Zoeken

woensdag 12 juni 2019

Zou jij morgen nog naar je werk gaan als je er geen geld voor kreeg?

Wanneer ik vertel over mijn zelfgefinancierde vroegpensioen, krijg ik van mensen vaak te horen dat ze hun werk 'leuk' vinden en niet aan stoppen zouden moeten denken. Dat geloof ik best (sterker: ik hád ontzettend leuk werk als weekbladjournalist), maar natuurlijk is dat maar het halve verhaal. Want waarom is er dan zoveel gedoe omtrent de verhoging van de pensioenleeftijd? En hoeveel mensen zouden op maandagmorgen nou écht nog naar hun werk gaan als ze er niet langer betaald voor kregen?


In mijn vorige blog schreef ik dat mijn vrouw er de voorkeur aan geeft om parttime te blijven werken, terwijl ze in navolging van mij óók zou kunnen kiezen voor een soort plakbandpensioen. Je kunt daaruit de conclusie trekken dat ze haar werk blijkbaar 'leuk' vindt, maar dat is te makkelijk. Sowieso is er nooit één reden waarom iemand iets doet, maar gaat het om een waaier aan rationele en minder rationele argumenten en soms zelfs om een hele waslijst.

Wat iemand zélf aanvoert als hoofdreden, hoeft ook helemaal niet de belangrijkste drijfveer te zijn en is misschien zelfs helemaal niet waar. Wie nog dertig jaar van zijn pensioendatum verwijderd is, kan zichzelf immers maar beter wijsmaken dat hij plezier heeft in zijn werk, want anders haal je de eindstreep natuurlijk nooit. In mijn boek De omgekeerde werkweek trek ik de vergelijking met het Stockholm-syndroom: werken moet nu eenmaal, dus het 'moet' ook wel een toegevoegde waarde hebben.


In de krant lees je nog wel eens interviews met acteurs die maar blijven doorspelen, ook al hebben ze de AOW-leeftijd allang bereikt. Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat ze het inderdaad vooral voor hun lol doen, terwijl er in werkelijkheid op de achtergrond altijd minstens twee andere zaken spelen: óf ze kunnen de aandacht niet missen óf ze hebben het geld nodig omdat ze geen aanvullend pensioen hebben opgebouwd.

Dat zijn allebei overigens goede redenen. Wie - om bij dit voorbeeld te blijven - geen rollen meer accepteert, speelt ook geen rol van betekenis meer in de maatschappij. Je telefoon gaat niet meer, je maakt niets meer mee, je staat langs de zijlijn en telt niet meer mee. Vandaar dat mensen zich vaak lang - en soms ook te lang - blijven vastklampen aan hun vak en zich daarbij soms zelf wijsmaken dat ze onmisbaar zijn.


Kunstenares Anne van Dalen stelt mensen die zeggen dat ze hun werk 'leuk' vinden, steevast dezelfde vraag: zou je op maandagmorgen nog steeds naar je werk gaan als je salaris voortaan werd ingehouden? Dat is een gemene vraag, maar het is wel de ultieme lakmoesproef. Mijn vrouw vindt haar werk óók leuk, maar het speelt net zo goed een rol dat zeven jaar eerder stoppen in haar geval zou resulteren in 50% (!) minder pensioenopbouw.

Je weet pas of je werk voor je plezier als je financieel onafhankelijk bent én je er minstens een jaartje tussenuit bent geweest. Zelf trok in zes jaar geleden voor het laatste de deur van kantoor achter me dicht en dat is zó lang dat het gevoelsmatig bijna over een vorig leven gaat of zelfs over het leven van totaal iemand anders. Tegen journalistieke klusjes zeg ik bij voorbaat 'nee', met uitzondering van één wekelijkse column in de krant.

Dat is dus mijn ervaring - en mijn voornaamste conclusie - na drie jaar plakbandpensioen: dat je geen smoesjes meer vertelt tegen de buitenwereld en tegen jezelf. Ik doe nu alleen nog maar dingen die ik écht leuk vind en daar hoort nog maar zelden iets bij waar een geldelijke beloning tegenover staat. Met een hypotheekvrij huis binnen handbereik voel ik momenteel zelfs geen enkele aandrang meer om aan een nieuw boek te beginnen, maar verheug ik me des te meer op het volgende hoofdstuk in mijn leven.

16 opmerkingen:

 1. Ik werk vanuit huis als professioneel blogger, en als ik vandaag een miljoen zou winnen, zou ik blijven bloggen. Ik vind het oprecht fijn om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Liefde is altijd mooi als je met de ware persoon, jij en ware minnaar. Ik ben Mayruris Camplelo Mijn vriendje heeft brak met mij en ik was eenzaam, dus ik was gericht op een zeer vriendelijke en grote spell caster Dr ADELEKE die me hielp om terug te brengen mijn minnaar naar mij en hij vroeg me voor 340 euro voor de items die nodig zijn voor de spreuk en vandaag ben ik met hem nu en we zijn gelukkig samen. Ik ben erg dankbaar voor wat je hebt gedaan voor mij Dr ADELEKE u e-mail hem aoba5019@gmail.com of Whatsapp me via +27740386124.

