Zoeken

dinsdag 14 maart 2017

Er bestaat dus werkelijk zoiets als welverdiende rust

Afgelopen weekend logeerde ik bij een vriend in een uitloper van de Eifel, pal aan de grens met Luxemburg. Daardoor kon ik goedkoop tanken voor de terugreis, nadat we drie dagen lang van het mooie weer hadden genoten en het schitterende landschap. Na afloop besefte ik eens te meer dat een weekend twee keer zo lang duurt als je er een mini-vakantie van maakt, dat alles staat of valt met het weer en dat nietsdoen vooral leuk is nadat je eerst van alles en nog wat hebt gedaan. Zo vierde ik dit weekend namelijk het heuglijke feit dat de eerste versie van mijn nieuwe boek helemaal af is. 


Op Twitter suggereerde ik dat ik er een paar dagen tussenuit was omdat ik mezelf om die reden had getrakteerd op een weekendje weg, maar dat had meer met toeval te maken dan met timing. De afspraak dat ik langs zou gaan bij deze vriend - die in Luxemburg werkt als expat - dateert al van maanden geleden, dus het kwam alleen maar goed uit dat ik net het laatste hoofdstuk van mijn nieuwe boek had afgerond. Ook met het weer mazzelden we, want in eerste instantie zag het er zo belabberd uit dat ik zelfs van plan was mijn mountainbike niet eens mee te nemen.

In plaats van de regen die eerst voorspeld was, werden we getrakteerd op drie dagen lenteweer met de zondag al absolute uitschieter. Die benutten we meteen maar met een fietstocht van meer dan 4 uur, waarbij we onderweg neerstreken op een zonovergoten terras langs de Moesel. Ik kwam vrijdag aan om half twee en diezelfde middag hadden we meteen al een mooie tocht gemaakt door de heuvels en het omliggende Saarland.. Dat herhaalden we de volgende dag, gevolgd door een bezoek aan de stad Trier, met als afsluiting een pizza in Liersberg.


Toen ik zondagavond om half elf thuiskwam, had ik het heerlijke gevoel dat ik een midweek weg was geweest in plaats van 2,5 dag. Natuurlijk ging het weekend de volgende dag gewoon verder (zo ga ik zo dadelijk na de lunch lekker in de tuin een boek zitten lezen), maar toch is een weekendje weg een heel andere ervaring dan een weekend in je eigen biotoop. Alleen de heen- en terugreis vind ik een beetje een dealbreaker, want het blijft zonde om in totaal een hele werkdag in de auto te zitten voor ruim twee dagen ontspanning.

Wel genoot ik intens van de ruimte, de rust, het prachtige heuvellandschap en de vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking, zeker toen ik na thuiskomst in de krant had gelezen dat het hier weer heel druk was geweest op de weg en in de welbekende attractieparken. Alleen al daarom heb je als mens in dit land (beter gezegd: in dit deel van het land) een omgekeerde werkweek nodig: omdat het op een zomerse maandag oneindig veel rustiger is op de fietspaden dan op een zonovergoten zondag. Nu kon ik maandag rustig bijkomen van de reis en op mijn gemak alsnog alle zaterdagkranten lezen.


Dat was trouwens ook wel eens rustig: de dag beginnen met een kop koffie en een boek in plaats van de gebruikelijke mediaconsumptie. Ik kreeg via Twitter natuurlijk wel het nodige mee van de rellen in Rotterdam, maar verder stond dit weekend toch vooral in het teken van dit onwaarschijnlijk mooie liefdesverhaal van Patrick Ness dat net zo goed door Neil Gaiman geschreven had kunnen zijn. Het heeft verder niet veel om het lijf, maar ik heb me voorgenomen om na elke film die op een roman is gebaseerd een ánder boek te lezen van dezelfde schrijver. Dat is heel verfrissend, want voordat ik A Monster Calls zag had ik zelfs nog nooit van Patrick Ness gehoord.

