Zoeken

zondag 23 september 2018

Waarom zou je (M/V) eigenlijk per se carrière willen maken?

De laatste tijd wordt er weer met alle macht op vrouwen ingepraat en aan hen getrokken om vooral méér uren te gaan draaien. Daarbij hoor je steevast dezelfde versleten argumenten: het brengt meer geld in het laatje voor de overheid, je bent het aan de maatschappij verschuldigd en je hoeft niet de bijstand in als je relatie onverhoopt strandt. Bovendien kun je in deeltijd nooit de top bereiken. Vraag is echter hoe erg dat laatste is, want zelf heb ik ook nooit mijn best gedaan om hogerop te komen.


Laat ik voorop stellen dat iedereen zo veel en zo hard en zo lang mogelijk mag werken als hij/zij zelf wil. Wie mijn boeken heeft gelezen, weet dat ik me sterk maak voor zelfbeschikking, persoonlijke vrijheid en eigen keuzes. De heersende trend is echter dat er van alle kanten aan mensen getrokken wordt om de handen uit de mouwen te steken en liefst fulltime aan de slag te gaan. Mannen doen dat meestal al uit zichzelf, dus vooral vrouwen zijn het doelwit van overheidscampagnes, peer-pressure en persoonlijke columns die inspelen op hun angst of schuldgevoel.

Daarbij krijgen 'deeltijdprinsesjes' die 'teren op de zak van hun partner' (niet mijn woorden), regelmatig te horen dat ze een carrière wel kunnen vergeten als ze parttime werken en op deze manier ook nooit de top zullen bereiken. Het verklaart de moeite die het vaak kost om voor leidinggevende functies en raden van bestuur voldoende geschikte vrouwelijke kandidaten te vinden, maar het gaat geheel voorbij aan de vraag waarom je met alle geweld steeds hogerop zou willen komen (zeker als geld en status je koud laten).


Zelf ben ik zo'n dertig jaar journalist geweest zonder ook maar één tel de ambitie te hebben om eindredacteur of hoofdredacteur te worden. Ik hield van het ambacht en de afwisseling en had er weinig zin in om de baas te spelen, te vergaderen met de directie of  eindverantwoordelijk te zijn voor de inhoud. Ik kon vrij nemen wanneer ik wilde en had als razende reporter precies die vrijheid waar ik behoefte aan had. Op dezelfde manier werkt mijn vrouw al sinds 1982 (parttime) in het onderwijs zonder dat ze ooit de wens heeft gekoesterd om directeur te zijn. Je kunt je werk decennia lang met veel plezier doen zonder ook maar één tree hogerop te komen.

Niet zo lang geleden was ik op een verjaardag en daar werd me op fluistertoon meegedeeld dat een van de vrouwelijke leraren in het gezelschap onlangs was benoemd tot rector. Die fluistertoon had waarschijnlijk met discretie te maken maar vooral met ontzag, terwijl ik de mededeling schouderophalend in ontvangst nam en ondertussen bedacht dat ze eigenlijk ook wel de leeftijd had om zo zoetjesaan te stoppen met werken. Wie belang hecht aan status, moet dus wel beseffen dat andere mensen niet zo snel onder de indruk zijn van wat er nou precies op je visitekaartje staat.


De laatste vier jaar van mijn loopbaan (die je in mijn geval dus als een rechte lijn moet zien in plaats van een ladder of een curve) kwam ik noodgedwongen in de situatie terecht dat ik chef moest spelen en freelancers moest aansturen. Het waren vier interessante jaren omdat ik eindelijk het tijdschrift kon maken dat me voor ogen stond, maar dat werd goeddeels teniet gedaan door de werkdruk, de tegenvallende advertentie-inkomsten, het overleg en de verkoopcijfers die na een veelbelovend begin langzaam begonnen af te kalven. Nu werk ik af en toe nog wat aan de keukentafel en is van een carrière in de klassieke zin in het geheel geen sprake meer.

