Zoeken

woensdag 29 maart 2017

Dáárom moet elke huizenbezitter het boek Hypotheekvrij! lezen

De AFM maakt zich zorgen over de nog steeds grote groep huizenbezitters met een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Samen met twee grote banken denkt de toezichthouder na over de vraag hoe men die groep ertoe kan aanzetten in actie te komen en extra te gaan aflossen. Een oplossing is nog niet gevonden, hoewel het waarschijnlijk enorm zou helpen als ze al die mensen een exemplaar zouden opsturen van mijn boek Hypotheekvrij! Zelf doe ik dat boek nooit aan iemand cadeau zonder de disclaimer dat ze na lezing gegarandeerd gaan aflossen (net zoals mensen na lezing van De omgekeerde werkweek meestal ook in deeltijd willen gaan werken).


Natuurlijk is de kop boven het artikel zwaar aangezet, al was het maar omdat de hoogleraar die geciteerd wordt het heeft over een "tijdbommetje". Niet elke aflossingsvrije hypotheek levert aan het einde van de looptijd problemen op, al was het maar omdat er vaak helemaal geen sprake is van een afgebakende looptijd. Zelfs had ik ooit twee van dat soort leningen en die zouden gewoon door zijn gelopen tot mijn dood als ik niet tussentijds had afgelost. De ene liep volgens de bepalingen door tot "datum aflossing", nummertje twee tot het jaar waarin ik theoretisch honderd zou zijn geworden. Van een aflossingsvrije hypotheek kom je dus nooit af, maar je hoeft ook niet per se na dertig jaar je huis te verkopen.

Belangrijk is dus om niet alleen na te denken over het hoe en wat van je aflossingsvrije hypotheek, maar ook om na te kijken wat daarover precies in je papieren staat. Ooit sprak ik een vrouw die heel blij vertelde dat ze kort daarvoor een aflossingsvrije hypotheek had afgesloten met een looptijd van 30 jaar, zonder dat ze antwoord kon geven op mijn vraag wat er ná die dertig jaar zou gebeuren. Soms verlengt de bank de hypotheek zonder problemen, maar het kan ook dat ze opnieuw naar je inkomen kijken en tot de conclusie komen dat dat tekort schiet. In dat geval zul je een deel van de schuld in één klap moeten aflossen of je huis inderdaad te koop moeten zetten.


Wie mijn in 2012 verschenen boek heeft gelezen, wéét dat allemaal en zal op tijd maatregelen proberen te nemen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik wekelijks mailtjes krijg van mensen die vertellen dat ze door dat boek versneld zijn gaan aflossen of hun grote dure huis hebben ingeruild voor een kleiner en goedkoper exemplaar. Deze week nog las ik het verhaal van een man van 26 die elke maand 1200 euro extra aflost en op die manier over een jaar of zes in een hypotheekvrij appartement hoopt te wonen (hoewel zijn omgeving hem voor gek verklaart omdat hij dat geld niet uitgeeft aan vakanties en dure auto's).

Florius stuurt haar klanten met een aflossingsvrije hypotheek in sommige gevallen naar een adviseur en vergoedt de helft van de kosten, terwijl ze dus ook gewoon 9 euro 95 zouden kunnen uitgeven (plus porto) om hun klanten te verblijden met een gratis boek. Er zullen best huizenbezitters zijn die mijn boek na lezing schouderophalend bij het oud papier gooien, maar in de meeste gevallen zullen ze een goed gesprek voeren met hun partner en maatregelen nemen. Zelf ben ik in 2008 gaan aflossen en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad (zeker niet omdat ik straks tien jaar voor mijn AOW-datum helemaal hypotheekvrij ben).


Het zou natuurlijk ironisch zijn als banken je nu gaan vertellen wat ze volgens de omslag van de eerste druk juist niet vertelden, maar de tijden zijn nu eenmaal veranderd. Tegelijk heeft nog steeds 30% van álle huizenbezitters een volledig aflossingsvrije hypotheek en dan praat je over meer dan 200 miljard. Vooral huishoudens die hun hele hypotheek aflossingsvrij hebben gefinancierd, niets hebben gespaard en geen erfenis in het verschiet hebben, kijken straks waarschijnlijk raar op hun neus en lopen het risico dat ze noodgedwongen moeten verhuizen of opeens geconfronteerd worden met torenhoge lasten omdat de HRA na dertig jaar vervalt en de bruto lasten op eigen kracht moeten worden betaald.

Hoogleraar Johan Conijn wijst erop dat mensen liever niet nadenken over de einddatum van hun hypotheek, net zoals ze ook niet nadenken over hun pensioen. Dat is heel menselijk en psychologisch goed verklaarbaar, maar grappig genoeg werkt het ook andersom. Dat ik nu, op mijn 55ste, in feite al met pensioen ben heeft alles te maken met het feit dat ik een kleine tien jaar geleden als een dolle ben gaan aflossen. Wie gaat morrelen aan de einddatum van zijn hypotheek, gaat vanzelf ook morrelen aan zijn pensioendatum en kan ik het gunstigste geval veel vroeger van zijn vrijheid gaan genieten in een volledig afgelost huis.


