Zoeken

vrijdag 19 februari 2016

Wat weet je over het basisinkomen als je niet weet wat een BGE is?

In Nederland begint de discussie over het basisinkomen aardig op gang te komen. Zelfs in het plaatselijke huis-aan-huisblad stond deze week een column over dit onderwerp. In de gemeenteraad van Ridderkerk vormen GroenLinks en D66 één fractie en dan krijg je vanzelf een interessante links-liberale kruisbestuiving. Om je écht in dit onderwerp te kunnen verdiepen is kennis van buitenlandse talen echter onontbeerlijk, want in ons land verscheen tot op heden alleen het boek Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman.


Eerlijk gezegd weet ik zelf nog niet of ik - ruim 35 jaar ná de middelbare school - in staat zal zijn om me heen te worstelen door Pour un revenue sans condition, maar die drie andere boeken die ik onlangs heb besteld zijn onmisbaar. In Duitsland is de discussie over het basisinkomen al zo ver dat ruim de helft van de bevolking vóór is (al denkt de helft daarvan wel dat het leuk bedacht is maar in de praktijk onbetaalbaar). Wie zich grondig in deze materie wil verdiepen moet dus weten wat een BGE is en in staat zijn het Duitse journaal te volgen zonder ondertiteling.

Die drie Duitse boeken vormen nog maar het topje van de ijsberg, want er is veel méér gepubliceerd over het bedingungslose Grundeinkommen. Als je moet gaan zitten wachten tot al die boeken misschien vertaald worden of je moet behelpen met Google translate wordt het lastig je in te lezen in dit onderwerp. Wat dat betreft blijft parate kennis voorlopig onmisbaar, tenzij er straks e-readers op de markt komen die elk boek meteen correct vertalen. Met mijn kennis van het Latijn en Frans was ik tijdens de vakantie zelfs in staat om een artikel te ontcijferen over de punkband The Clash in een Italiaanse krant dus elke nieuwe taal helpt je weer een stapje verder.


In zijn column pleit raadslid Björn Ros voor een basisinkomen voor iedere Ridderkerker, niet wetende dat er dit jaar minstens één inwoner is binnen zijn gemeente die gaat leven op basis van een dergelijk systeem. Nadat ik de aflossingsvrije hypotheek tot de laatste cent had afgelost, ben ik namelijk ijverig gaan sparen om mezelf een paar jaar lang een basisinkomen van 1000 euro per maand uit te kunnen keren. Dat doe ik niet alleen om mijn handen vrij te hebben, maar ook als experiment. Zo wil ik wel eens aan den lijve ondervinden of je in een dergelijk situatie écht de hele dag op een luie stoel het nieuwe nietsdoen in de praktijk gaat brengen of dat dit extra stukje financiële vrijheid zorgt voor onvermoede stappen en onverwachte ontmoetingen.

12 opmerkingen:

 1. Italiaans verbeteren?
  Gebruike een uur per dag Duolingo, werkt goed en is gratis voor een heleboel talen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip maar tegenwoordig kom ik op zomervakantie niet verder dan Midden-Duitsland en mijn tuin op het zuiden ;-)

   Verwijderen
 2. Ik weet nog niet zoveel af van het basisinkomen. Ik heb er mijn vraagtekens bij hoe je zoiets betaalbaar kunt houden. En al helemaal als je naar de toekomst kijkt en de kosten van vergrijzing en de grote immigratie.
  Ik heb al verschillende discussies gehoord, maar geen praktische info.
  Voor mij zou het misschien wel fijn zijn om weer een inkomen te hebben. Ik raakte arbeidsongeschikt in een periode dat ik geen betaalde baan had.
  Het heeft niks met het basisinkomen te maken, maar een vlaktax lijkt me best een goed idee. en dan heel veel toeslagen afschaffen. Geen onnodig rondpompen van geld en minder makkelijk om misbruik te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En Gerhard? Heb je het al eens pepeobeerd of het lukt met €1000 in een maand?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lukt als je geen hypotheek hebt en in een klein huis woont (lage energiekosten en gemeentebelasting).
   110 energiekosten, 300 euro boodschappen, 85 euro gemeentebelasting, 100 euro allerlei verzekeringen, 50 euro Internet, 100 euro benzine, 200 zorgverzekering. Maar het is niet gemakkelijk.

   Verwijderen
  2. Ik ga het proberen vanaf 1 mei. Maar let op: die 1000 euro netto komt bovenop het inkomen van mijn partner. Met haar omgekeerde werkweek verdient zij ongeveer 1000 euro netto. Ik kan straks dus precies kijken wat er gebeurt wanneer elke volwassen Nederlander maandelijks 1000 euro uitgekeerd zou krijgen.

   Verwijderen
 4. Het blijft natuurlijk heel raar dat je met 1000 euro zou moeten kunnen overleven. Dus je bent net als de meeste kuddedieren alleen maar bezig met een soort survival of the fittest. Dat is niet permanent vol te houden, altijd met schulden die zich stapelen. Laat je niets wijs maken, er is echt geld genoeg voor iedereen. De topfiguren in de politiek en het bedrijfsleven zien 1000 euro als een fooi en lachen zich dood om zo'n experiment. Zelfs het leasebedrag van hun autotje kost het dubbele. Maar die is van de zaak, so what.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees in deze reactie niet echt een antwoord op de crisis en onze consumptieverslaving of een alternatief. Mijn experiment houdt in: schulden aflossen, bewust leven en geen zinloze spullen kopen. Iedereen mag daar natuurlijk zijn eigen experiment naast zetten of iets heel anders nastreven.

   Verwijderen
  2. Je hebt een alleszins behoorlijke middenklasse leasewagen voor rond de € 600 pm. € 1000 pp is een BASIS. Met zijn tweeën is dat dus al € 2000 en dat dan onvoorwaardelijk. Als je met wat bijklussen samen er nog eens € 1000 pm bijverdiend heb je al € 3000 netto. Me dunet dat Jan Modaal daar goed van rond kan komen. OK de CEO lacht zich een scheurbuik, maar daar gaat het nu niet om.

   Verwijderen
 5. Ben benieuwd naar je eerste bevindingen rond 1 juni :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vraag me af of je ook plannen hebt voor het energiezuinig maken van je huis? Dat kan op de lange termijn wel schelen. Misschien heb je al zonnepanelen en loop ik achter op je hele verhaal....
  En is het een idee om je auto weg te doen en een OVkaart te nemen of lid te worden van zo'n landelijk leenautosysteem?
  Ik vraag het je omdat het mijn overwegingen zijn: zonnepanelen en dan stoppen met koken op gas is één van mijn plannen. En, als ik straks minder werk, mijn auto weg doen en gebruik maken van het openbaar vervoer.

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was toevallig toch al van plan om het vandaag of morgen te gaan hebben over mijn energienota, omdat de jaarafrekening net binnen is ;-)

   Verwijderen