Zoeken

maandag 11 september 2017

Hoeveel geld hebben ándere columnisten eigenlijk op de bank staan?

Hij verschijnt vandaag pas officieel, maar trouwe lezers die hem hadden voorbesteld zullen Leven van de lucht al in huis hebben (en hebben hem misschien zelfs alweer uit!). De eerste journalist die me afgelopen donderdag thuis kwam interviewen, stelde vast dat dit misschien wel mijn meest persoonlijke boek tot nu toe is. Zelf beschouw ik het gewoon als het zesde seizoen van onze eigen realitysoap richting een hypotheekvrij leven, maar hij heeft wel een punt. Voor het eerst geef ik namelijk een inkijkje in onze financiën door een jaar lang nauwgezet bij te houden hoeveel geld er elke maand binnenkomt en hoeveel daarvan wordt uitgegeven en gespaard.


Dat was vanaf dag één (en dan heb ik het over 1 mei 2016) namelijk de insteek. Met mijn experiment wilde ik ervaren wat een basisinkomen met je doet en wat je vervolgens allemaal gaat doen. Anders gezegd: zou een dergelijk systeem kunnen werken en ga je dan nog wel werken? Het antwoord daarop kun je niet los zien van de vraag of je als gezin met twee thuiswonende kinderen in principe genoeg zou hebben aan twee bij elkaar opgetelde basisinkomens. Ik ken iemand die als kostwinner ongeveer 2000 euro netto verdient, terwijl hij dat bedrag bij een dergelijk systeem elke maand gratis zou krijgen van de overheid.

Om te zien wat het psychologische effect is van een basisinkomen, keer ik mezelf vijf jaar lang elke maand 1000 euro per maand uit van mijn eigen spaargeld. Omdat mijn vrouw met haar parttime baan net iets meer dan duizend euro verdient, konden we precies zien hoe ver je komt met een gezinsinkomen van ruim 2000 euro. Heb je daar genoeg aan, en neem je daar genoegen mee, of ga je - al dan niet spelenderwijs - toch nog iets bijverdienen? Om dat vast te kunnen stellen ontkwam ik er niet aan om na afloop van elke maand een rekensommetje te maken en privé-informatie prijs te geven die de meeste mensen liever voor zich houden.


Vooraf weet je al dat mensen daar van alles van gaan vinden, al was het maar omdat ik niet precies vermeld waaráán we ons geld hebben uitgegeven. Dat is een interessante reflex: als je in je boeken openheid van zaken geeft, zijn er altijd mensen die mopperen dat je nog steeds niet alles hebt verteld. Omgekeerd moet ik bij vrijwel al onze vrienden en familieleden ráden naar de hoogte van hun gezinsinkomen, de tussenstand van hun hypotheek en de hoeveelheid geld die ze op de bank hebben staan. Meestal kun je wel een aardige inschatting maken, maar het zijn geen zaken die op een verjaardag ooit ter sprake komen.

Na zes boeken ben ik zelf de schaamte wel voorbij, maar het blijft een taboe om op dit vlak zomaar openheid van zaken te geven. Bovenstaand rekenvoorbeeld laat in elk geval zien dat we vorig jaar in de maand augustus niet genoeg hadden aan 2000 euro netto (al was het maar omdat we op vakantie waren) én ik niet helemaal heb stilgezeten maar 625 euro omzet heb gemaakt. Voor de rest mag ieder het zijne ervan vinden, want er zijn genoeg huishoudens die het elke maand met (veel) minder moeten zien te rooien terwijl er ook zat tweeverdieners zullen zijn waarvan één partner in zijn of haar eentje al meer verdient. Het enige objectieve wat ik erover kan zeggen is dat 2000 euro netto  ongeveer de armoedegrens is voor een gezin met twee kinderen én dat een gemiddeld huishouden maandelijks 2800 netto te besteden heeft.


Natuurlijk verwacht ik niet dat straks iedereen uit mijn omgeving spontaan gaat opbiechten hoeveel hij inmiddels heeft gespaard en hoeveel salaris hij maandelijks gestort krijgt. In mijn geval is het onlosmakelijk verbonden met het segment waarin ik schrijf en met het onderwerp van dit laatste boek. Wie Hypotheekvrij! in de kast heeft staan, heeft er recht op om te weten dat we nu nog maar 44.000 euro aan spaarhypotheek hebben en ook dat we vanaf maart 2020 helemaal van onze woningschuld af zijn. Diezelfde lezer zal er wellicht ook begrip voor hebben dat we nu niet meer fanatiek aan het bezuinigen zijn, maar alleen nog proberen om binnen budget te blijven en daarbij een redelijk ruime marge hanteren.

