Zoeken

maandag 7 augustus 2017

Vakantie is in zekere zin een overdosis nietsdoen

Schreef ik in mijn vorige blog dat ik voor het eerst in jaren weer eens vijf dagen had gekampeerd, ruim een week later was het tijd voor onze échte zomervakantie. Zoals bekend hoeft die in mijn geval maar aan twee criteria te voldoen: niet te duur en niet te ver weg. Het weer is een beetje een risicofactor als je zo redeneert, maar deze keer hadden we geluk. Na een wat wisselvallige eerste week in het Zwarte Woud was het zeven dagen lang zulk lekker weer dat ik elke dag kon beginnen met een goed boek op een ligstoel in de schaduw van een fruitboom. Dat was op zich natuurlijk heerlijk, maar op een gegeven moment snakte ik ernaar om eindelijk weer eens iets nuttigs te gaan doen. Zo blijf ik ambivalente gevoelens koesteren richting het onderwerp "vakantie" en kan ik alleen maar vaststellen dat mijn leven in Nederland veel meer in balans is.


Natuurlijk is het lastig uit te leggen aan mensen die op zaterdagavond thuiskomen en op maandag weer op kantoor verwacht worden, maar stiekem ben ik altijd blij dat ik weer thuis ben. Dat heeft niets te maken met heimwee of een soort vakantiefobie, maar alles met het feit dat vakantie in veel opzichten teveel van het goede biedt. Zo heb ik de afgelopen veertien dagen zoveel achter het stuur gezeten, dat ik me heb voorgenomen om de komende twee weken geen meter meer auto te rijden en alles met de fiets te doen.

Gek genoeg moet ik tot vervelens toe aan mensen uitleggen waarom ik er niet meer over peins om ooit nog 1400 kilometer naar Toscane te rijden, zelfs niet als ik de heenreis in drie behapbare stukken zou hakken. Ik vond ons appartement in het Zwarte Woud al ver genoeg en weet bij voorbaat dat ik niet twee keer zoveel ga genieten van mijn vakantie als ik twee keer zo ver rijd. Bovendien schrik ik een beetje terug van de bijna Afrikaanse temperaturen in dat deel van Europa, want ik gedij beter bij 23 graden dan bij de 41 graden die onlangs in Rome werden gemeten.


Natuurlijk is het ook mooi in Umbrië, in Kroatië of in de Auvergne, maar ik was oprecht verrast door de schoonheid van het landschap in het Zwarte Woud. Bij beide appartementen hadden we een prachtig uitzicht vanaf onze ligstoel en op het tweede adres was het zelfs zo rustig dat je 's nachts door het open raam geen enkel geluid hoorde.We bezochten een paar musea (waaronder het Phonomusem in St. Georgen dat geheel gewijd is aan de historie van de platenspeler), gingen geregeld naar het zwembad, hebben lange wandeltochten gemaakt en door schilderachtige stadjes geslenterd.

Tussendoor had ik tijd genoeg om zoveel boeken te lezen dat ik zelfs voortijdig door mijn voorraad heen was en een greep moest doen in het stapeltje Engelse boeken dat mijn oudste zoon voor de gelegenheid had meegenomen. Zo las ik The Sense of an Ending van Julian Barnes (terwijl ik nog steeds de gelijknamige film niet heb gezien) en begon ik op de laatste dag in Paper Towns van John Green, hoewel ik dat niet heb uitgelezen en inmiddels heb omgeruild voor het huiveringwekkende Room van Emma Donoghue.


Voor een leesmonster als ik is het natuurlijk heerlijk om gemiddeld één boek te lezen per anderhalve dag, maar toch ligt verzadiging op de loer. Na veertien dagen moest ik vaststellen dat vakantie vooral een overdosis is: van nietsdoen, van kilometers achter het stuur, van boeken lezen, van pizza's in een restaurant en van lekker broodjes bij de koffie. Dat klinkt natuurlijk niet echt als een straf (en dat is het ook niet), maar ik voelde me na afloop toch een beetje een badmeester die tijdens zijn all-in vakantie de hele dag naast het zwembad heeft gelegen. Anders gezegd: mijn leven is de laatste jaren zó in balans, dat de balans in de vakantie juist een beetje zoek is.

Na twee weken wilde ik dus maar wat graag weer eens iets nuttigs doen (al is het maar de dakrand verven of de hordeur repareren), terwijl ik ook wel weer eens naar de bioscoop wilde of lekker een eind wilde fietsen. Toen ik nog in loondienst was, snakte ik naar rust en was ik maar wat graag bereid om daarvoor vijftien uur achter elkaar achter het stuur te kruipen. Tegenwoordig pak ik op de laatste dag van de vakantie fluitend mijn koffer in om thuis weer de draad om te pakken en troost ik me met de gedachte dat de eerstvolgende buitenlandse reis nog minsten negen maanden op zich laat wachten.