   Verwijderen
 2. Ooit had ik een half jaar "opfrisverlof "Lang genoeg om te merken,dat ik mijn werk niet nodig had om gelukkig te zijn. Als die situatie blijvend was geweest,had ik wel af en toe een korte tijd als invaller gewerkt,denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een deel van mijn werk, de layout en distributie van een nieuwsbrief, heeft wel degelijk invloed gehad op mensen en organisaties in de derde wereld. Dat deel zou ik dus met liefde wel zouden blijven doen. De rest aan andere klusjes op administratief en logistiek hoorden er toen wel bij maar die zou ik niet meer willen en delegeren dan.
  Omdat ik maar 4x per jaar 2 weken met de nieuwsbrief bezig was zou dat wel een fijn werktempo zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik sec naar mijn werkzaamheden kijk, dan zou ik gewoon op maandagmorgen heen gaan, wel een dag minder gaan werken dat dan weer wel. En als ik dan voor het gemak "vergeet" voor wie ik werk komt het vast goed....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zou eerst meer willen weten. Waarom wordt er niet meer betaald? Is het basisinkomen ingevoerd? In dat geval stap ik op maandagochtend weer vrolijk op mijn fiets. Maar ik beken wel, dat ik een dagje minder ga die week, dat dan weer wel...

  Is het een ordinaire bezuiniging van de werkgever, dan ben ik niet loyaal, ook al is het werk leuk. Om de hoek is ook veel heel leuk vrijwilligerswerk, en dan fiets ik wel lekker daar naartoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben door ziekte thuis komen te zitten en dat bevalt mij prima. Alleen miste ik een intelectueel stukje. Dat heb ik op kunnen vangen door vrijwilligers werk waarbij ik 1x per 14 dagen iemand coach in het ontwikkelen van het ZZP schap. Dus ik taal er niet meer naar om voor een werkgever te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is de wereld van werknemers die hier spreekt, die van ambachten en ondernemen zit volkomen anders in elkaar gelukkig !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Gerhard, uit onderzoek naar geluk haalt prof Dan Gilbert drie aspecten. Het plezierige leven (leuke dingen doen, fietsen, iets leuks kopen, gezellig met vrienden eten, ...), het betrokken leven (een passie hebben, flow ervaren, in iets opgaan ...) en een derde aspect is een zinvol leven (het gevoel hebben dat je bijdraagt aan het groter geheel, aan een betere wereld). Ik zie in je levensverhaal op dit moment veel aspecten van het plezierige leven en van het betrokken leven (opgaan in je films gaan kijken, ...). Heb je het gevoel dat je leven ook bijdraagt aan een betere wereld, dat je ergens het verschil maakt, ... Wanneer ga je tevreden sterven Gerhard? Als je nog veel boeken in je tuin kan lezen, of heb je nog andere doelstellingen? Of nog anders gesteld, is een luilekker leven waarbij je niets meer moet ook voldoening gevend op vlak van zinvolheid? Mvg Bart

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede vraag. In een van mijn boeken (en als je het complete verhaal wil kennen met alle nuances en details moet je die lezen en zeker niet alleen dit blog) noem ik de ideale dagindeling: vier uur werken voor het geld, vier uur leuke dingen doen en vier uur iets terugdoen voor de maatschappij. Wat dat betrokken leven betreft (die flow): Ik heb 16 boeken geschreven. Dat had ik ook ná mijn werkzame leven kunnen doen, maar ik heb het ernaast gedaan. Ik zal zeker wel blijven schrijven, maar ik begin niet snel weer aan een volgend boek. Met die boeken heb ik in zekere zin ook bijgedragen aan een betere wereld, want wie net zo gaat leven als wij, leeft veel duurzamer. Daarnaast - en daar schreef ik eerder al een blog over, doe ik vrijwilligerswerk: ik fiets elke dinsdag een kleine 30 km met een blinde man op een tandem. Afgelopen vrijdag heeft hij hier thuis ook in de tuin geluncht. Los daarvan zit ik in een levensfase waarin je vooral naar rust verlangt: na een werkzaam leven, na het opvoeden van twee kinderen, na meer dan 7 jaar intensieve mantelzorg voor mijn hoogbejaarde schoonmoeder. Geluk zit dan ook in het gevoel dat je genoeg gedaan hebt en je steentje hebt bijgedragen.

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor je heldere toelichting. In de herfst van je leven, is tevreden terugkijken op het resultaat van al je werk heel deugddoend.

