Zoeken

donderdag 27 juni 2013

Wie gaat aflossen moet ook B zeggen


Nu wij inmiddels meer dan de helft van onze hypotheek hebben afgelost en helemaal verlost zijn van het aflossingsvrije deel, krijg ik steeds vaker de vraag wat we daarná gaan doen. Vaak kijken mensen daar een beetje verlekkerd bij, alsof ze zelf al precies weten wat ze allemaal zouden gaan doen of gaan kopen als ze het bedrag dat ze nu aan woonlasten kwijt zijn opeens vrij konden besteden.

Meestal moet ik ze teleurstellen, want het antwoord dat ik geef is niet wat ze verwachten en al helemaal niet wat ze willen horen. Zuinig leven om versneld af te lossen is nog steeds iets wat mensen beschouwen als iets tijdelijks. Je trekt een tijdje de broekriem stevig aan om daarna de teugels weer te laten vieren en het er flink van te nemen. Op papier klopt dat plaatje, maar in de praktijk werkt het anders. Er is namelijk geen weg terug.

Of eigenlijk moet ik zeggen; wie gaat aflossen, slaat een straat in met eenrichtingsverkeer die zo smal is dat je nergens kunt keren. En áls je dan eindelijk op een rotonde bent aangekomen, wil je niet meer terug. Het aflossen van de hypotheek zorgt ervoor dat je alles met andere ogen gaat bekijken. Zoals de een verslaafd is aan schoenen, zo ben ik inmiddels verslaafd geraakt aan de vrijheid die een lage hypotheek oplevert en de hoeveelheid vrije tijd waarover ik kan beschikken.

In de proloog van Hypotheekvrij! waarschuw ik voor het scenario waar we nu middenin zitten: als niemand meer spullen koopt, komt de economie piepend en knarsend tot stilstand en neemt het aantal lege etalages in snel tempo toe. Geen wereldschokkende conclusie misschien, maar vergeet niet dat ik die woorden in iets andere vorm al opschreef toen ik in 2006 overwoog om een boek te schrijven dat Back To Basics heet.

Die titel laat al zien dat er – in mijn geval tenminste – geen weg terug is. Er komt geen moment waarop ik het geld weer ouderwets laat rollen. Integendeel: in de toekomst werk ik niet meer dan strikt noodzakelijk is om de BV Hormann te laten draaien op een soort bestaansminimum. Zuinig leven, en dan bedoel ik nadrukkelijk zuinig leven uit vrije wil, leidt al snel tot de verbijsterende conclusie dat je gelukkiger wordt van een zomerzonnetje, de nieuwste thriller van Lars Kepler en een koud glas water dan van gadgets, een grote auto en  allerhande gewichtigdoenerij.

Wie zelf nog geen cent heeft afgelost, wil ook nog wel eens denken dat aflossen een “obsessie” wordt. Begrijpelijk, want ik praat er veel en vaak over, niet in de laatste plaats omdat ik er een boek (of eigenlijk: twee) over heb geschreven. Maar dat effect heeft het onderwerp en de bijbehorende lifestyle en levensinstelling. Op Twitter lees ik regelmatig dat mensen Hypotheekvrij! inmiddels al twee of zelf drie of vier keer hebben herlezen. Logisch, want het wegwerken van je hypotheek doe je niet in dezelfde tijd waarin je 10 kilo kwijt kunt raken. Aflossen is een meerjarenplan en dus is het zaak om gemotiveerd te blijven en te weten waarom je er ook alweer aan begonnen bent.

Aflossen is dus geen obsessie (zelfs niet als je obsessief aan het bezuinigen bent) , maar eerder een sport, een gezonde verslaving of zelfs een soort spelletje waarbij je zelf alle spelregels mag bedenken. Dat laatste kan ik niet vaak genoeg benadrukken, want je maakt zelf uit of je gaat aflossen, hoe vaak en hoeveel. Je moet alleen wel goed weten waar je aan begint, want als je gaat aflossen (en als je je woonlasten eenmaal ziet dalen) is er werkelijk geen houden meer aan.

5 opmerkingen:

  1. Haha, heel herkenbaar! Ik kan me ook niet meer voorstellen om hersenloos geld over de balk te smijten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ook wij gooien het niet meer over de balk. Wij doen het wel nog maar genieten dan echt van de keuze die wij dan maken. Het grote voordeel is dat wij nu aflossen i.p.v. op het einde van de looptijd. Al 10 jaar sparen wij trouw maandelijks in depots die over 17 jaar tot uitkering komen. Daarmee zou de hypotheek worden afgelost. Echter omdat het ons nu financieel voor de wind gaat zijn wij nu reeds begonnen met aflossen. En als de molen eenmaal loopt krijg je hem (indien wij zo mogen blijven leven) niet meer te stoppen. Dit betekent dat wij over 17 jaar alles al hebben afgelost en wij die depots niet meer nodig hebben voor die reden.
    Ik kan wel zeggen een heerlijk gevoel. Misschien kunnen wij dan onze kinderen helpen met een goede start. We zien wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Obsessed is the word the lazy use to describe the dedicated :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. je kan het ook omdraaien, dat eenvoudig, sober ,simpel,alternatief leven, geef t maar een naam, een keuze is om heerlijk te leven en ( weer ) je eigen keuze's te maken in de media/gadgetmaatschappij. Voldoening voor jezelf creeërt nadat je zelf je groentes en je maaltijden, voorraden, in eigen hand hebt en daar de vruchten van plukt. En dat het een prettige bijkomstigheid kan zijn dat je , omdat je geld over houd , een extra aflossing doet op je huisje, waar je zo fijn woont en probeert zo zelfvoorzienend mogelijk te leven ? zo proberen wij te leven en tot nu toe, heel gelukkig met heel veel mooie en tevreden momenten, geniet ervan , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb al meer dan een jaar mijn huis afgelost en leef nog steeds op dezelfde voet als toen, dus zuinig. Veel mensen zien dat hoofdschuddend (en soms met een tikje medelijden ;-))aan omdat je 'jezelf toch af en toe wat moet gunnen?'Ik gun mezelf plenty, zoals een halve baan, de tijd en de ruimte om vrijwilligerswerk te doen, nooit meer bang te hoeven zijn voor een onverwachte rekening omdat mijn buffer groot genoeg is, het vooruitzicht om eerder dan de pensioenleeftijd te kunnen stoppen met werken, geld genoeg hebben om voor mijn twee oude katjes te kunnen zorgen (die duurder zijn in het onderhoud dan mijn auto...) en het plezier van met vrienden en familie leuke dingen te ondernemen die niet teveel kosten. Dat gun ik mezelf allemaal. Goed ik ben in geen jaren op vakantie geweest (vermaak me prima in eigen omgeving) kleren koop ik haast niet meer (nog kasten vol) en ook op andere fronten hou ik mijn hand op de knip maar mis echt niks. ;-)

    Ook al heb ik hypotheekvrijhuis, toch ga ik je boek nog lezen (uit de bieb natuurlijk ;-)) gewoon voor het plezier en wie weet leer ik er nog wat van.

    BeantwoordenVerwijderen