Zoeken

vrijdag 22 maart 2019

Doorgeslagen identiteitspolitiek is een vorm van politieke zelfmoord

In de media buitelen deskundigen over elkaar heen om te verklaren hoe de partij van Baudet van niets op één terecht is gekomen. Misschien is het nog te vroeg voor een sluitende analyse, maar ik denk dat het te maken heeft met lastige thema's al immigratie en klimaat, maar ook met doorgeslagen identiteitspolitiek. Zelfs weldenkende mensen zullen vertwijfeld naar hun hoofd grijpen als je een straat niet eens meer naar een onschuldig blaasinstrument mag vernoemen vanwege de mogelijke kwetsende bijklank.


Vandaag mocht columnist Asha ten Broeke in haar column tekeer gaan tegen FvD, terwijl ze indirect medeverantwoordelijk is voor het succes van deze nieuwe partij. Naast Randstedelijke arrogantie, politiek gekleurde berichtgeving in de media (met als voorlopige dieptepunt het beschamende optreden van Prem afgelopen dinsdag in DWDD) ergeren mensen zich in toenemende mate aan doorgeslagen identiteitspolitiek, politieke correctheid en het gemakzuchtige, klakkeloze gebruik van woorden als 'fascist', 'racist' en 'seksist'.

Voor alle duidelijkheid: ik heb afgelopen woensdag niet op FvD gestemd (in de Stemwijzer eindigde hij in mijn geval zelfs helemaal onderaan), maar als politicoloog zou ik deze partij niet meteen willen vergelijken met de NSDAP. Ook heeft Baudet wel een punt met zijn suggestie dat je op universiteiten tegenwoordig niet alleen je kennis kunt verbreden en verdiepen, maar ook welbewust een bepaalde politieke richting op wordt gestuurd. Mijn aversie tegen doorgeslagen feminisme is ook geheel terug te voeren op de periode waarin ik politicologie studeerde aan de UvA in Amsterdam.


Toen ik daar in 1980 mijn eerste werkcolleges bijwoonde, kreeg ik te horen dat álle verschillen tussen mannen en vrouwen zijn terug te voeren op opvoeding, reclame, Hollywoodfilms en socialisatie. Dat leek me niet alleen onwaarschijnlijk, ik vond het ook een beetje een onwetenschappelijke benadering van een op zich boeiend en veelomvattend onderwerp. Deze stellingname suggereert namelijk ook dat je baby's (M/V) op een geïsoleerd eiland zó zou kunnen opvoeden dat de meisjes zich enthousiast aansluiten bij de Hells Angels, terwijl de mannen blij over de Huishoudbeurs slenteren.

Toen - als 19-jarige - leek me dat wat al te kort door de bocht en dat vind ik nog steeds. Het enige verschil is dat ik nu het risico loop om een bange, boze of gefrustreerde (oude) witte man te worden genoemd. Het gebruik van het woord 'wit' vind ik geen enkel probleem en een kleine moeite, maar tegelijk denk ik dat de fixatie op huidskleur juist een averechts effect heeft. Voorheen beschouwde ik Surinamers en Antillianen zonder erbij na te denken als Nederlanders, maar nu zie ik in de eerste plaats gekleurde mensen en potentiële Zwarte Piet-activisten.


Ook wat dat betreft gaat mijn persoonlijke historie terug tot de schoolbanken, want ik studeerde politicologie in het gezelschap van weer een andere Volkskrant-columnist. De grap is dat ik wel wist dat Stephan Sanders homoseksueel is (omdat hij het verteld had of omdat ik het had opgemerkt), maar ik heb al die jaren geen tel het gevoel dat hij een andere huidskleur had of roots die heel ergens anders lagen dan in zijn geboorteplaats Haarlem. Door dat feit voortdurend te benadrukken en aan te halen in zijn column, plaatst hij zichzelf nadrukkelijk in die categorie en moest ik mijn beeld met terugwerkende kracht bijstellen.

Dat is de ironie: iemand als Gloria Wekker signaleert geen racisme, maar hanteert jargon dat speciaal bedacht lijkt om onverdacht gedrag in een kwaad daglicht te zetten en te voorzien van een flinterdun wetenschappelijk sausje. Op dezelfde manier leidt het steeds weer terugkerende Zwarte Piet-debat niet automatisch tot minder discriminatie in de samenleving (ook niet wanneer morgen wordt besloten om die hulpjes helemaal af te schaffen of groen te schminken), maar ook tot wrevel en aversie.

