Zoeken

dinsdag 26 september 2017

Klinkt er een fluitsignaal als de vrouwenemancipatie is voltooid?

Hoewel ik mezelf tegenwoordig vooral beschouw als journalist in de voltooid verleden tijd, heb ik nog wel een aardige tip voor alle krantenredacties. Zou het niet een aardig idee zijn om op zaterdag eens een compleet katern te wijden (misschien zelfs in alle kranten tegelijk) waarin de vraag wordt beantwoord op welk moment de vrouwenemancipatie als voltooid kan worden beschouwd? Hoe ziet de ideale maatschappij eruit waarin feministen tevreden het licht uit kunnen doen op de faculteit vrouwenstudies? Moeten we streven naar een soort geperfectioneerde versie van Zweden? Of wonen we hier eigenlijk al in een vrouwvriendelijk paradijs en hoeven we er voor de volledigheid alleen maar een paar openbare toiletten bij te plaatsen?  


Ik besef dat dit een heikel onderwerp is, zeker als je een witte man bent van 56 die het in zijn laatste boek nog heeft over de kunstenares Anne van Dalen in plaats van haar aan te duiden met het genderneutrale 'kunstenaar'. Toch ben ik oprecht benieuwd wat een dergelijk scala aan verhalen op zou leveren, want je leest wel vaak wat er allemaal nog misgaat in deze maatschappij als het om gelijkheid en gelijke kansen gaat, maar slechts zelden waar we nu eigenlijk naar op weg zijn. Want wat is nu eigenlijk precies het gedroomde eindstation van de emancipatie? Zijn we daar al in de buurt of is het nog oneindig ver weg? En, minstens zo interessant, is iedereen daar dan ook vanzelf gelukkig en gezond?

Als ik chef redacteur van een krant was zou ik de scribenten carte blanche geven, al hoop ik wel dat iemand op het idee zou komen om die ene Nederlandse mevrouw op te zoeken die naar Zweden is geëmigreerd en met lede ogen moet toezien hoe haar zoons doodongelukkig worden in die bijna Orwelliaanse geëmancipeerde heilstaat. Zelf ben ik precies 1,5 dag in dat land geweest, veel te kort om er iets zinnigs over te kunnen zeggen maar precies lang genoeg om mijn vrouw een sms te sturen met daarin de noodkreet dat ik in een 'feministische hel' terecht was gekomen. Dat sloeg niet alleen op mijn persoonlijke gevoel, maar ook op de verbeten en ontevreden gezichten van de meeste vrouwen die ik op straat tegenkwam.


De enige manier om in dat land nog een ouderwetse man te kunnen voelen, is door auditie te doen bij de band Amon Amarth of alle optredens af te lopen van deze vikingmetalband. Het is dan ook geen toeval dat er zelfs een compleet subgenre binnen de metal is genoemd naar de stad Göteborg met als bekendste exportproduct de band In Flames. Daarmee is deze subcultuur overigens geen conservatief bastion, want hardrock en metal zijn al meer dan vier decennia genderneutraal. Afgelopen zaterdag was ik aanwezig bij Rotterdam Rocks in Baroeg en dan is er niemand in de zaal die aanstoot neemt aan het feit dat de gitarist van Voodoo Circle zwarte nagellak draagt of dat zelfs maar opmerkt.

Op dezelfde manier is er waarschijnlijk ook niemand die straks geërgerd bij de balie komt informeren wanneer er weer eens een metalband komt met een mánnelijke zanger wanneer Battle Beast in november deze zaal aandoet (foto hierboven). Als je mij vandaag de onmogelijke vraag zou stellen wat het ultieme metalnummer is, zou ik naar alle waarschijnlijkheid antwoorden dat dat You Will Know My Name is van Arch Enemy, waarop Alissa White-Gluz indrukwekkender grunt dan elke andere man in het genre. Sekseverschillen spelen hier dus allang geen rol meer en iedereen mag ongegeneerd stoer doen.