Wel weet ik inmiddels dat je helemaal niet vreselijk calvinistisch hoeft te zijn om te beseffen dat het pas echt goed rusten is na gedane arbeid, net zoals je heel anders onder de douche staat als je net vier uur op de mountainbike hebt gezeten. Het is niet voor niets zo dat vrijdag mijn favoriete bioscoopdag is: dan geniet ik van een film in de wetenschap dat ik die week één column heb geschreven, twee blogs heb gepubliceerd en drie hoofdstukken van mijn nieuwe boek heb geredigeerd. Om echt intens te kunnen genieten van het nieuwe nietsdoen moet je dus af en toe ouderwets je mouwen opstropen en meters maken.

13 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal eens met het niet-perse-calvinistisch genieten na gedane arbeid. Een dutje op de bank op zondagmiddag na een paar uur in de tuin gewerkt te hebben, daar kan weinig tegenop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben je eigenlijk wel op pensioen, je werkt maar door...?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag zit ik in elk geval in de tuin te lezen (en dat ben ik de rest van de lente en de zomer ook van plan. ;-)

   Verwijderen
 4. https://vincentleest.nl/2012/12/28/hypotheekvrij

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lees de link

  https://vincentleest.nl/2012/12/28/hypotheekvrij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie opbouwende kritiek.... Wat bedoelt de 'recensent' precies met 'weldenkende mensen'? Nogal makkelijk om dat soort kreten te gebruiken, zonder uit te leggen wat weldenkend is. De recensent is kennelijk wel weldenkend. En je bent ook niet sympathiek!

   Verwijderen
  2. Vincent heeft al een boel reacties sinds 2012 :-)

   Verwijderen
 6. Wij waren naar de Harz, heerlijk rustig en genieten, bossen zijn ook erg mooi zonder blad. Alleen jammer van de autorit van 350 km, heen op zondag was wel ontspannen maar terug iets minder, alhoewel we meer verkeer verwacht hadden. Ik heb een blogje geschreven met foto's .

  BeantwoordenVerwijderen
 7. خصومات لان وعلى اعلى مستوى ممكن لاننا نقدم اليكم افضل العروض والخدمات الرائعة التى تقدمة الشركة صيانة باور الان فى اقل وقت ممكن يمكنكم الحصول على افضل العروض المختلفة من انواع الصيانة الرائعة الان فى مصر وبالق التكاليف المختلفة يمكنكم الان الحصول على اهم العروض التى تقدمة توكيل باور الشركة يمكنكم الان الحصول علينا فى اقل وقت ممكن وبالق الاسعار الرائعة

  BeantwoordenVerwijderen
 8. يمكنكم الان التمتع معنا مع افضل العروض الرائعة التى تقدمة الشركة من صيانة اريستون الان فى مصر والوطن العربي حيث اننا نعمل على تقدم افضل الخجمات والعروض الرائعة التى لا احد من الشركات تقوم بتقدمة فى العديد من المحافظات فى مصر والوطن العربي من توكيل اريستون الان يمكنكم الحصول علينا الان على التخلص منه نهائينا الا فى اقل وقت ممكن وباقل التكاليف التى تقدمة الشركة الان فى مصر

  BeantwoordenVerwijderen
 9. تمتع اان معنا مع افضل العروض لرائعة من صيانة سامسونج والخدمات المختلفة التى لا مثيل لها الان فى مصر وعلى وباقل التكاليف والخدمات التى تقدمة الشركة الان فى مصر والوطن العربي من اهم خدمة عملاء الان من خدمة عملاء صيانة سامسونج وباقل التكاليف المختلفة التى نقدمة الان فى مصر يمكنكم الان الحصول على اهم العروض الرائعة فى كافة انواع الصيانة من توكيل سامسونج لتصيح العديد من الاجهزة الكهربائية الان فى مصر والوطن العربي

  BeantwoordenVerwijderen
 10. يوجد لدينا الان افضل فريق من المتخصصون فى كافة انواع القضاء على الحشرات الان فى اقل وقت ممكن الان فى مصر وعلى اعلى متسوى ممكن من شركة مكافحة حشرات يمكنكم الان الحصول على فضل الخدمات المختلفة التى نقدم ة الان فى مصر وباقل الاسعار الرائعة للتخلص على العديد من الحشرات فى اقل وقت ممكن من شركة ابادة حشرات مع افضل فريق الان فى كافة انحاء المحافظات فى مصر

  BeantwoordenVerwijderen