Zoeken

vrijdag 14 september 2018

Een jaar lang elke werkdag naar de bioscoop

Nog een paar maanden en dan verschijnt mijn nieuwe boek, waarin ik verslag doe van mijn fanatieke bioscoopbezoek in 2018. Er zijn nogal wat mensen die dat beschouwen als een stijlbreuk of als een stom onderwerp, terwijl ik het zelf juist zie als een vet uitroepteken achter de serie die in 2012 begon met het boek Hypotheekvrij! Het gaat immers in de eerste plaats over het incasseren van een welverdiende beloning na al die jaren van aflossen en afbouwen.


De werktitel van Een jaar in het donker maakt al iets beter duidelijk wat ik met dit boek - en eigenlijk met dit hele experiment - voor ogen had. Het was namelijk niet alleen mijn bedoeling om in een jaar tijd 250 films te zien in de bioscoop, maar ook om dat te doen onder wérktijd. Dus had ik het bijbehorende mapje op mijn computer 'Naar de film in kantoortijd' gedoopt, nadat ik een artikel had gelezen met een soortgelijke kop. Het getal 250 is ook niet toevallig gekozen, want dat betekent dat ik - met tussendoor twee weekjes zomervakantie - omgerekend elke werkdag precies één film heb gezien.

Nu is dat natuurlijk niet normaal (hoewel het nog lang geen wereldrecord is), maar het is dan ook nadrukkelijk bedoeld als een eenmalig experiment. Volgend jaar zal ik vast en zeker regelmatig naar de bioscoop gaan, maar wel veel minder frequent en ook niet langer met dat ene afgeronde getal in mijn achterhoofd. Met dit boek wil ik eigenlijk alleen maar laten zien wat er - door jezelf een tijdje op rantsoen te zetten en fanatiek te gaan aflossen en sparen - aan het einde van de rit allemaal op je wacht als uitgestelde beloning. Want dan is er ruim voor je echte pensioendatum ineens alle tijd voor jouw eigen hobby's, dromen en plannen.


Door het kijken naar al die films - en vooral ook door elke week zonder onderscheid naar álle nieuwe films te kijken die uitkomen - is mijn kijk op de wereld een heel andere dan aan het begin van het jaar. Het lijkt een flauwe woordgrap, maar ik kan je verzekeren dat zo'n stroom bewegende beelden uit alle uithoeken van de wereld je horizon verbreedt en je blik verandert. Ik ga op deze plek niet verklappen tot welke conclusies ik allemaal ben gekomen, maar ik ben in sommige opzichten een heel ander mens dan aan het begin van dit experiment.

Zo ben ik nu pas goed gaan beseffen hoe belangrijk het is waar dat hypotheekvrije huis eigenlijk precies staat, want ik kan met mijn Cinevillepas kiezen uit vier - en als ik Schiedam meereken zelfs vijf - theaters op fietsafstand. Ik voel me niet alleen de koning te rijk doordat ik zeer binnenkort een hypotheek heb van nul euro, maar ook omdat ik kan kiezen uit een enorm aanbod aan films. Daar komt bij dat ik onder de rook woon van zo'n wakkere stad dat ik in sommige theaters al om tien uur 's ochtends terecht kan en ik in alle vroegte langs de file op de A16 fiets op weg naar de bios.


Een jaar in het donker - dat nog niet eens af is want het jaar telt nog ruim drie maanden - wordt natuurlijk geen droge opsomming of een bundel met 250 recensies. In het boek beschrijf ik mijn bevindingen en observaties, vertel ik welke levenslessen je uit dit experiment kunt trekken en vraag ik me af wat er nog voor zinnigs te zeggen valt over #MeToo nu het stof een beetje is neergedaald. Daarmee is dit waarschijnlijk het meest beschouwende en filosofische boek tot nu toe, want aflostips ontbreken en ik heb het alleen maar over geld als ik uitreken hoeveel elke bioscoopkaartje me dankzij het vaste abonnementstarief van 20 euro per maand met terugwerkende kracht heeft gekost.