Die transparantie maakt meteen duidelijk waarom ik schrijf wat ik schrijf. Om die reden zou elke columnist eigenlijk één keer per jaar een staatje moeten afdrukken met daarin de woonsituatie (huur/koop), hoogte en einddatum van de hypotheek, opgebouwd pensioen, maandinkomen, geboortejaar en hoeveelheid spaargeld. Zo schreef een in 1955 geboren columnist van een kwaliteitskrant onlangs dat het bezit van een tweede huis een "exorbitante uitwas" is. Op dat interessante onderwerp zal ik later nog eens wat dieper ingaan, maar nu vroeg ik me alleen maar af hoe het mogelijk is dat een jonge babyboomer als hij (a) nog werkt en (b) zelf geen tweede huis heeft. Want je kunt best een fervente anti-kapitalist zijn, maar het kan net zo goed dat je alleen maar gefrustreerd bent omdat je tijdens je leven de verkeerde keuzes hebt gemaakt.

27 opmerkingen:

  1. Ik zou je nieuwe boek graag willen lezen maar zie dat je uitgever het alleen als paperback aanbiedt en (nog) niet als ebook. Nu weet ik dat jij een old-school papierverslinder bent maar ik koop al jaren geen drukwerk meer. Enig idee wanneer het ebook uitkomt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De ervaring leert dat dat wel even kan duren.

      Verwijderen
    2. De marges op papier zullen wel hoger zijn. Heeft ook te maken met 6% BTW op boeken 21% op ebooks! Wellicht biedt de bibliotheek uitkomst maar die blinkt niet uit in snelheid bij de aanschaf van nieuwe boeken.

      Verwijderen
    3. ALs ik op bol.com zie ik geen enkel ebook van Hormann?

      Verwijderen
    4. https://www.bol.com/nl/s/boeken/zoekresultaten/Ntt/hormann%2Bgerhard/N/8299/Nty/1/search/true/searchType/qck/suggestedFor/horma/originalSearchContext/media_all/originalSection/main/defaultSearchContext/media_all/sc/books_all/index.html

      Verwijderen
    5. 4 van de 6 non-fictie boeken zijn als ebook leverbaar. Helemaal Vrij ook niet (meer). Het kan wel een half jaar duren voordat het ebook uitkomt. Past niet in het verdienmodel van de uitgever. Als ik bij de AKO kom maak ik alleen maar foto's van boektitels om ze daarna bij de bolle boekhandel als ebook te kopen :)

      Verwijderen
  2. vrouw verdient hier 1900 euro man (ik dus) ben huisman en lever elke maand 1100 euro in , (spaarpot leegmaken) , dus 3000 euro . geen toeslagen of huursubsidie . kosten zijn ongeveer ook 3000 euro , twee auto's en een huisje . Hypotheek 0 euro gas/water/licht 180 euro , internet tv bellen 50 euro , gemeente en hoogheemraad 100 euro , ziekenfonds 400 euro , auto vast samen 100 euro , verzekeringen wa opstal inboedel 30 euro . Dan ben ik er wel met contactlenzen en brilletjes ongeveer 1000 euro per maand . Eten ongeveer 500 euro per maand voor gezin , over is dan 1500 euro , is gewoon voor de lol en gaat op aan kleding of auto kopen of tanken ( eens per maand) of kapper of uit eten , kado kopen enz enz . Zo zit dat hier precies

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super! Bedankt voor het inkijkje in je portemonnee. Lijkt trouwens aardig op onze huidige situatie :-)

      Verwijderen
  3. Mijn man is alleenverdiener. Hij is ZZP-er en heeft een wisselend inkomen. Elke maand maakt hij 2050 euro over naar de vaste lasten rekening en 550 euro naar de boodschapper rekening. Van de boodschappenrekening doe ik ook aan "Weeksparen". In week 1 spaarde ik 1 euro, in week 2 spaarde ik 52 euro, in week 3 spaarde ik 2 euro en in week 4 spaarde ik 51 euro enz. Aan het einde van het jaar heb ik op deze manier 1378 euro bij elkaar gespaard.
    Onze maandelijkse kosten voor de hypotheek waren aan het begin 909,48 euro. In 2013 begonnen we met extra aflossen en inmiddels is het maandbedrag 785,52 euro. Het verschil van 123,96 euro zet ik elke maand apart en bij 500 euro doe ik weer een extra aflossing.
    We proberen ieder jaar 5000 euro af te lossen op het aflossingsvrije deel van de hypotheek. In het verleden was het meer, dit jaar is het minder omdat we veel overige kosten hadden zoals een nieuwe auto en wasmachine. We liggen nog wel steeds voor op schema.
    We hebben 5 kinderen die studeren of gestudeerd hebben, waarvan er nu nog eentje thuis woont.
    Ik heb altijd 2 dagen per week gewerkt tot 2014, toen heb ik ontslag genomen.
    Verder hebben we 1 hond, 3 poezen en 4 kippen en hebben we een moestuin op een volkstuinencomplex.
    We leven vrij zuinig en houden weinig over. Uitjes zoals de sauna of uit eten, wordt voor gespaard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank! Heel verhelderend (ook voor andere lezers van dit blog).