14 opmerkingen:

 1. Ik ben altijd weer blij als ik thuis ben. 14 dagen is voor mij maximaal. Thuis geniet ik ook meer bij 23 graden dan hoge temperaturen elders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, overdaad schaadt. Dit echte nieuwe niets doen is blijkbaar niks voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Na vijf uur lezen op een luie stoel, snak ik naar lichaamsbeweging. Ook bij nietsdoen draait alles om de juiste balans. :-)

   Verwijderen
  2. Gek he ,ik heb dat juist anders om, het gaat er gewoon om welk ritme je gewend bent.IK werk nooit meer dan een halve dag meestal minder maar ik verveel me nooit, nog steeds tijd te kort voor al mijn interesses......

   Verwijderen
 3. Vakantie is ook maar een bedenksel. Het is een doekje voor het bloeden, voor diegenen die het hele jaar door keihard moeten werken. Of juist een verzetje voor diegenen die zich de rest van het jaar dood vervelen in een saaie kantoorbaan. Overigens raad ik je aan Gerhard, een e-reader te kopen. Dan kun je onbeperkt leesvoer meenemen in plaats van kilo's papieren boeken. Ik ben pas weer gaan lezen (ja ook jouw boeken) sinds ik zo'n ding heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, maar ik vind dit wel prima zolang alles achterin de Suzuki past. Bijkomend voordeel: toen ik voortijdig door mijn voorraad boeken heen was, las ik noodgedwongen een boek dat mijn oudste zoon had meegenomen en dat bleek het beste boek dat tijdens mijn vakantie ik heb gelezen ;-)

   Verwijderen
 4. Voor mij is de balans (die altijd al fragiel is) zoek voor en na de vakantie. Inpakken, huis schoonmaken, tuinen aan kant. Dan op vakantie de eerste drie dagen erg moe. Na terugkomst hetzelfde en de caravan schoonmaken (of de tentspullen). Lekker niets doen, koken, fietsen, of een ander uitje, daar kan ik wel van genieten. Hoewel met de caravan rijden of met de tent naar de wadden is ook intensief. Ik kan na de vakantie wel nagenieten van alle ervaringen. Dus zo lang het kan, blijf ik het doen. Ik blijf trouwens de laatste jaren dicht bij Nederland, mijn energie rijkt niet veel verder Misschien nog naar oost-Duitsland. Dat heeft met mijn leeftijd en energieniveau te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo zijn er ook mensen die onderscheid maken tussen 'een reis maken' en 'vakantie'. Tijdens je vakantie kun je overigens ook heel actief bezig zijn. Denk aan een fietsvakantie o.i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. een overdosis niets doen.. tja, in huis nu wel.. 3 weken vrij en met maar 2 kids in huis, zelf veel dagjes weg ipv alle dagen thuis aan t werk met in totaal wekelijks 5 opvangkinderen.. ja idd.. dan wel... maar dagjes weg is alles behalve niets doen met 2 kinderen ;) dit jaar niet op vakantie, bevalt enorm goed ons eigen huis als vakantiehuis ;) speeltuin voor de deur, heerlijk onze eigen keuken met voorraad en eigen apparaten ;) geen inpakstress, zo genieten!
  maar een overdosis niets doen ? nee was hier zo ontzettend aan toe en t is zeker geen overdosis niets doen met 2 jonge kids....(wel genoeg rust, maar geen overdosis)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en idd ver weg op vakantie. ik moet er niet aan denken om meer dan 3u in de auto te zitten.. :( snap juist heel goed dat je daar geen zin in hebt! snap serieus niet dat mensen dat doen enkel voor vakantie.. de heen weg gaat misschien nog wel.. dagje bijkomen en daarna genieten.. maar de terugreis? ik zou dan nog een week moeten bij komen en dat gaat nou eenmaal niet :p

   Verwijderen
 7. Rijden is duidelijk niet je hobby..
  Dat mag natuurlijk, maar ik vind rijden juist heerlijk. Lekker muziek luisteren, onderweg wat eten met de kinderen, spelletjes doen. Gewoon niet als een lemming op zaterdag gaan rijden. Donderdag 700 km naar festival in Duitsland. Heerlijk!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Afgelopen week stond in de krant dat Nederlanders gemiddeld 22 kilometer forenzen. Als uitschieter werd Texel genoemd met 44 km. Dat laat zien dat mijn voorbeeld (bijna 100 km) behoorlijk extreem is, zeker als je dat meer dan twintig jaar achter elkaar doet. In mijn boeken beschrijf ik ook hoe dat mijn kijk op werk heeft beïnvloed. Heb ik nou een hekel gekregen aan werken of in de eerste plaats aan het bijbehorende woon/werkverkeer? Zelf denk ik wel eens dat ik aan dat autorijden en aan al die files een soort milde vorm van PTSS heb overgehouden ;-)

   Verwijderen
 8. Ik zit op enkele afstan 85 km. Deed ik met de motor, maar ga vanaf nu met de auto, omdat ik mijn kinderen graag zie opgroeien. Ik rijd om 9:30 weg en ga savonds om 18:30 weer naar huis. Niks geen file. Gelukkig kan dat in mijn baan

  BeantwoordenVerwijderen