Zoeken

vrijdag 7 juni 2013

Laten we het eens over leuke dingen hebben

Er is geen enkele woordcombinatie die ik de afgelopen jaren zo vaak te horen heb gekregen (meestal in vragende vorm, vaak in verwijtende zin) als “leuke dingen”. Laten we het daarom maar eens uitgebreid over leuke dingen hebben.

In mijn nieuwste boek Helemaal Vrij! schrijf ik, enigszins provocerend maar verder helemaal naar waarheid, dat mijn leven de laatste tijd een “aaneenschakeling is van alleen maar leuke dingen”. Toch kon dat niet voorkomen dat ik deze week op internet opnieuw een “wedergeboren calvinist” werd genoemd. Dat komt doordat mensen het niet snappen. Ze snappen niet dat leuke dingen niets hoeven te kosten en ook niet dat je een heel leuk leven kunt hebben terwijl je op van alles en nog wat beknibbelt. Maar ze snappen vooral niet het verband tussen oorzaak en gevolg en ook niet dat het doel soms de middelen heiligt.

Wij zijn gaan bezuinigen om de hypotheek versneld af te lossen en wij zijn dat ook nog eens heel fanatiek gaan doen omdat we supersnel van de schuld afwilden. Ik ben dus geen dominee die vanaf de kansel roept dat consumeren zondig is of dat de weg naar de hel geplaveid is met aflossingsvrije hypotheken. Als je me ergens mee zou kunnen vergelijken, dan is het met een wielrenner: ik ben aan een zware klim bezig en verheug me nu al op de café au lait met taart die boven op me wacht.

Na vijf jaar aflossen, zijn we niet alleen van meer dan de helft van onze tophypotheek verlost, de top van de berg is inmiddels ook in zicht. Nog heel eventjes en dan beginnen we aan de afdaling. Daar gaat mijn nieuwste boek ook over: de teugels laten vieren en het leven vieren. We hebben niet alleen met veel pijn en moeite een aflossingsvrije hypotheek afbetaald, we hebben onszelf door heel hard te sparen ook nog eens een mooie prijs in de loterij cadeau gedaan. Lijkt me op zich al leuk genoeg voor een ereplaats in de categorie “leuke dingen”.

Wat mensen leuk vinden, hangt ook niet van mij af, maar meer van hun eigen levensfase en hun eigen leven. Iedereen mag dat lekker zelf bepalen, want ik kan niet vaak genoeg herhalen dat er geen regels zijn. Wie gaat aflossen, gaat anders tegen heel veel dingen aankijken en wordt in zekere zin zelfs een ander mens, maar er zijn geen normen en waarden waaraan je moet voldoen. Als ik je al een soort “hiernamaals” beloof, dan is dat een heerlijk leven ná je hypotheek. Maar verder bemoei ik me helemaal nergens mee.

Wat me opvalt, is dat lezers me soms zo letterlijk nemen. Niet alleen schaffen ze in navolging van ons een zuinige auto aan, ze kopen vaak ook hetzelfde model van hetzelfde merk. Nu ben ik heel happy met mijn gele Fiat Panda diesel, maar je mag van mij gerust een Volkswagen UP! kopen of een Suzuki Alto. Het gaat om het idee en het is ook maar een tip. Iedereen moet zelf bepalen of hij wil gaan aflossen en ook wat hij of zij daar allemaal voor wil laten. Je kunt leven zonder hypotheek, maar het is wel jóuw leven.

En die leuke dingen? Ik las in het boek Borderline Times van Dirk de Wachter dat het lezen van een boek in je eigen achtertuin het meest “pathetische” (lees: sneue) is wat je kunt doen. In deze rusteloze pretparksamenleving moet je altijd ergens heen en ook altijd iets aan het doen zijn. Mijn weekend is echter pas écht geslaagd, als mijn auto twee dagen lang niet van zijn plek is geweest. En als ik op zaterdagmorgen om 7 uur de zon door het raam van de badkamer zie schijnen, zit ik vijf minuten later in mijn ochtendjas in de tuin met een kop koffie en een krant.

Iedereen kan voor zichzelf het rekensommetje maken: hoeveel geld heb je nog nodig als je huis eenmaal helemaal is afgelost, er een paar zonnepanelen op het dak liggen en er voor de deur een piepklein autootje staat met nul wegenbelasting? Ben je dan met 1500 euro al niet heel erg rijk? En hoe hard moet je dan nog werken om dat met z’n tweeën bij elkaar te verdienen? Aflossen is niet alleen afzien, maar ook tijd kopen. Je krijgt niet alleen meer vrije tijd, maar ook meer vrijheid. De titel van mijn boek Helemaal Vrij slaat dus op álles wat het leven leuk maakt.

