Zoeken

woensdag 29 augustus 2018

Na de zomervakantie gaat de vakantie gewoon door

Op de laatste dag van de zomervakantie vroeg de eigenaar van het appartement aan de voet van het Zwarte Woud met oprecht medeleven of ik de dag na thuiskomst weer naar mijn werk moest. Het enige juiste - en eerlijke - antwoord op die vraag is dat de keukentafel mijn werkplek is en dat ik als schrijver en columnist mijn werktijden helemaal zelf kan bepalen. In die zin gaat de vakantie na thuiskomst dus gewoon door, want ik probeer het meestal zo te plannen dat ik zit te tikken met druilerig weer en alleen maar leuke dingen doe als het droog is en de zon schijnt. Vandaar dat ik met meer dan gemiddelde aandacht begon aan een artikel uit De Volkskrant waarin wordt betoogd dat we niet zonder werk kunnen.


Grappig genoeg is het bewuste artikel geschreven door een leeftijdsgenoot, want als ik de naam Sander van Walsum intik op google ontdek ik dat hij 58 jaar oud is, dus van precies dezelfde generatie als ik. Dat wakkert mijn nieuwsgierigheid alleen maar aan, want ik ben oprecht benieuwd naar de motieven van iemand die in die levensfase heel andere keuzes maakt en alles ook van een totaal andere kant belicht. Hoe is het mogelijk dat iemand van bijna 60 zich na een paar weken vakantie weer handenwrijvend op kantoor meldt?

Nu geef ik in mijn boeken altijd duidelijk aan dat (betaald) werk op heel veel verschillende manieren een belangrijke functie vervult in een mensenleven. Je kunt je hypotheek nou eenmaal niet aflossen door thuis op de bank duimen te gaan draaien en je kunt ook niet sparen zonder eerst geld te verdienen. Werk kun je beschouwen als een belangrijke maatschappelijke bijdrage, maar ook als een inkomstenbron voor je persoonlijke Plan B. Zelf schrijf ik óók nog steeds elke week een column, maar ik werk allang niet meer de hele week.


De dag na mijn vakantie heb ik voor het eerst in máánden het gras weer eens gemaaid en na het avondeten ben ik naar de bioscoop geweest in Dordrecht. De volgende ochtend heb ik vrijwilligerswerk gedaan (waar ik het later nog wel eens over zal hebben) en 's middags heb ik opnieuw een film gezien. Zo wist ik me twee dagen lang opperbest te vermaken zonder dat ik het gevoel had dat ik iets miste of de behoefte voelde om ergens te gaan solliciteren. Ik vind niet dat iedereen die in loondienst werkt een loser is (zoals iemand vorige week op Twitter suggereerde), maar ik vind het wel belangrijk om hardop de vraag te stellen waarom je als mens 40 jaar achter elkaar zou moeten werken of elke week precies 40 uur.

Merkwaardig genoeg haalt Van Walsum meteen al de econoom John Maynard Keynes erbij die ooit voorspelde dat we anno nu slechts 15 uur per week zouden werken. Dat voorbeeld wordt de laatste jaren vaak aangehaald (ook door mij in een van mijn recente boeken), maar ik kan me niet herinneren dat het daar in de jaren '80 ooit over ging. Het kan best dat Van Walsum - als historicus - toen al weet had van dat essay van Keynes, maar het kan ook dat hij zijn verleden met terugwerkende kracht en met de kennis van nu inkleurt. In de jaren 80 was er bijna geen werk, maar er werd ook heel anders gedacht over werk.


Ik heb het bewuste artikel twee keer gelezen, maar heel overtuigend vind ik het betoog niet. Volgens Van Walsum zijn we 'intrinsiek aan werk gehecht' en hechten we aan 'de sociale contacten' die het oplevert. Bovenal lijkt het alsof hij zichzelf moed aan het inpraten is na een fijne vakantie en van alles verzint om het leed wat te verzachten. Het verhaal geeft in elk geval geen sluitend antwoord op de vraag wat er zou gebeuren als de krant besloot om hem een jaartje met betaald verlof te sturen. Een paar weken vakantie is niet genoeg om af te kicken van je betaalde baan, maar wie een paar jaar heeft kunnen proeven van de vrijheid wil echt voor geen goud meer terug.