22 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens. Ook wij zijn vanaf 2008 onze hypotheek als een dolle gaan aflossen. En sinds halverwege 2016 zijn we hypotheekvrij. Dan komt inderdaad het volgende doel in zicht, namelijk het plakband pensioen. We moeten nog wel flink sparen, maar met 57 ipv 70 jaar met pensioen lijkt haalbaar. Ik waardeer jouw columns heel erg. Bieden zowel veel inspiratie als veel praktische tips. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn wellicht ook nog mensen die denken dat aflossen op een aflossingsvrije hypotheek niet is toegestaan. De term "aflossingsvrij" is misleidend. Op elke hypotheek kun je jaarlijks 10% aflossen, ook op een aflossingsvrije hypotheek. Het is (was) eigenlijk de ideale hypotheek: als je voldoende spaart kun je in 10 jaar hypotheekvrij zijn. Maar je kunt ook een jaartje niet aflossen als je krap bij kas zit. Het lijkt me dat de banken dit in een half A4-tje wel aan hun klanten kunnen uitleggen. De vraag is of ze dit wel willen. Het zijn natuurlijk leuke winstpakkers voor de banken, vooral als de hypotheek een hoge en vaste rente heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En vaak volgens de voorwaarden nog wel meer dan 10%. Ik zet verder mijn rente op het aflossingsvrije deel max 2 jaar vast, zodat ik eventueel bij het verstrijken van die periode kan aflossen wat ik wil.

      Verwijderen
    2. Goede opmerking. Voor 2010 wiste ik ook dat ik mochte vervroeg aflossen.

      Verwijderen
  3. Ik heb het boek gelezen toen we hadden bedacht dat we wilden gaan aflossen. De bank was nogal verbaasd dat we langskwamen (jong gezin) om te vragen of we goed bezig waren. Ze kwamen het niet vaak tegen, ahum. Manlief werkt alleen, dus die blogs over een huis aflossen in enkele jaren zal er voor ons niet in zitten met 2 kleine kids, maar we lossen lekker af in ons eigen tempo.

    Voor nu de (vrijwillige) uitdaging om te leven van 50 euro per week met ons gezin voor bijna alles. Zo gaan we vast nog meer overhouden ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 50€ per week? Aan alle boodschappen? Dat zou knap zijn.

      Verwijderen
  4. Jammer is het dat de bank in ons geval een norm van 20% aanhoudt dat je mag aflossen. Wij gingen vrij gestaag maar door het vrijboeken vorig jaar van spaarpolissen moeten we er in totaal 3 jaar over doen om af te lossen. Eigenlijk jammer. Ik had het graag allemaal in een keer afgelost. Het is een enorm verschil in maandelijkse lasten. Ook wij zullen niet ver van de 55 af zijn als we hypotheekvrij zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gewoon Vlijtig, heb je rekening gehouden met de nieuwe regels waaraan banken moeten voldoen bij het berekenen van de boete rente. Daarbij is de aftrekbaar. Regel is dan wel dat de rente nu ook aftrekbaar moet zijn. Dat maakt het misschien iets aantrekkelijker voor je.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Hoi Marco, de ... Is aftrekbaar?

      Verwijderen
  5. Ik heb dit boek idd gelezen en daarna aan mijn broer uitgeleend. Ik was al begonnen met extra aflossen in 2013 toen ik mijn hypotheek afsloot. Jammer dat ik maar 10% per jaar mag adlsossen. Soms zou ik iets meer kunnen doen, ik heb nu nog 40% van mijn originele hypotheek te gaan, ik ben hypotheek vrij over 4 jaar. Ik ben dan 55. Mijn broer heeft in 2016 zijn hypotheek afgesloten en in het eerste jaar meteen een extra aflossing gedaan en gaat dit ook volhouden. Hij is dan hypotheek vrij voor zijn pensioen datum.
    Het plakband pensioen heb ik ook gelezen en daar ben ik mee bezig. Dit zal worden versneld wanneer de hypotheek afgelost is. ��

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Voordat we twee jaar geleden verhuisden, hadden we al eerder verhuisplannen. Rond 2007 hadden we die ook en destijds wilden we een aflossingsvrije hypotheek. Wij zagen zo'n hypotheek als een flexibele hypotheek. Weinig tot niets aflossen in de periode van dure, studerende kinderen en de andere jaren wel aflossen. Twee jaar geleden hebben we een gewone annuiteitenhypotheek afgesloten. Op deze hypotheek hebben we ook veel vrijheid. Hij is van F.l.orius en we mogen onbeperkt aflossen. En dat gaat als een trein :-) Het gaat door het sneeuwbaleffect steeds sneller en daardoor wordt het nog leuker.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik was gisteravond bij een lezing van een veelzijdig literair schrijver in de bieb. Het was goed bezocht met bijn tachtig bezoekers en heel gezellig. Naast mij zat de vrouw die lezingen organiseert. Een literaire vrouw. Heel vaag kende ze je naam. Ze adviseerde dat ik een email stuur naar de organiserende club. Wie weet.