Iets verwarrender wordt het al als je een foto onder ogen krijgt van de Amerikaanse band Greta van Fleet die ondanks de naam bestaat uit vier mannen, al zou je zweren dat het nichtje van Janis Joplin achter de rug staat. Daarmee is deze band een soort genderneutrale natte droom, hoewel je tegelijk kunt aanvoeren dat dit in 1969 de gewoonste zaak van de wereld was. In mijn schooltijd droegen zowel jongens als meisjes spijkerbroeken, t-shirts of overhemden en parka's, terwijl meisjes op de middelbare school er tegenwoordig juist uitzien alsof ze na schooltijd hebben afgesproken met Kim Kardashian en geen tijd meer hebben om zich thuis om te kleden.

Je moet het me ook maar vergeven als ik af en toe een vermoeide zucht slaak wanneer wordt aangevoerd dat er geen enkel aangeboren verschil is tussen mannen en vrouwen en dat je je pasgeboren dochtertje dus net zo goed Boris kunt noemen. Toen ik in 1980 - dus alweer bijna veertig (!) jaar geleden - politicologie studeerde in Amsterdam kreeg ik hetzelfde verhaal te horen en ook toen al leek me dat wat erg kort door de bocht. Nog dezelfde avond belde ik mijn broer (die biologie studeerde) zodat ik bij de eerstvolgende gelegenheid een heel lijstje kon voorlezen met biologische kenmerken die een rol spelen in een mensenleven. Ik werd nog net niet met pek en veren afgevoerd, maar echt ruimte voor discussie was er niet.

Die discussie ga ik hier dan ook niet aan, al wil ik wel een paar dingen kwijt. Zo zijn het in de regel vooral vrouwen die graag willen geloven dat alle verschillen tussen man en vrouw cultureel bepaald zijn. Dat vind ik zo opmerkelijk dat ik in dat verband al eens het woord 'zelfhaat' heb gebruikt. Ik zal niet betwisten dat je als man een voorsprong hebt in deze maatschappij, of dat mannelijk eigenschappen als ambitie, werkverslaving en ellebogenwerk extra worden beloond. Maar dat verklaart niet afdoende waarom veel vrouwen een wat gemankeerde relatie hebben met typische kenmerken van het vrouwenlichaam (heupen, dijen, buikje) en gruwen van eigenschappen die als typisch vrouwelijk worden gezien (zorgzaam, lief, zichzelf wegcijferend).

Persoonlijk denk ik dat met name vrouwen het risico lopen om erg ongelukkig te worden van het idee dat mannen en vrouwen als een onbeschreven blad ter wereld komen en vervolgens door de maatschappij worden geboetseerd tot ideaalplaatjes van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Mensen hebben nu al het gevoel dat ze zelf honderd procent verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk en het dus ook geheel aan zichzelf te wijten hebben als ze falen, vastlopen of minder succes hebben dan gehoopt. Als je als vrouw dan ook nog eens minder stoer, stressbestendig, gedreven of ambitieus blijkt te zijn dan handig of wenselijk, leidt dat tot nóg meer zelfverwijt wanneer je niet kunt terugvallen op de troostende gedachte dat dat misschien wel deels aangeboren is of een beetje biologisch bepaald.

27 opmerkingen:

  1. Hahaha, nou je beschrijft het mooi! Ik zou het proces als voltooid beschouwen als mannen en vrouwen even veel zouden werken en daarvoor ook even veel betaald zouden krijgen. Simpel eigenlijk hè? Maar volgens mij nog erggg ver weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat laatste gaat in elk geval vanzelf. Bij de jongste generatie werknemers zie je dat vrouwen nu al meer verdienen dan mannen: https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/cbs-jonge-vrouwen-verdienen-nu-meer-dan-jonge-mannen

      Verwijderen
    2. Ja, dat is niet verwonderlijk, want volgens de statistieken (CBS) zijn die ook hoger opgeleid. Je krijgt alleen een dip, wanneer die jongste generatie kinderen gaat krijgen, blijven ze dan werken? en hoe lang? En blijft de beloning dan ook zo hoog? Dat is dus nog afwachten.

      Verwijderen
  2. Volgens mij is de vrouwenemancipatie pas voltooid als alle vrouwen 80 uur per week werken, 50.000 zakelijke km's per jaar rijden in een zilvergrijze lease-Audi en de mannen ondertussen een beetje aanklooien in het huishouden en genieten van de welvaart die door de technologische revolutie van de afgelopen eeuw is mogelijk gemaakt. Door diezelfde mannen, dat wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Battle beast!!!!! Nu is de frontvrouw bijna een vent. Wat je van Angela zeker niet kan zeggen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://youtu.be/zByvh2MH25g
      Om mijn opmerking hiervoor te illustreren.
      Overigens zijn de godfathers van de Goteborg stroming Dark Tranquillity. Luistertip

      Verwijderen
    2. Oeps, ik schreef angela, waarmee ik Angela Gossow bedoelde. De vorige zangeres. Angela en Melissa kunnen qua grunt en vrouwelijkheid een wedstrijdje doen.