Ook opvallend in deze discussie - maar dat is eigenlijk een apart onderwerp - is dat er in al die berichten over werkende vrouwen gesproken wordt over kinderopvang, terwijl dat maar een tijdelijke fase is. Een vrouw die op haar 28ste voor het eerst moeder wordt, heeft op haar veertigste een kind dat op de middelbare school zit en moet met een beetje pech nog dertig jaar wachten op de eerste AOW-uitkering. Juist in die wat minder hectische fase is het belangrijk om te kiezen voor wat je écht belangrijk vindt in het leven en je niets aan te trekken van wat de maatschappij van je verwacht of wat toevallig op dat moment in de mode is.

16 opmerkingen:

  1. Ik heb binnenkort genoeg geld bij elkaar gespaard om te gaan rentenieren. Ik denk dat ik dan ontslag neem, en daarmee een plekje vrijmaak voor een enthousiaste nieuw afgestudeerd persoon die zijn/haar appeltje voor de dorst nog moet verdienen.

    Ik weet trouwens zeker dat ik zelf ook nog wel iets ga doen wat nuttig is en wat de maatschappij helpt en zo, alleen zal het een onbetaald of minder betaald iets zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel goed! Ik wens je veel succes en plezier. Zelf ben ik een paar maanden geleden ook vrijwilligerswerk gaan doen en dat bevalt zeer goed.

      Verwijderen
    2. Ik ben dan ook wel benieuwd hoe oud je bent en hoe 'genoeg gespaard' er in de praktijk uitziet. Is dat écht voldoende om oud mee te worden?

      Verwijderen
    3. Jazeker is het dat, Suzanne. Natuurlijk ga ik niet over een nacht ijs!

      Verwijderen
    4. Ik zat voorheen in de financiële wereld, vandaar mijn vraag. Ik weet dat een paar ton heel veel geld lijkt, maar in de praktijk niet genoeg is om vroeg te gaan rentenieren.

      Verwijderen
  2. Ik heb die hang naar status i.c.m. een goede baan ook nooit gesnapt. Onlangs ontslag genomen van mijn baan in loondienst en meerdere malen het verwijt gehoord dat nu alle kennis die ik over mijn baan had, verloren zou gaan. Schande! En dat er toch ook echt wel hogere functies voor mij in de organisatie mogelijk waren. Ik had immers een universitaire opleiding. Ik presteerde al jaren onder mijn niveau! Aldus velen.
    Dat ik die 'hogere functies' absoluut niet zie als hoger, maar eerder als stap achteruit vanwege minder vrijheid en nog meer vergaderen, drong maar tot weinig mensen door. De taken die ik nu als zzp'er doe, hebben maar weinig van doen met mijn opleiding. Toch vind ik mijn baan uitdagender en leuker dan ooit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 32 jaar stond ik (part-time)voor de klas. Heerlijk,want ik vond leerlingen veel leuker dan het papierwerk van een hogere functie. Als argument van twee veelwerkers(soms nog met kleine kinderen) hoor ik regelmatig:"Je moet wel,anders kom je niet rond". Dan is mijn gedachte "ja op jullie niveau van leven,maar ook dat kan minder".

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat me vooral opvalt is dat jonge meiden, net afgestudeerd, gaan parttimen. Wat mij betreft zou dat verboden mogen worden. Ga eerst je studieschuld maar eens aflossen en wat opbouwen in arbeidsland. Als je dan later kinderen krijgt en zou parttimen, dan is je salaris bij dat FTE-percentage nog prima toereikend voor alle vasten lasten en zelfs voor een (onverhoopt) alleenstaand leven dan.