Zo kun je ook vraagtekens zetten bij het gemak waarmee Saskia Noort het in haar column in het AD steeds maar heeft over 'wij vrouwen', terwijl zij zelf juist in allerlei specifieke subcategorieën valt. Zo valt haar standpunt niet los te zien van het feit dat ze een gescheiden vrouw is, een financieel onafhankelijke vrouw, een vrouw uit de Randstad, een moeder, een schrijver (en dan ook nog een heel succesvolle), een witte vrouw, een vrouw van middelbare leeftijd en ga zo maar door. Juist door in hokjes te denken en bij alles te hameren op huidskleur, geslacht en seksuele voorkeur vecht je tegen windmolens en bevorder je het hokjesdenken.

15 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat het maximum aan politieke partijen nu wel bereikt is in Nederland. Er is nauwelijks een coalitie te vormen.
  Samenwerken binnen de politiek moet. Uitsluiten is discriminatie. Dat willen we toch niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Ook heeft Baudet wel een punt met zijn suggestie dat je op universiteiten tegenwoordig niet alleen je kennis kunt verbreden en verdiepen, maar ook welbewust een bepaalde politieke richting op wordt gestuurd."
  Dit blijft een tricky onderwerp. Natuurlijk deinen opleidingscentra mee met opvattingen die in de maatschappij leven. Ik zou niet weten hoe je dit zou moeten voorkomen.
  Het probleem bij Baudet is dat hij alle dingen die hij niet zint "politiek" noemt.
  Als 99% van de klimaatwetenschappers onderschrijven dat de mensheid het klimaat veranderd of als een journalist een paar uitspraken van hem doorprikt, dan zijn deze mensen volgens Baudet geen professionals, maar "linkse tuig dat ons een mening aan het opdringen is".
  Zodra we wetenschappers en journalisten niet meer vertrouwen begeeft onze maatschappij op erg los zand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kern van de wetenschap is de ontkenning. Vroeger heerste consensus dat de aarde plat was en de zon om de aarde draaide. Zij die dat niet vonden...daar liep het slecht mee af.

   Vandaag werd tijdens een demonstratie opgeroepen om Baudet dood te schieten...de grens ligt bij geweld.

   Verwijderen
  2. Daarom is het zo belangrijk dat er op universiteiten plaats is voor open discussies. Bij natuurkunde heb je daar niet zo mee te maken, maar wel bij sociale wetenschappen. Ik denk dat niemand het zal betwisten als je vaststelt dat vrouwenstudies en genderstudies per definitie 'links' zijn. Daar is geen plaats voor een open discussie en worden afwijkende geluiden weggehoond.

   Verwijderen
  3. "Als 99% van de klimaatwetenschappers onderschrijven dat de mensheid het klimaat veranderd of als een journalist een paar uitspraken van hem doorprikt, dan zijn deze mensen volgens Baudet geen professionals, maar "linkse tuig dat ons een mening aan het opdringen is"."
   Mooi hoor zo'n percentage, zo lijkt het nog wat. Maar hoeveel is dit in aantal, en hoeveel op het totaal van wetenschappers? Klimaatwetenschappers klinkt meer als een slager dat zn eigen vlees keurt.

   Verwijderen
 3. Ja, het optreden van Prem (Nederlands is mijn land en toch in Suriname geboren) was op zijn minst tenenkrommend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch bijzonder altijd als mensen het over de PVV en FvD hebben, ze zich altijd genoodzaakte voelen erbij te moeten vermelden: "maar ik stem er niet op". En wat als je het wel zou doen? Dat is toch je democratisch recht?

  De angst zit er diep in.

  Het bijzondere is dat in alle programma's die op de NPO zijn uit alle macht wordt geprobeerd het succes van Baudet te verklaren maar het vaak zelf niet snappen. Dit omdat mensen menen het alleenrecht op de waarheid te hebben en afwijkende meningen die succes blijken te hebben, niet in hun denkraam passen.

  Waar het in feite op neerkomt is dat wij eigenlijk een heel labiel volkje zijn met gevaarlijke uitwassen aan links en rechts. Maar Baudet hoort daar niet bij. En zijn partij lijkt in het niets op de NSDAP.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, maar ik noem het in dit verband alleen om aan te geven dat ik tamelijk objectief ben en niet iets of iemand ga zitten verdedigen vanuit mijn eigen politieke voorkeur.