    Is tevens een tip voor andere bibliotheekbezoekers. Niet het aanspreken van de medewerkers leidt tot lezingen. Een e-mail schrijven is de oplossing,

    Ik hoop niet voor je dat je het heerlijk druk gaat krijgen. Na een paar jaar niks doen, geniet ik van werk zonder druk en dat wat ik erg fijn vind om te doen. Varen, lezen, moestuinieren, sporten in de winter en nog veel meer,

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nog een paar jaar! Dan begint mijn omgekeerde werkweek. In mijn geval betekent dat leven van een baan voor twee dagen. Wanneer het precies wordt, weet ik nog niet. Ik wil nog heel goed bepalen hoe groot de buffer moet zijn die ik wil hebben voor noodgevallen, vooral voor het geval de aardbevingen mijn huis gaan bereiken (als ze dat gaan doen). Ik vind dat lastig en soms maakt het me onrustig. Wat is een goede buffer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het NIBUD heeft daar bepaalde richtlijnen voor, maar ik denk dat een goede buffer een buffer is die goed voelt. Het potentiële, ongewisse aardbevingsrisico maakt die rekensom in dit geval natuurlijk lastig. Zelf hadden (en hebben) we altijd een spaarpotje gehad voor onvoorziene uitgaven van 20.000/25.000 euro. Onze totale hoeveelheid spaargeld is momenteel echter hoger (wat geen geheim is want ik leef nu deels van mijn spaargeld).

      Verwijderen
  9. Ik lees vooral mensen hier die Kunnen! aflossen, dat is mooi en fijn als t gaat.
    In mijn omgeving ( zeer diverse inkomens) kan maar 1 op de 5 vervroegd aflossen. Ik onmogelijk, misschien ooit in toekomst.
    Maar bekijkk t zo eens;
    - allereerst moet ik nog maar zien of ik over 30 jr nog leef
    - iedere euro die ik nu zou aflossen moet ik erg hard voor werken..
    - over 30 jaar staat hypotheekbedrag nog t zelfde maar de geldwaarde zal toch zeker 30 tot 60% minder waard zijn gezien inflatie.
    Tegen die tyd is t n stuk makkelijker betalen, als t al zou moeten. De huizenprijzen zullen ook zeker nog stijgen in 30 jr zodat je tegen die tyd wellicht nog maar 20% vande huiswaarde aks hypotheek hebt.
    - t viel mij zeer op dat al dat gedoe over vervroegd aflossen etc ( ik heb de nodige brieven liggen van 2 hyp.verstrekkers) pas begon sinds een paar jaar, NA de financiele crisis... Ze hebben overduidelijk nu het geld nodig daar bij die roversbanken..
    - dan te bedenken dat zogoed als alle hypotheken fractioneel zijn..met eén druk op de knop gegenereerd.
    - in 30 jaar( of hoelang je hypotheek ook loopt) kan nog erg veel gebeuren.., kijk naar t nog niet zo verre verleden hoe alles verandert is.
    Nu al sprake van negatieve rente en afschaffing contant geld..ik ben benieuwd waar t allemaal naartoe gaat met het groot graai kapitaal.
    Ik los mooi niks af, ik leef nu.
    Mvg Ed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens Ed.
      Je leeft nu!! Zo denk ik er ook over. Straks lach je om je hypotheek want de geldwaarde verminderd maar de schuld blijft het zelfde en tuurlijk wil de bank dat je aflost want die zien de bui al hangen😅

      Verwijderen
  10. Als je kunt aflossen, doe dat dan, voor mij is dat logisch. Niets heerlijker dan genieten van je huis dat echt van jezelf is. En zonder woonlasten te kunnen leven. Ik werk nu nog 3 dagen en ben op zoek naar een baan voor 1 of 2 dagen. Als dat niet lukt stop ik binnen 1 jaar helemaal! (55 jaar) Net als jij gaan genieten van veel lezen, fietsen en al het moois om ons heen! Doe ik nu ook, maar kom nog tijd te kort, voor nog meer leuke dingen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste Ed,

    Ondertussen betaal jij nog iedere maand een bedrag voor je hypotheek totdat je deze schuld hebt afgelost. Dus misschien heb je toch jezelf er mee en niet de bank. Je zegt dat het voor jou onmogelijk is om af te lossen, maar misschien zijn er toch kansen als je je uitgaven in kaart brengt..

    Ik leef ook nu en geniet van zeer lage hypotheeklasten. Dat gun ik jou ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Ed,

    Ik ben het volledig met jou eens, als je niet kunt ( of wilt) aflossen, gewoon niet doen en genieten van het moment. Laat de schuld de schuld en geniet nu /consumeer. Zie later hoe het loopt, misschien kun je met de overwaarde en kleiner wonen alsnog aflossingsvrij genieten.
    Ik zelf heb niet voor die optie gekozen, maar wil zsm financieel onafhankelijk in het leven staan. Daarbij hoort versneld aflossen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel plezier met het spekken van de banken allemaal!!
      Geloof me straks wordt de vermogensbelasting zo hoog dat je zou willen dat je niet alles had afgelost!!

      Verwijderen
  13. Ik spek liever de staat dan de bank

    BeantwoordenVerwijderen