Niet iedere lezer zal het leuk vinden als ik hen een spiegel voorhoud of ga zitten graven in hun psyche. Maar op één vraag zal iedereen voor zichzelf toch een antwoord moeten proberen te formuleren. Wanneer ik op donderdag al om tien uur in de bioscoop zit en drie films achter elkaar bezoek, breng ik daar in feite een hele werkdag door en heb ik het gevoel dat ik - al dan niet in het gezelschap van mijn vrouw - te gast ben op mijn eigen kinderfeestje. De gemiddelde werknemer moet dan wel met héél sterke en vindingrijke argumenten op de proppen komen om mij ervan te overtuigen dat een hele dag op kantoor leuker of bevredigender is dan een dagje Kino...
17 opmerkingen:

 1. Ieder zijn hobby, maar ik zit zelfs liever op kantoor dan de hele dag in zo'n donker hol.
  Ik ken een hoop mensen die hetzelfde bereiken met hun netflix abonnement, maar ik heb nooit het idee dat die mensen veel levenslessen rijker worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk thuis ook regelmatig naar films en series, dus ik kan uit eigen ervaring vertellen dat dat een totaal andere, onvergelijkbare constellatie is.

   Verwijderen
 2. Ha, Ha, kinderfeestje. Zelf voel ik de tijd na mijn vervroegde pensionering als studententijd. Het geld komt vanzelf en de wereld ligt voor je open, keuzes genoeg. Af en toe moet je je inspannen om de boel draaiende te houden, zoals huishouden, maar dat is het dan ook wel. We genieten enorm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed zo! Ik vergelijk mijn huidige leven in mijn boeken ook regelmatig met mijn studententijd.

   Verwijderen
  2. Dat klinkt hartstikke goed!

   Aangezien ik in mijn studententijd nog steeds een beetje een stresskonijn was (net als in de tijd daarvoor), hoop ik zelfs dat mijn pensioen nog leuker wordt dan die tijd. Maar dat zal vast wel!

   Verwijderen
 3. Ik heb zelf een beamer/projector gekocht en kan op die manier elke dag series en films en documentaires op Groot scherm in mijn eigen huiskamer zien.

  Al moet ik zeggen dat wat jij omschrijft me ook wel aanspreekt. Misschien nog even doorsparen voordat ik dat kan doen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het boek komt na de feestdagen uit. Januari is de maand waarin meestal minder wordt uitgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk Gerhard dat je nu kunt doen wat je wilt. Ik zou er zelf niet voor kiezen om dagelijks naar de bioscoop te gaan. Ik houd nu eenmaal meer van buiten dan van binnen zijn. Maar het is natuurlijk wel fantastisch als je vrij bent om je tijd in te delen zoals je dat zelf het liefste wilt. Ik hoop dat je ervan kan blijven genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga omgerekend elke werkdag naar de bioscoop, maar verdeel het in werkelijkheid meestal over twee dagen. Dan blijven er nog vijf over :-)

   Verwijderen
  2. Misschien ga jij, Marieke, dan het boek schrijven "Elke dag buiten"? Dat boek wil ik ook wel lezen!

   Verwijderen
 6. Zoveel bioscopen op fietsafstand lijkt me wel ideaal. Ik woon op het platteland en de dichtstbijzijnde bioscoop is 10 kilometer verderop. Wel te fietsen trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De dichtstbijzijnde bioscoop is in mijn geval die van Dordrecht: 9,7 kilometer. Voor de verste in Rotterdam ben ik 14,7 km onderweg. Ik heb uitgerekend dat ik op deze manier tussen de 4000 en 5000 kilometer extra fiets per jaar.

   Verwijderen
 7. Zelf ben ik ook een filmfan. Wel vindt ik dat films (en series) vaak bol staan van de commerciële uitingen. Acteurs die roken, een bepaald automerk rijden, of de telefoon of laptop met een appeltje er op... Het wordt allemaal gesponsord en op een mooie manier aan je gepresenteerd door veelal knappe acteurs en actrices. Als je het leven zoals in films nastreeft dan blijft er weinig over om je hypotheek sneller af te lossen of te sparen voor een vroegpensioen!

  BeantwoordenVerwijderen