Aan het slot van zijn verhaal komt hij echter met een observatie waar ik me helemaal in kan vinden. Werk moet (al was het alleen maar omdat je die hypotheek nou eenmaal in 30 jaar moet aflossen), dus het 'moet' ook wel een toegevoegde waarde hebben. Niemand houdt het vol om zo lang met tegenzin aan de slag te gaan, dus verzinnen we er van alles bij en tuigen we een hele kerstboom op vol drogredenen. In die zin lijden we volgens hem allemaal aan een milde vorm van het Stockholmsyndroom, waarmee hij in elk geval laat zien dat hij mijn boek De omgekeerde werkweek kent óf in elk geval het Duits voldoende beheerst om het boek Arbeit van Joachim Bauer te hebben gelezen. :-)


7 opmerkingen:

  1. Misschien staat het op de Volkskrant wel in hun jaarlijkse planning: eind augustus, vakantie voorbij voor onze lezers, tijd voor een artikeltje over hoe fijn het is om te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het artikel niet gelezen, maar vind jouw blogbericht erover wel interessant. Ik ben het volledig met je eens dat 40 uur per week werken bullshit is. Ik heb er moeite mee dat ik m'n job (werk nu 75% en heb op eigen vraag veel extra taken erbij gekregen) nog steeds in 50% kan realiseren. Dat klopt toch niet. Desondanks vind ik het wel fijn om te werken in loonverband, maar meer vrijheid is welkom. Loon naargelang prestatie spreekt mij meer aan dan loon volgens contractuele uren. Mezelf identificeren met mijn werk doe ik niet, denk ik toch, aangezien ik nog steeds op zoek ben naar de job die 't best bij mij past (ben mezelf aan 't herscholen). Net zomin als ik de behoefte heb om aan anderen te bewijzen hoe gelukkig ik ben als single trouwens. Ik snap wat je wilt zeggen maar ik denk niet dat (g)een partner hebben je geluk bepaalt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Of je zoekt gewoon een betaalde bullshit baan waar je onder werktijd blogs kunt schrijven en films kunt kijken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je verhaal sterkt mij alleen maar om minder te gaan werken (32 uur ipv 38 uur) en om er over zo'n drie jaar mee te stoppen. Dan heb ik me 42 jaar ingezet voor volk en vaderland (en natuurlijk ook voor mezelf en mijn hypotheek) en dan vind ik het wel genoeg. En ik heb zo'n baan dat ik onder werktijd kan bloggen (geen films kijken....)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarom over zo’n 3 jaar pas als je al 39 jaar werkt? Ik ben 47 en werk nog 20 uur per week.

      Verwijderen
  5. Werk lijkt soms de nieuwe Messias te zijn geworden. Werk kan bijdragen aan zingeving en geluk en sociale contacten, maar het kan ook zorgen voor burnout en zo hard mogelijk uitkijken naar het weekend of de vakantie. Natuurlijk is het belangrijk dat je zelf autonoom en vrij bent, daar kan je verdiende geld uit je baan zeker aan bijdragen. Werk lijkt in onze maatschappij een doel op zich geworden. Burgers dienen bij te dragen aan de economie. Terwijl je zou zeggen dat het construct economie er in het beste geval is voor de mensen, in plaats van andersom. Ook ik heb mijn bedenkingen bij deze tendens en het stuk van Van Walsum. Werken is een middel. Geen doel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik dacht niet anoniem te reageren, maar bij publicatie blijkt dit wel zo te zijn. Dat vind ik niet nodig. Ik reageerde vanuit zinvollerleven.nl, dat onder andere over dit soort zaken gaat.

      Verwijderen