      Verwijderen
  4. Wij zijn man van 43 en vrouw van 35, met drie kinderen tussen 9 en 2,5 jaar. Man is vanaf volgende week werkloos, ikzelf heb twee kleine eigen bedrijfjes. In principe zou ik met mn twee bedrijfjes in het gezinsinkomen moeten kunnen voldoen, maar dat inkomen schommelt best wel veel. Ik ben dus blij en dankbaar dat manlief binnenkort allerlei werkloosheidstoeslagen gaat ontvangen. We proberen elke maand rond te komen met 2000€ netto, en wat over is te sparen. Nu manlief werkloos is binnenkort zal er dus minder gespaard kunnen worden. Verder is er een hypotheek van zo n 90000€, hier wordt elke maand aan afbetaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja, ik heb ook van alles niet en niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Een huur van 900 en alleen gaat 2600 schoon op. Langzaam breng ik mijn onkosten weer wat omlaag. Maar wat ik wil zeggen, natuurlijk is het goed om te zien wat je anders had kunnen doen. Net zo belangrijk is het om je te realiseren wat je wel gedaan hebt, waar je achter staat. Ik zie veel mensen om me heen die kwaad zijn. Het leven geeft ze niet, waarop ze vinden dat ze recht hebben. Accepteren en je zegeningen tellen is belangrijk. Ik hou trouwens ook bij waaraan ik mijn geld uitgeef, dat is verhelderend. Het valt mij ook op hoe sterk kosten gestegen zijn, m.n. Huur en ziektekosten, 350 euro per maand. Ik zoek nog naar oplossingen, wil graag aan natuurdoelen nalaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier dan zo'n ander uiterste met een gezinsinkomen van ca 6k.. Hier is vorig jaar dan ook meer dan de helft van opzij gezet voor aflossingen en investeringen. We wachten wel even tot je boek bij de bieb komt, heel zuinig ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Met een hypotheekvrij huis zitten onze vaste lasten onder de 1000 p/m. Maar voorlopig komt daar nog 700 p/m bovenop voor 2 studerende en uitwonende kinderen in de hoofdstad (wij betalen de huur). Voor een beetje comfortabel leven hebben we 3000 p/m nodig. Als vrouwlief (zelfstandig ondernemer) op haar 62e wil stoppen dan gaapt er een AOW gat van minstens 60.000. Hangt ook af van de AOW leeftijd tegen die tijd. Hiervoor sparen we tot 2023 80.000 bij elkaar. Dit lukt tot nu toe maar vergt wel discipline (en een beetje economische voorspoed). Vervelende bijkomstigheid is wel dat onze pensioenen niet waardevast zijn en de spaarrente belachelijk laag. Dus ik hoop maar dat de rente weer eens normaal wordt en onze pensioenen weer geindexeerd kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb me daar altijd over verbaasd: het CBS hanteerde in "Armoede in kaart" in 2016 inderdaad een armoedegrens van 2000 euro (besteedbaar) inkomen per maand (cijfers 2014) voor een gezin met 2 kinderen. Ik heb dat toen eens teruggerekend naar een bruto jaarinkomen. Ik kwam uit op pakweg een modaal inkomen voor 2014 (34500 euro). Vreemd dat een gezin met een modaal inkomen op de grens van armoede leeft in Nederland. Voor mij is dat een teken dat ons leven veel te duur is geworden.


    Tot zover de politieke beschouwing. Ben zelf nu 44 en neem de manier waarop je in jouw boeken tegen arbeid aankijkt ter harte: op mijn 34ste 4 dagen gaan werken, op mijn 40ste 3,5 dag en ga per 1 januari 3 dagen werken. Plan is om op mijn 50ste naar 2 dagen te gaan en op mijn 55ste de keuze te hebben om wel/niet te stoppen. We zien dan wel; ik hoef de keuze niet te maken, maar ik wil de optie hebben. Vooralsnog geniet ik enorm van de balans werk/prive die ik heb en dat smaakt naar meer.

