Zoeken

vrijdag 5 juli 2013

Deze "opa" heeft nog een kind van 12

Na mijn laatste bijdrage aan de opiniepagina van De Volkskrant regende het negatieve reacties. Opeens was ik een “opa” die niet verder komt dan de constatering dat “vroeger alles beter was”. Dat krijg je natuurlijk als je braaf je geboortejaar vermeldt en al in 1987 je eerste huis kocht (al moet ik daar meteen bij vermelden dat het helemaal niet de bedoeling was omdat ik pas 25 was en nog studeerde).

Laten we voorop stellen dat ik helemaal niet vind dat vroeger alles beter was. Ik heb twee scripties geschreven op een typemachine en daar heb ik nog steeds nachtmerries over (en schrijfkramp). Verder ben ik erg gehecht aan de uitvinding die compact disc heet, gebruik ik zelfs mijn TomTom als ik een brief ga posten en zou ik niet meer weten hoe je het beroep van journalist kunt uitoefenen zonder internet. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat sommige dingen vroeger inderdaad beter waren, of beter geregeld. De welvaartsstaat kalft in een razend tempo af en veel leeftijdgenoten zouden helemaal geen bezwaar hebben tegen een riante VUT-regeling of een WW-duur van negen jaar. Het was in mijn jeugd ook minder druk en vol en het was magisch om op je transistorradio een krakend liedje op te vangen van Radio Caroline: alsof je onder de dekens naar radio Oranje zat te luisteren of een levensteken opving van ET.

Strekking van mijn betoog is dan ook in de eerste plaats dat het nog niet zo vreselijk lang geleden is (namelijk: vlak voor de exuberant nineties) dat mensen braaf spaarden voor hun eigen huis en netjes aflosten. Ik ben nog helemaal geen “opa”, maar heb nog een kind op de basisschool. Het is juist griezelig hoe snel we van bescheidenheid en calvinisme zijn overgeschakeld op een soort schaamteloos kijk-mij-nou-eens-kapitalisme. In die zin bestaat de wereld uit een periode van Voor en Na de film Wall Street. Ik ben niet oud, maar wel oud genoeg om me nog een andere, en in sommige opzichten bétere wereld te herinneren.

Daarom valt het me op, en stoort het me ook een beetje, dat je zoveel jongeren hoort klagen en zeuren over een potentiële studieschuld van 20.000 euro. Nou én? Ik had destijds, na het behalen van mijn universitaire diploma, ook een schuld van 20.000 gulden en maakte daar juist grapjes over. Mijn vrouw was degene met 20 mille op de bank, dus ze kon onmogelijk met mij zijn getrouwd vanwege mijn geld. We konden dat eerste huis ook alleen maar kopen omdat zij net haar eerste baan had.

Sowieso snap ik niet dat jongeren over hun pensioen nadenken en zeuren dat het niet eerlijk is dat babyboomers het veel beter hebben. Op die leeftijd gingen we de straat op als we ergens tegen waren, maar tegelijk hadden we het gevoel dat de wereld aan onze voeten lag en dat alles mogelijk was. We luisterden weliswaar naar sombere post-punk van bands als The Sound en Joy Division, maar tegelijk vonden we het leven hartstikke leuk. En dat terwijl er midden jaren 80 eveneens een enorme (jeugd)werkloosheid was en ik behoor tot wat ze later de Verloren Generatie zijn gaan noemen.

Hoe dat komt (en hoe het komt dat jongeren tegenwoordig soms al op hun 23ste een burn-out hebben) is voer voor sociologen en psychologen. Zelf probeer ik alleen maar aan te geven dat je vroeger weliswaar allemaal de mazelen kreeg (en dat daar inderdaad wel eens iemand aan dood ging) maar dat je tegelijk een veel onbezorgder leven leidde. Ik ben absoluut niet tegen inentingen, net zoals ik ook niet tegen internet ben, maar het is zorgwekkend om te zien hoe snel de verzorgingsstaat wordt uitgehold en hoeveel zorgen sommige jongeren zich maken terwijl ze het leven juist zouden moeten omarmen.