Leuk was in ieder geval afgelopen maandag, toen de zon volop scheen en mijn zoon van 12 na schooltijd vroeg of ik soms zin had om te gaan fietsen. We vertrokken om vier uur, aten onderweg ergens op een bankje in de zon een bak friet en kwamen na veel omzwervingen pas weer thuis om kwart over acht. Ondertussen hadden we zijn opa en oma dag gezegd, met eigen ogen gezien hoe een reiger een mol opat en ook hoe een politiebusje met loeiende sirenes een opgevoerde scooter achtervolgde.

Voor mijn jongste zoon veranderde deze doodgewone maandag ineens in een onvervalste vakantiedag en voor mij in een soort supervroege VUT. Aflossen hoeft namelijk helemaal niet te betekenen dat je af moet zien van leuke dingen, zeker niet als de druk van de ketel is en je aan rente niet meer betaalt dan een student voor zijn kamer. In zekere zin léven we zelfs weer net als in onze studententijd en is alles – net als toen – één groot avontuur. Als dat de moraal is van mijn preek van de week, kan toch niemand daar bezwaar tegen hebben?

14 opmerkingen:

 1. Tja dat was natuurlijk onontkoombaar, een eigen blog. Welkom medeblogger! En dan ga ik nu lekker een stukje tikken over je nieuwe boek....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben héél benieuwd wat je er van vindt... Hij vliegt in ieder geval de winkel uit!

   Verwijderen
  2. Niet alleen onontkoombaar, maar het werd gewoon eindelijk tijd;) Welkom in blogland. Erg leuk dat je een blog hebt en je boek, dat is absoluut de moeite waard! Ik heb het direct na uitkomen gelezen en sluit aan bij wat ik ook ervaar:)

   Verwijderen
 2. Ik ben erg enthousiast maar dat zal geen verrassing voor je zijn. Veel van wat je schrijft bijvoorbeeld over downsizen, heb ik zelf ondervonden. Morgen verschijnt de recensie. Ik stuur je de link.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga sparen voor het boek of vragen voor mijn verjaardag in augustus, als hij dan al niet uitverkocht is ;-) Ik hoor van mijn medebloggers zoveel goeds en je eerste post onderschrijft dit nogmaals.
  Groet, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel leuk dat je mijn boek gaat kopen/vragen. En als het uitverkocht is, drukken we er gewoon nog een paar bij. ;-) Helemaal Vrij! is inmiddels (binnen twee weken) ook alweer toe aan de tweede druk...

   Verwijderen
 4. Leuk! Ik heb je aan mijn lijst toegevoegd. Spaarcentje is er in geslaagd een mooie recensie weer te geven.
  In veertien dagen een tweede druk.
  Als het huis nog een restant heeft van 11.000 euro, ga ik ook voor een dag deeltijd pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb geen eigen huis, dus ook geen hypotheek, maar wel je beide boeken, want ik lees graag boeken over geld overhouden en zuinig leven. Ik wil graag sparen voor mijn pensioen, wat ik later niet zal krijgen en de tips om net een tandje zuiniger te leven komt bij sparen ook van pas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te horen. In zekere zin zijn mijn boeken geschikt voor iedereen: niet alleen voor 45-plussers (zoals op de omslag staat van Helemaal Vrij!) en ook niet alleen voor huizenkopers/bezitters. Wie is nou niet op zoek naar een simpel leven in deze hectische maatschappij?

   Verwijderen
 6. Ik voeg je ook toe. Leuk dat je een eigen blog start. Je tweede boek heb ik gekocht, maar als ik de nieuwsgierigheid weet te bedwingen wil ik het pas in de vakantie gaan lezen.Welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Welkom in blogland!
  Ik heb genoten van je eerste boek (en ben meteen maar gaan aflossen ;-) ) en ben erg benieuwd naar het tweede!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Via Spaarcentje kom ik hier terecht. Ik ga je volgen, we zijn bezig met schulden aflossen dus alle tips zijn zeer welkom. Je nieuwe boek moet ik eens ergens zien te lenen.

  Krappe Kas

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gaan je boeken ook nog als e-books verschijnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hypotheekvrij! is leverbaar als e-book. Ik zal mijn uitgever eens vragen wanneer de digitale versie verschijnt van Helemaal Vrij!

  BeantwoordenVerwijderen