    Het ironische is trouwens dat het door het inkomensafhankelijk maken van zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting steeds interessanter wordt om korter te gaan werken.
    Blijkbaar ziet de overheid arbeid als iets verderfelijks, net als alcohol en tabak; anders zou er niet zoveel accijns op worden geheven. De boodschap: minderen is goed voor uw gezondheid. Dank u Den Haag voor deze wijze les. Om met Reve te spreken: het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven!



    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het probleem is: De vaste lasten
    Wat je ook doet, echt veel lager gaat gewoon niet.
    ziektekosten (2 personen) 440,- Energie 250,-- auto 200,-- (nog zonder benzine) diverse belastingen ca 500,- (!!), VVE 220, verzekeringen 70,- zeker nog iets vergeten zit ik al op een kleine 1500,- vaste lasten, zonder eten abonnementen tv, internet enz. Met 1000 per maand gaat het niet lukken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kwestie van definitie maar 500 euro belastingen p/m lijkt me erg veel. Wij betalen 60 wegenbelasting en 91 aan gemeentelijke en waterschapsbelastingen. Ik hanteer voor VL de richtlijn: vast en voorspelbaar. Dus alles wat per maand/kwartaal/jaar wordt afgeschreven, veelal via incasso. Onderhoud auto & huis, benzine, vakantie, OV is bij mij geen VL. Dan is ons plaatje: Wonen: 270 (geen hypotheek); Vervoer: 120 ; Verzekeringen: 400 ; abonnementen (internet, mobiel, krant, sport): 200. Totaal 990. Zou nog kunnen besparen op abo's maar dit gaat ten koste van mijn levensvreugde. Misschien in de toekomst nog zonnepanelen, dan 70 euro lagere woonlasten (maar wel investering). Hoe kom jij aan 500 euro belastingen?

      Verwijderen
    2. Ja 500 belasting zeker veel box 3 ?

      Verwijderen
    3. Ik werk deels in looondienst, daar wordt reeds belasting ingehouden. Andere inkomsten moet belasting betaald worden. Mijn punt was eigenlijk dat het niet eenvoudig is om vaste lasten te verlagen, of je moet in de kou gaan zitten, je auto weg doen en zonder verzekeringen door het leven gaan. Doe je dat niet dan zit je gevangen in hoge vaste lasten. Hoe doen jullie dat?

      Verwijderen
    4. Er zijn vele blogs met tips voor lagere VL. Dit is een goeie: www.financieelonafhankelijkblog.nl Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief krijg je een huishoudboekje in Excel toegestuurd.

      Verwijderen
    5. MARB 1000 euro is nog veuls te veul , zit nooit in de kou , alleen geen VVE en geen extra belasting is al 750 euro minder dan jij , twee kleine betaalde auto-s kosten 100 euro samen. kijk naar mijn uitleg en voila

      Verwijderen
  10. Veel succes met je nieuwe boek. Ik ga het vast lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vrouw in onderwijs. Werkt 70% en verdient over 12 maanden gemiddeld 2500 netto. Hier leven we van met 2 kinderen van 11 en 14. Hypotheek na 15 jaar afgelost. Verder 200 ziektekosten, 2 auto's 250, energie 30, internet en mobiel 70, verzekeringen 130. Ik ben ZZP-er. Alle omzet (130K bruto, 90K netto) sparen. Over 4 jaar kunnen we rond ons 50e met vroegpensioen. Grootste winst zit in minimaliseren maandlast. Hierdoor bouw je heel snel op put je minder snel uit. Vroeger spaarden we zonder doel. Na lezen van je boeken werd het me duidelijk. Alleen de gedachte dat we over een paar jaar zouden kunnen stoppen met werken, of minderen, of doorgaan. Alles in eigen hand geeft erg veel rust. Schaam me nergens voor. Iedere cent is verdiend door keihard werken en goed opletten waar je centen heengaan. Vermaak me kostelijk met af en toe een mooi stapeltje CD's van de krijgloop voor heel weinig op een Philips cdspeler van 20 jaar oud.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel grappig hoor, twee bloggers met dezelfde naam. Als er zich nog een meldt kunnen we "Wie van de Drie?" spelen :)

      Verwijderen
  13. 70% werken en EUR 2.500 ? Naast alle vrije dagen ?
    Zo slecht is het nog niet in het onderwijs blijkbaar !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vergeet niet dat de teller nu alweer op 26 uur ‘vrijwilligerswerk’ staat.
      Dit mag je er gratis verplicht even naast moet doen (in 3 week). Het houdt daar nooit op. Als je mensen in het onderwijs alle overuren uit gaat betalen, dan is binnen 5 maanden na het begin van het schooljaar het hele onderwijsbudget erdoor....

      Verwijderen