Zoeken

woensdag 12 juni 2013

Je bent net zo rijk als je rijdt

Als schrijver moet je eigenlijk niet aan een blog beginnen. Wil je het een beetje serieus bijhouden, dan kom je niet meer aan iets anders toe. En als dat nieuwe boek dan eindelijk tóch een keer verschijnt, loop je het risico dat je lezers alles al weten omdat ze het hier allemaal al hebben gelezen. Tegelijk weet ik op dit moment nog niet precies waar mijn vólgende boek over zal gaan en betwijfel ik of iets ga doen met wat me gisteren opeens te binnen schoot toen ik voor de verandering weer eens een paar uur in de auto zat. Want opeens besefte ik dat je rijgedrag - veel meer nog dan de auto waarin je rijdt - van alles vertelt over wie je bent en hoe je leeft.

Vandaar de wat cryptische kop boven dit stukje: je bent niet zozeer wat je rijdt (zoals ze altijd zeggen), maar je bent waarschijnlijk net zo gestresst als je rijdt. Of gehaast. Of voorzichtig. Of overmoedig. Ooit las ik het verhaal van een personeelsfunctionaris die met sollicitanten altijd een stukje ging rijden om te zien wat voor vlees hij in de kuip had. Nu snap ik dat, want je rijgedrag verklapt méér over je persoonlijkheid dan je kledingkeuze, je muzieksmaak en je Facebookpagina bij elkaar.

Hoe je rijdt zegt alles over de vraag hoe je met geld omgaat. In die zin kun je een rood stoplicht in de verte (of desnoods knipperende matrixborden boven de snelweg die een opstopping aankondigen) heel goed vergelijken met de einddatum van je hypotheek. Zelf laat ik mijn auto in dat soort situaties altijd netjes uitrollen om geen brandstof te verspillen en ook omdat ik vind dat autorijden (d.w.z.: góed autorijden) in de eerste plaats te maken heeft met anticiperen.

Meestal word ik dan links en rechts ingehaald door mensen die, vaak zichtbaar geïrriteerd door mijn gedrag, snel nog even vol gas geven om vervolgens heel hard te moeten remmen bij datzelfde rode stoplicht of die stilstaande file. Zo gaan mensen ook met geld om: impulsief en kortzichtig. Ze zetten klakkeloos hun handtekening onder een aflossingsvrije hypotheek zonder zich af te vragen hoe ze die dertig jaar later gaan aflossen als het stoplicht opeens op rood staat. Hebben ze dan een spaarpotje waar ze op terug kunnen vallen of knallen ze keihard op die stilstaande file?

Zonder enig wetenschappelijk bewijs durf ik daarom de stelling aan dat al die mensen die zich netjes houden aan de regels van Het Nieuwe Rijden (en dat zijn er niet zo verschrikkelijk veel kan ik je uit ervaring vertellen), in dubbel opzicht verstandig met hun geld omgaan. Niet alleen kijken ze vooruit en denken ze na over de gevolgen van hun gedrag, ze verspillen ook geen druppel brandstof. Als ik met mijn auto net zo zou gaan rijden als ik de meeste mensen zie doen, rijdt hij hooguit 1 op 16 en kan ik luidkeels gaan klagen dat de fabrieksopgave van de fabrikant niet klopt. Maar als ik het een beetje met beleid doe, haal ik moeiteloos 1 op 21 en haal ik ook zonder een cent hypotheekschuld de eindstreep.

8 opmerkingen:

 1. Ik bedenk me opeens dat ik sportief aflos. Maar ik houd wel de regels van het Nieuwe Rijden in acht. Dat dan weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt helemaal. Neurotische mensen herken je echt aan rijgedrag. Door het scooteren ben ik rustiger gaan rijden, denk ik. Mogelijk dat zuinig doen er ook mee te maken heeft. Ex-a.s. Scoonmoeder zei tegeniedereen dat ze graag met mij mee reed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weet je nog de hype uit de jaren '70,een piramide op je tank?Dat zou nog zuiniger rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat herinner ik me niet meer. Wél de autoloze zondag (die ik overigens nog steeds zo veel mogelijk in ere probeer te houden.

   Verwijderen
 4. Ik denk dat er wel een kern van waarheid in zit. De rust die je in het verkeer neemt geeft ook aan, dat je op de 1 of andere manier relaxed bent. Niet het jachtige en gehaaste.
  Ik heb mijn grote auto net verkeeerd en heb afgelopen vrijdag een kleinere gekocht. Opel Corsa en rijdt 1:17. Ik merk dat ik rustiger rij. En weet je, ik heb een lol. Ik kom zo ook op plaats van bestemming en bespaart 3300 euro per jaar. BINGO.
  Voor ons is dit fase 3 van het GH-stappenplan... het Hormannisme viert hoogtij bij ons...maar met lol. Gelukkig doe jij dat ook. We zien overal de humor van in ook al valt het soms niet mee als ik net even voor de zoveelste keer Eric mecking zijn boek lees.
  Maar goed. tot eind van het jaar met creatief bezig zijn toch maar even 13.000 euro afgelost. Volgend jaar een stapje erbij. 2022 wil ik hem weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Picture this: neem een benzineslurper nummero uno (16 jaar oude ovlov), een 'sportieve' chauffeur (Senior) met een bang konijn in de bijrijderszetel.... (ikke)....
  Gelukkig is de jeugdige (over)moed een beetje gezakt de laatste jaren (zowel in het rijden als financieel) en hebben we inmiddels een compleet gerenoveerde woning (van de bank gekocht: dus compleet uitgeleefd: wij vonden het toendertijd nog een sport om dat tot een paleisje te maken voor ons gezinnetje).
  Langzaamaan komen we uit de opbouwjaren en worden we verstandiger. Senior laat tegenwoordig zelfs de auto uitrollen bij een rood stoplicht. Alleen jammer dat je de tank hoort leegkolken als ie vervolgens een sprintje trekt bij groen licht....
  Zo gaat dat ook met geld, soms heel zuinig de maand uitrollen, en soms ineens heel wild in uitgaven.
  Maar we komen er wel. One way or the other:):)

  En ach, we pakken echt niet voor ieder wissewasje de auto, zoals we ook niet aan elke trend meedoen. We vissen de krenten uit de pap. Zo kochten we ook onze ovlov: een wolf in schaapskleren:)voor het luttele bedrag van 1000 euro. Kom daar maar eens om bij een moderne, zuinige auto....Dat verdienen we niet terug op de aanschaf van een prius (8000 autokm per jaar)
  En ook nog eens een goedkoop (t)huis. Ja, het is een B-lokatie, een ouwetje (p/m 1850) en van voren staalt het nergens op (we wonen in feite in een stal). Maar wij zijn er gelukkig en Senior is ook blij met zijn slurpende wolf.
  No sweat, hier:) (in deze twee zaken dan). Wij hebben hele andere dingen om onze pijlen op te moeten richten de komende jaren :)

  BeantwoordenVerwijderen