Ik profiteer daarnaast nog wel van de aftrek van het huurwaardeforfait. En ik geniet elke maand van mijn onzichtbare "inkomen" omdat ik geen woonlasten heb, dit in mijn "kleine" maar heerlijk zonnige en groene achtertuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd! Afnemende vaste lasten zijn elke maand weer reden voor een brede glimlach!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd met deze mijlpaal!
  Hier is de situatie net andersom. Grond is volledig afbetaald. Nu het huis nog :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd. Minder vaste lasten is altijd prettig. De inhoud van de blog doet mij wel een beetje denken aan " als ik straks met pensioen ben ga ik genieten". Een veel voorkomende gedachten. Echter leven we ook in het"nu". Het leven kan morgen zo maar over zijn. Dat moeten wij denk ik niet uit het oog verliezen. Een cliché, maar ik ondervind het nu zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Op naar de laatste.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig natuurlijk en knap gedaan maar mijn gezin en ik houden heel erg van uit eten en borrelen op momenten die ons uitkomen en waar wij als gezin of als echtpaar lekker kunnen kletsen onder het genot van een wijntje en een lekker arrangementje. Natuurlijk kan ik die honderd euro ook extra aflossen maar dat is niet hetzelfde. Om de tijd vol te maken tussen koop woning en aflossen en het samen gezellig te hebben moet je tussendoor geld uitgeven aan :wintersport, extra vakantie, geregeld uit eten, lekker borrelen op een terras! doe je dit niet dan sterf je arm terwijl de rest met een compleet afgeloste woning achterblijft of je kinderen je herrinneren als die kniepert die alles in zn huis stopte en nooit leuke dingen deed tijdens de belangerijkste jaren! Ik ga dus in juni met mn zoon naar een coldplay concert in Duitsland! kost serieus geld maar je vergeet het nooit meer! en hij dus ook niet! alles draait om het creeren van herrinneringen en niet om maar van zo weinig mogelijk geld rond te kunnen komen! Ondanks alles heb ik al je boeken en koop ik de volgende ook! ik vind je doorslaan in aflossen maar daardoor kan ik wel bewust mijn eigen keuze maken en zonder je boeken was ik niet gaan aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die balans tussen nu en later is inderdaad heel belangrijk en zal door iedereen anders worden ingevuld. Iedereen moet dat op zijn of haar eigen manier doen en vindt ook andere dingen "leuk". Zo lijkt het erop dat ik in 2017 bijna elke week twee keer naar de film ga en 1 keer naar concert of theater :-)

   Verwijderen
 9. Gefeliciteerd! Ik vind het enorm inspirerend en iedereen bepaalt in welk tempo en hoe hij z'n hypotheek af kan en wil aflossen. Het mooie ervan is als je de keuze hebt. Ik besef maar al te goed hoe riant ik het heb als ik uit eten kan gaan, een keertje op vakantie, een stukje hypotheek af kan lossen en heel veel heerlijke middagen in mijn volkstuin kan aanrommelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat fijn indd, dat het aflossen gelukt is. Reden voor een lach.

  BeantwoordenVerwijderen