   Verwijderen
 5. Hebben jullie wel eens van de tijdgeest gehoord, het leven in je eigen tijd "NU", je kunt niet steeds terug grijpen op gebeurtenissen uit het verleden, het vergelijk gaat altijd mank, twee vrouwen kunnen geen sex bedrijven, wel iets wat er in de verte oplijkt, met allerlei hulpmiddelen, IEDERE DAG STERVEN ER MENSEN VAN DE HONGER IN JEMEN, maar in onze tres humaine wereld doet dat er niet toe, groet !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het idee dat het ook gewoon luiheid is van de afstervende mainstream media. Inplaats van nieuws te brengen doen ze alsof iemand heel erg beledigd was en daar worden dan weer heel veel anderen boos om, en anderen worden weer boos over die eerderen etc. Gemakkelijk scoren met 0 inhoudt.

  Het is in die zin niet alleen politieke zelfmoord maar ook zelfmoord van de mainstream media. Geen hond die behoefte heeft aan dat soort gestook waar de maatschappij niets mee opschiet.

  Ik kijk tegenwoordig een boel YouTube (met addblocker) luister naar leuke podcasts (zonder reclame) en merk hoeveel verstandige, fijne en vriendelijke mensen er eigenlijk op deze aarde leven.

  Geen invloed meer van professionele angstverkopers zoals de mainstream media en politici en geen invloed meer van bedrijven die je allerlei troep door de strot proberen te duwen met manipulatieve reclames.

  Mijn leven wordt steeks rustiger, vrolijker en interessanter hoe minder ik de media en politiek volg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fraaie analyse. Ik pleit in mijn boeken ook voor 'nieuwsvasten', maar dat is lastig als je een (ex-)journalist bent en een politicoloog :-)

   Verwijderen
  2. Mag ik U vragen wat voor middelen U gebruikt om Uw leven steeds rustiger vrolijker en interessanter te maken, U volgt steeds minder de politiek, wat heel begrijpelijk is, het stinkt aan alle kanten, maar je kunt toch niet weg lopen voor de réaliteit, die toch niet wonderschoon is, als mensen kind sta je bloot aan allerlei ongure gebeurtenissen, waar je soms helemaal geen invloed op heb, en dan de massa die practies alles compleet mis- intepreteren, en van erudiete mensen niets wil aannemen, probeer zelf zo veel mogelijk naar het Hindoeïstische denken te leven, dus geven in plaats van nemen, maar moeilijk in samenleving vol egocentrische strebers, groet !

   Verwijderen
 7. Mijnheer Hormann, hier waar ik woon, worden de mensen die protesteren gemarkeerd met chemische middelen zo als nanopoeder om ze beter te kunnen onderscheiden, dit poeder wordt door de Joden al heel lang gebruikt tegen de Palastijnen, geen gele Davidster op je jas maar chemie in je haar en lichaam, een nuance verschil, de volgende stap zal zeker het onderbrengen van deze actifisten zijn, in de stadions, we gaan keihard of op een totalitaire staat af, of op een revolutie, dit zal dan de maand Junie of July worden, 100 jaar geleden van de revolutie, de rest van Europa zal volgen, als de situatie zich verslechterd of de komende krach, of oorlog, groet !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vliegen u ook brandende vliegers om uw antisemitische oren?

   Verwijderen
 8. I have been in relationship with my boyfriend for 2 year now and we were planning to get married soon and all of a sudden he left me for another girl, i really love this guy and never can imagine my life without him. I further tried all my best to get him back but all my effort to get him back in my life did not work out. It was on this faithful day, i came across some comments on a website about this great spell caster called Chief Dr Lucky, so many persons claimed that he help them to renew their relationship and bring their ex back, i had to contact him because he was my last hope. I contacted him through his email and he assured me that in two days time my boyfriend is going to leave the other girl and come back to me and it was a very great surprise to see my boyfriend coming back to me after two days. I am so very happy today that he came back to me and i achieved this with the help of Chief Dr Lucky, and i advice if you need his help too Email: Chiefdrlucky@gmail.com or Whats App: +2348132777335
  Website: http://chiefdrluckysolutionhome.website2.me/

  BeantwoordenVerwijderen