    Als je als vrouw altijd maar in de schattige tutbaantjes blijft plakken, dan kun je wel op je buik schrijven dat je ooit zelfvoorzienend wordt. Ik vind dat wel belangrijk. Nadat ik zelf jaren geleden scheidde rond mn 30e, zelf weer een huis kon kopen, zonder problemen rondkwam en bleef parttimen, heb ik aan den lijve ondervonden hoe belangrijk het is dat je voor jezelf kunt zorgen onder omstandigheden.
    Inmiddels weer getrouwd, maar ook een dusdanige functie dat ik met gemak met 24u weer een huis zou kunnen kopen en zou kunnen leven in m'n eentje met kinderen als het moet.
    Dat is geen carrière voor status, maar voor levensonderhoud en verzekering van je toekomst.
    Daarnaast vind ik mijn baan superleuk en uitdagend en ondanks de kleine spagaat waar ik in kom als ik én thuis én op het werk nodig ben, zou ik het absoluut niet willen missen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Studeren is in veel landen nog helemaal gratis, wat nog niet zolang geleden ook voor Nederland gold. Dat studeren mensen nu met een studieschuld opzadelt is al vervelend genoeg.

      Verwijderen
    2. Met de aantekening dat de basisbeurs pas in 1985 is ingevoerd. Ik heb voornamelijk vóór die datum gestudeerd en heb daar destijds een studieschuld aan overgehouden van 20.000 gulden (zou nu 20.000 euro zijn geweest). Dat geldt voor veel generatiegenoten, al werd er toen minder stennis over geschopt.

      Verwijderen
  5. Ik weet niet in welke sector jij precies werkt, maar ik heb in mijn omgeving (belastingadvies) geen enkele net afgestudeerde vrouw parttime zien werken. Dat gebeurt pas als de kinderen op komst zijn. Daarom ook benieuwd hoe jij aan die indruk komt. Wellicht sectorgebonden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was pas nog in het nieuws, na onderzoek. Staat los van mijn persoonlijke omgeving.

      Verwijderen
  6. @suzanne, wat fijn dat jij je eigen keuzes hebt kunnen maken en jezelf kon redden toen je huwelijk stukging.
    Ik doe dat ook, ik besteed mijn tijd aan de kinderen nu ze nog klein zijn en behoefte hebben aan geborgenheid en rust, en aan mijn huwelijk, opdat we het niet stuk maken met drukte, hectiek, stress en ondoordachte stappen. Ook zijn we allebei geheel vrij van het burn outvirus dat in onze generatie zo om zich heen grijpt onder jonge ouders met fulltime én parttime banen. We betalen onze rekeningen netjes en op tijd, consumeren rustig mee, de kinderen komen niets tekort. Als de kleinste ook naar school gaat, zal ik part time weer gaan werken, onder schooltijd. Wanneer ze allemaal grootgebracht zijn zal ik weer fulltime gaan werken. En wanneer ik mijn eerste aow ontvang zal ik mijn studieschuld meer dan afgelost hebben, én een fijn leven hebben gehad waarin ik mijn eigen keuzes gemaakt heb, net als jij. Mag dat ook? Of mag het alleen op jouw manier?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een ieder moet voor zich weten of ze carriere wil maken of niet. Toen ik zwanger was van onze eerste heb ik besloten om thuis te blijven, hoppa zo een leidinggevende functie van 40 uur in 1 bats aan de kant gezet. Het voelde heerlijk! Ik had het ook prima naar mijn zin op mijn werk hoor, maar nog beter toen onze dochter geboren was. Alle tijd voor haar, nergens me druk om hoeven maken, geen stress, niks van dat alles. Ik ben pas weer gaan werken toen ik na mijn scheiding in de bijstand terecht kwam. Ik heb bewust gekozen voor een parttime baan en werktijden onder schooltijden. Ik ben in de jaren erna "maar" 4 uur per week meer gaan werken en doe dat nog steeds terwijl de kinderen al "groter" zijn. Mijn huidige partner en ik werken samen 36 uur, zijn geen carrieretijgers, wel levensgenieters! Wij hebben onze levensstijl aangepast naar onze inkomsten en zijn daar zeer tevreden mee. Er is meer in het leven dan alleen maar werken, grof geld verdienen en meer willen...blijf dicht bij jezelf en geniet van de simpele dingen des levens...

    BeantwoordenVerwijderen