   Verwijderen
 9. Hypotheekvrij, indien waar respect, maar wat heeft geld hier mee uitstaande, en dan heb je wel genoeg gedaan, volgens mij als humanist en liberaal kan het nooit genoeg zijn, heb verschijdene boeken geschreven onder ?! over onder anderen Pline de oude, en de Etruskische taal, vervulde daar mee een levens behoefte van te hebben bestaan, ga misschien een boek over mijn jeugd schrijven, als tegen hanger tegen het Anne Frank syndrome, voorbeeld het boekje van de oud geliefde van oud Burgemeester?!, Gisela van Waterschoot van der Gracht, bewonderens waardig soort vrouw, ja we zijn de laatste der Mohikanen, na ons ( de Zonsvloed ) waarschijnlijk wel, wat ik bewonder is de mensen die het dagelijkse leven, vol ellende en menselijk onwelzijn, naast zich neer kunnen leggen, denk aan de heerlijke tijd bij mijn Tante in Bergen, al die bijzondere getalenteerde kunstanaars, waar is deze wereld gebleven, de bijzondere belevenis van een glaasje drinken in het huis met de Pilaren, deze charmante uitspanning bestaat nog steeds, maar nu bewoond door iets anders, gegroet !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor mij is werk acceptabel maar verder een ietwat vervelende onderbreking van vrije tijd. Ik mik op stoppen op 55e en ben daar hard voor aan het sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wil mijn prachtige getuigenis delen over hoe ik mijn Echtgenoot van mijn leven terugkeerde, ik wil de mensen vertellen dat er een echte spell caster online is en is krachtig en oprecht, Zijn naam is Baba Wale Wiseman, hij heeft geholpen Ik heb onlangs mijn relatie met mijn man herenigd die me dumpte. Toen ik contact opnam met Wiseman, wierp hij een liefdesbetovering voor mij en mijn echtgenoot die zei dat hij niets meer met mij te maken had, belde mij en begon me te smeken. Voor iedereen die dit artikel leest en hulp nodig heeft, kan Wiseman ook alle soorten hulp bieden, zoals het herenigen van een huwelijk en een relatie, het genezen van alle soorten ziekten, rechtszaken, zwangerschapsvertelling, we zijn nu heel blij met ons zelf. Wiseman laat hem beseffen hoeveel we van elkaar houden en elkaar nodig hebben. Deze man is echt en goed. Hij kan je ook helpen je gebroken relatie te herstellen. Ik had mijn man terug! Het was als een wonder! Geen huwelijkscounseling en we doen het heel goed, in ons liefdesleven. Contact opnemen met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing
  via e-mail: babaidadawiseman01@gmail.com
  WhatsApp: +2348136951551

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo allemaal, mijn naam is Ophélie Aurélien Ik woon bij het Choco-verhaal in België. Ik was gewond en had een gebroken hart toen er zeven maanden geleden een groot probleem ontstond tussen mij en mijn man. zo verschrikkelijk dat hij de zaak voor de rechter bracht voor een scheiding. Hij zei dat hij nooit meer bij hem wilde wonen en dat hij niet meer van me hield. Dus pakte hij het huis uit en zorgde ervoor dat ik en mijn kinderen veel pijn leden. Ik probeerde al mijn mogelijke middelen om hem terug te krijgen, na veel bedelen, maar alles was invail. En hij bevestigde dat hij zijn beslissing nam en dat hij me nooit meer zou zien. Dus op een avond, toen ik terugkwam van het werk, ontmoette ik een oude vriend van mij die ook met mijn man in hetzelfde bedrijf werkte, dat hij me belde en me vroeg wat het probleem is met mijn man. Dus legde ik alles aan hem uit, dus vertelde hij me dat de enige manier om mijn man terug te krijgen is om een ​​spell caster te bezoeken omdat het echt voor hem werkte. Dus ik geloofde nooit in een spreukgieter, maar ik had geen andere keuze dan zijn advies op te volgen. Toen gaf hij me een e-mail doctorosagiede75@gmail.com een ​​spingieter die hij bezocht. Dus de volgende ochtend stuurde ik een bericht naar de e-mail die hij me gaf, en de spellmeester verzekerde me dat ik mijn man binnen twee dagen terug zou krijgen als ik zijn instution zou volgen, dus deed ik alles wat hij me vroeg. De volgende ochtend, zo verrassend, belde mijn man die me de afgelopen zeven maanden niet had gebeld om me te vertellen of er een andere manier was om terug te komen in mijn leven. Gedurende 7 maanden Drosagiede maar met een glimlach op mijn gezicht, zodat hij terug in mijn leven kwam, met veel liefde en vreugde, verontschuldigde hij zich voor zijn fout en voor de pijn die hij mij en onze kinderen veroorzaakte. Vanaf die dag was onze relatie sterker dan voorheen, ik zou je adviseren als je moeite hebt om hem te contacteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Liefde is altijd mooi als je met de ware persoon, jij en ware minnaar. Ik ben Mayruris Camplelo Mijn vriendje heeft brak met mij en ik was eenzaam, dus ik was gericht op een zeer vriendelijke en grote spell caster Dr ADELEKE die me hielp om terug te brengen mijn minnaar naar mij en hij vroeg me voor 340 euro voor de items die nodig zijn voor de spreuk en vandaag ben ik met hem nu en we zijn gelukkig samen. Ik ben erg dankbaar voor wat je hebt gedaan voor mij Dr ADELEKE u e-mail hem aoba5019@gmail.com of Whatsapp me via +27740386124.

  BeantwoordenVerwijderen