      Verwijderen
    3. Ik heb Angela Gossow ooit mogen interviewen! Hele eer vond ik dat. Ik vind ze allebei top. Ooit heb ik mijn kinderen een live-dvd laten 'zien' met het beeld op zwart ;-)

      Verwijderen
  4. Ik ben voor mijn vroegere werk veel in Zweden geweest, ook in Göteborg, en vond de Zweden, vrouwen en mannen, altijd erg prettig in de omgang, zowel zakelijk als privé. Zoals alle noorderlingen moet je ze wel de tijd geven om te "ontdooien" Daarvoor is anderhalve dag natuurlijk veel te kort.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook alleen in het zuiden van Zweden geweest (waar Wallander is geboren).

      Verwijderen
    2. Zuid-Zweden is voor mij ook het noorden (alles boven de grote rivieren :) ). Het Zweedse model is alleen houdbaar bij een hoge arbeidsparticipatie van mannen en vrouwen, want het leven is duur. In ruil daarvoor zorgt de overheid voor goede en goedkope kinderopvang, ouderschapsverlof voor beide ouders, scholing en zorg. Je komt vrouwen in alle beroepen en geledingen tegen. In typische mannen-beroepen zoals productiewerk in een fabriek zie je wel dat vrouwen soms mannengedrag gaan vertonen. Zal wel een overlevings-strategie zijn. Maar als ik dit kikkerland om welke reden dan ook zou moeten verlaten zou ik het liefst in Denemarken of Zweden gaan wonen.

      Verwijderen
  5. Ik zal nooit beweren dat er geen verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. De individuele verschillen tussen mensen zijn echter veel groter. En het zou fijn zijn, vooral voor kinderen, als er niet voortdurend de nadruk werd gelegd op die groepsverschillen, en ieder individu zelf kon kiezen voor een roze t-shirt of een voetbal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De belangrijkste boodschap van dit stuk zit in de laatste alinea. Dat is ook een onderwerp dat nog onderbelicht is in de media.

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens. Voor mij zou de emancipatie voltooid zijn als men zich niet meer zou hoeven verantwoorden voor de keuzes die man/vrouw maakt. Gewoon kunnen doen wat goed voelt

      Verwijderen
    3. Dat is interessant, maar heeft niet per se met emancipatie te maken. Als je bijv. gaat aflossen voordat iedereen dat doet, in een piepklein boodschappenautootje rijdt, niet op zomervakantie gaat en geen alcohol meer drinkt en geen zin hebt om meer betaald werk te doen dan strikt noodzakelijk, bemoeit iedereen zich ook met je keuzes en moet je je ook voortdurend verantwoorden. :-)

      Verwijderen
    4. Dat is een andere keuze dan wat ik bedoel. Als je vrouw met 50 plus in een piepklein autootje zou rijden en geen alcohol meer zou drinken en niet (buitenshuis,betaald) zou werken denk je dat zij daarop aangesproken zou worden?? Als je je als man als huisman voorstelt kijken ze nog steeds raar. Die mindsetting bedoel..
      Dat heeft niet direkt met het begrip emancipatie te maken maar wel indirekt. Als je je niet meer hoeft te verantwoorden dat je wel of niet werkt etc en de omgeving vind dat normaal dan heb je gelijke rechten ongeacht je geslacht.
      Dat hele gedoe van emancipatie is toch alleen maar bedacht zodat er nog meer belastingcentjes geint kunnen worden. Of en hoe man/vrouw/kind zich daarbij voelt speelt geen rol....

      Verwijderen
  6. Andersom geldt ook. Je kan je ook ongelukkig gaan voelen als je het idee hebt niet aan een vrouwelijke norm te voldoen. Dat is meer het probleem van normen dan van aangeboren/culturele verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het probleem is dat in de media steeds wordt gedaan of dat een exclusief vrouwenprobleem is. Ook mannen voldoen niet altijd aan het ideaalbeeld van mannelijkheid (nog los van het feit dat het steeds onduidelijker is voor mannen aan welke normen ze eigenlijk moeten voldoen).