7 opmerkingen:

  1. Ha, ha, ik kan me helemaal vinden in je Volkskrantbijdrage. Ben ik nu een oma van 38?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat jongeren het in de jaren '80 gemakkelijker hadden dan nu. Ik was ook een jongere in die tijd, dus beetje ervaring heb ik wel. Een woning kopen was stukken voordeliger, ook aan een betaalbare huurwoning was te komen, luxe was duur (video, magnetron enzo) maar de gewone dagelijkse kosten zoals ziektekosten, energiekosten waren stukken betaalbaarder dan dat ze nu zijn.
    De sociale zekerheid bestond nog volop terwijl die nu wordt afgebroken. Jij bent nog van de tijd dat je meteen na je school een bijstandsuitkering kon aanvragen en die nog kreeg ook.
    Ik ben zo'n jaar of 5 jonger en toen was dat net afgeschaft.
    Wij hebben ook in 1987 ons eerste huis gekocht. Ik was toen 20, mijn man 23. Dat kon toen op het salaris van een administratief medewerker. We brachten wel wat eigen geld in, dat is waar. Al kostte toen onze tussenwoning maar 89.000 gulden.

    Ik vind het helemaal niet vreemd dat studenten zich zorgen maken. Hoge werkeloosheid, na drie jaarcontracten word je zo weer ontslagen en een vaste aanstelling is nu niet meer zo gewoon. Dat was het in de jaren '80 wel.
    Er worden nu heel andere vaardigheden gevraagd en er wordt anders onderwijs gegeven. Waarvoor je bijzonder veel betaalt voor een voltijds HBO-opleiding waarvoor je maar 8 uur op school hoeft te zijn. Dit wordt dan wel weer verdeeld over drie of nog liever vier dagen zodat een bijbaan ook lastiger wordt en je heel veel tijd kwijt bent aan het reizen.

    Heb je zelf kinderen in die leeftijd? Ik wel (24 en 21).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een zoon van (bijna) 22. Die maakt zich geen zorgen. In mijn laatste boek Helemaal Vrij! geef ik dat mijn lezers ook mee als levensles: zorg dat je in het leven nergens spijt van krijg en maak je niet teveel zorgen. Zeker jongeren zouden dat niet moeten doen. Je hebt je hele leven nog voor je, dus maak er wat moois van.

      Het is wél waar dat je vroeger als alleenverdiener een huis kon kopen. Maar de prijsdaling is nog niet voorbij. Straks zijn huizen misschien weer net zo betaalbaar als toen.

      Verwijderen
    2. Vroeger kon je beneden de dertig als alleenstaande alleen een vrije sector huis huren. Er waren onvoldond huurwoningen. Herinner me mijn eigen appartementje in een huis met een planken vloer dat ik in 1976 kocht. Daarna stegen d huizen en de rente tot wel 12,5% . In 1989 verkocht ik het aan de gemeente voor dezelfd prijs als waarvoor ik het in 1976 kocht.
      Het appartement kon ik door nieuwe gemeentelijke bepalingen nog niet aan de straatstenen kwijt.
      Voordat ik verhuisd naar mijn eengezinswoning, waar ik nu nog in woon, hoefde ik 100 euro minder aan huur te betalen, dan ik altijd aan de annuiteit voor het appartement van 35.000 guldn kwijt was.
      Verhuren van dat appartement was niet mogelijk.

      Verwijderen
  3. Er was vroeger veel minder luxe. Daardoor kwam je als student in de jaren '60 met een klein bedrag en in de vakanties bijwerken wel rond.Een krakende radio,een oude platenspeler en meubels van het grof vuil of gekregen spul. Daar was je blij mee.Ik denk,dat het gemakkelijker was om tevreden te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn oudste zoon van 20 die na de zomer aan een HBO studie begint maakt zich nergens zorgen over, die fladdert overal doorheen, net als zijn centen overal fladderen, de middelste zoon van 17 maakt zich als 2-de jaars MBO nu al overal "zorgen" om zijn centen die zitten dan ook muurvast :) Twee zonen, zelfde opvoeding maar een totaal andere kijk op het nu en (financiële) toekomst.
    Op mijn gevoel en herinnering was vroeger alles overzichtelijker en simpel, maar nu vraag ik mij af of ik alles niet romantiseer.
    Maar wat ik wel weet, dat wij een huis kochten met eigen inleg, netjes aflosten, de vaste kosten minder opslokte van je inkomen en de wereld om je heen met minder tevreden was. En ik ben van '69

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De wereld was vroeger inderdaad eenvoudiger en overzichtelijker. Dat beschrijf ik ook in mijn boek Een Tweede Huis uit 2004. Je had een televisie met een paar zenders, een telefoon van de PTT en stroom van een overheidsbedrijf. Nu moeten we veel meer en moeten we ook steeds vaker uit van alles en nog wat een keuze maken.

    In mijn nieuwste boek staat: leg alle adapters in huis op één hoop en vraag je af wanneer we met z'n allen stapelgek zijn geworden.

    BeantwoordenVerwijderen