      Verwijderen
    2. Klopt. Lijkt me ook onderdeel van emancipatie. Op het moment heb ik het idee dat bij kinderen een stoer meisje al meer geaccepteerd wordt, dan minder-stoere jongens, zie de (terechte) ophef over de SIRE campagne.

      Verwijderen
  7. Hanne, en voor een deel Gerhard, ik herken de dwingelandij van normen (het is afwijkend als je als vrouw minder liefdevol, ambitieus en soms nogal bot bent). In 1 instelling waar ik werkte was een positief vrouwenbeleid, dat gold echter vooral voor vrouwen met kinderen. Dat werd niet gezegd, maar dat kon je voelen in de reacties. Het komt erop neer, dat als je op wat voor soort manier dan ook afwijkend van de norm of afwijkend van de "meerderheid" bent, dat je dat vaak kwalijk genomen wordt, dat het geproblematiseerd wordt en dat je er eerder buitenvalt. Dat zit in groepen mensen ingebakken. Wat de vrouwenemancipatie betreft denk ik, dat er nog wel wat werk is. Vrouwen werken nog steeds vooral in de lage statusberoepen die slechter betaald worden (nu: gezondheidszorg , onderwijs). Je ziet mannen uit die beroepen vertrekken. Ik vind het zorgelijk dat heel jonge meisjes zich al als sexueel profileren, dat is niet in het voordeel van meisjes (zie ook voice ... voor kinderen). Het maakt ze vatbaar voor misbruik. Jonge modellen worden in tijdschriften nog steeds gebruikt. Door de parttime banen van vrouwen was het vroeger zo, dat deze na een scheiding samen met de kinderen in een armoedeval kwamen. Dat wil je natuurlijk zelf ook voorkomen, denk ik. Dat vrouwen en mannen precies gelijk zijn is natuurlijk onzin. Zo snap ik ook niet, de trend dat alles veilig zou moeten zijn, van kinderspelletjes tot ...., leven is niet veilig. Gerhard, hou je er van de knuppel in het hoenderhok te gooien? Is gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je stipt veel interessante punten aan. De werkelijkheid is altijd complex en weerbarstig. Werken er bijvoorbeeld veel vrouwen in de zorg omdat dat een typisch vrouwenberoep is (waar mannen met een brede boog omheen lopen) of komt het ook doordat vrouwen van nature iets zorgzamer zijn? En ga zo maar door.

      Verwijderen
    2. Volgens mij werkten er wel mannen in de zorg (ook huisartsen, tandartsen) en in het onderwijs). Mannen vertrekken uit die beroepen als ze minder status krijgen en minder betalen. Terecht lijkt mij, dat zouden wij vrouwen ook meer moeten doen. Het heeft niet alleen effect op de betaling, maar ook hoe je behandeld (ongecensureerd:gekoeieneerd) wordt in die beroepen.

      Verwijderen
  8. Wellicht zijn de feministen tevreden als
    er even veel mannen als vrouwen sneuvelen op het slagveld,
    het aantal dodelijke arbeidsongevallen onder mannen en vrouwen gelijk is,
    mannen en vrouwen gelijk gestraft worden voor dezelfde vergrijpen,
    het percentage zelfmoorden onder mannen en vrouwen gelijk is,
    er even veel mannen als vrouwen het slachtoffer worden van geweld,
    mannen net zo vaak de kinderen krijgen toegewezen in geval van een scheiding,
    vrouwen net zoveel uren en jaren zouden werken als mannen,
    enz.

    Als vrouwen gaan protesteren omdat er te weinig openbare plasgelegenheden zijn dan weet je dat het tijd is voor het fluitsignaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. IK ga er nog over peinzen Gerhard, en anderen. Echter, er moeten wel meer openbare damestoiletten komen: https://renzoverwer.wordpress.com/2017/09/30/wildplassende-vrouwen/

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In 1 instelling waar ik werkte was een positief vrouwenbeleid, dat gold echter vooral voor vrouwen met kinderen.


    เย็ดสาว

    BeantwoordenVerwijderen