Zoeken

donderdag 11 juni 2020

Ook met aflossen ging ik destijds dwars tegen de tijdgeest in

Toen ik in 2008 besloot om versneld mijn hypotheek te gaan aflossen, werd ik door vrijwel iedereen voor gek verklaard. Je was immers 'een dief van je portemonnee' als je extra afloste en moest 'maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek'. Met dat in het achterhoofd hoeft het niemand te verbazen dat ik ook in andere discussies niet klakkeloos meega in de mores van de dag en het dominante narratief.


Laten we eerst weer eens teruggaan in de tijd. Toen ik als jongen van 20 politicologie studeerde in Amsterdam, kwam ik daar terecht in een links, feministisch bolwerk. Zo kreeg ik tijdens een van de eerste werkcolleges te horen dat alle verschillen in gedrag tussen man en vrouw het gevolg zijn van opvoeding en van socialisatie (dus van verwachtingen en vooroordelen van ouders en opvoeders en stereotypes in boeken en Hollywoodfilms). Ik was pas net van de middelbare school en nog niet droog achter mijn oren, maar dat leek me erg onwetenschappelijk en onwaarschijnlijk).

Dus belde ik met mijn broer (die biologie studeerde in een andere stad) en noteerde op een lijstje alle aangeboren, biologische verschillen tussen mannen en vrouwen. Je kunt je voorstellen dat het niet in goede aarde viel toen ik dat lijstje de eerstvolgende keer opsomde, ook niet bij de aanwezige mannen die de geslachtsdaad als 'onderdrukkend' beschouwden. Je kunt je misschien óók voorstellen dat het lastig is in een dergelijke setting stand te houden als je er als enige iets anders over denkt. Toch denk ik er een kleine veertig jaar later nog steeds ongeveer hetzelfde over.


Over het genoemde onderwerp zegt Douglas Murray iets interessants in het boek dat ik net heb uitgelezen (en dat mooi aansluit op wat ik daar in een van mijn eigen boeken zélf over noteer). Wie iets wil weten over de eventuele aangeboren verschillen tussen man en vrouw, moet maar eens gaan praten met mannen of vrouwen die in transitie zijn en mannelijke of vrouwelijke hormonen krijgen toegediend. Onlangs nog las ik een interview in de krant met een man die vrouw wilde worden en die in één klap afrekende met het idee dat je wordt geboren als blanco blad.

Zodra hij testosteronremmers kreeg toegediend, keerde hij gevoelsmatig terug naar de periode voor de puberteit. Nadat hij vervolgens vrouwelijke hormonen kreeg toegediend, werd hij emotioneel en huilerig. In het boek van Murray staat dat het soms zelfs je voorkeuren verandert als het gaat om muziek en films. Er valt ook te lezen dat het toedienen van testosteron leidt tot meer daadkracht, agressie en geslachtsdrift. In dit tijdsgewricht valt daar echter niet over te praten, want gelijkheid tussen man en vrouw impliceert gelijksoortigheid en inwisselbaarheid.


Oók interessant is dat ik een sociale wetenschap studeerde, maar in die tijd (tussen 1980 en 1988) géén kennis maakte met het moderne jargon dat daarbij hoort. De faculteit aan de UvA was uitgesproken feministisch en marxistisch, maar niemand had het over white privilige, white fragility, institutioneel racisme, intersectionaliteit, culturele toe-eigening, micro-agressie, hate speech en ga zo maar door. Nadat ik was afgestudeerd is er dus een compleet vocabulaire opgetuigd, waarvan voorheen niemand de betekenis kende of zonder voorkennis had kunnen doorgronden.

Interessante vraag - misschien zelfs wel de hamvraag - is wat dat betekent. Hebben sociale wetenschappers met deze nieuwe woorden allerlei misstanden blootgelegd of dienen ze slechts als 'bewijs' voor diepgewortelde discriminatie en racisme? Ik heb de boeken van Gloria Wekker en Anousha Nzume een paar jaar geleden gelezen en was er niet heel erg van onder de indruk. Het is te lang geleden voor details, maar ik herinner me dat ik beide boeken wat onwetenschappelijk en vooringenomen vond, terwijl ze nu als standaardwerken worden beschouwd en als onmisbare leerstof voor witte mensen.

Elke nieuwe generatie heeft recht op z'n eigen verzet, verontwaardiging en verandering (en daar horen ook oudere mensen bij die het vanaf de zijlijn hoofdschuddend gadeslaan). Mijn indruk daarbij is dat retoriek belangrijker is geworden dan de realiteit. Mijn gevoel is ook dat deze manier van actievoeren eerder zal leiden tot rassenrellen dan tot minder racisme. Misschien heb ik het mis, maar in mijn laatste boek (Eindelijk hypotheekvrij!) haal ik een oud opiniestuk aan waarin ik een Europa voorzie vol 'etnische spanningen'. Het onderstreept dat mijn boeken niet alleen over 'aflossen' gaan, maar ook dat de aarde niet gestopt is met draaien op de dag dat ik hypotheekvrij werd.


22 opmerkingen:

  1. De huidige ontwikkelingen lijken erop dat het hele Woke/BLM beweging ideologische trekjes begint te krijgen. Binaire uitingen (je bent of medestanders of een vijand) inclusief een discours dat de dichotomie goed/fout ondersteund. Het bijzondere is dat de interne samenhang sterk lijkt te zijn door een veronderstelde vijand die onzichtbaar is. Als deze niet zichtbaar wordt, en verdere weerstand ontbreekt, zal de groep tegen zichzelf gaan afzetten.

    Nu is het nog mogelijk om beelden omver te halen, maar daar bewijst de groep zichzelf geen dienst mee. Immers met het omverhalen verdwijnt ook de herinnering.

    En ja, een burgeroorlog lijkt mij dichterbij dan ooit.

    Goede blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. #MeToo #GiletsJaunes #BLM zullen we maar zeggen. Of #FlattenTheCurve misschien nog het beste toepasbaar op alles...

      Verwijderen
  2. Misschien is het dan ook leuk voor je om de ted talks van Paula Stone te luisteren, die eerst als man heeft geleefd en daarna als vrouw. En hoe dat zij het verschil in benadering door anderen ervaart. Want ja, er zijn biologische verschillen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je als vrouw wordt behandeld als een tweederangs burger, wat dus wel regelmatig gebeurt. Dat je dat als witte man niet zo ervaart snap ik, maar je zou ook eens gewoon kunnen luisteren naar mensen die wel racisme of seksisme ervaren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik luister naar mijn vrouw. Die heeft zich nog nog een tweederangs burger gevoeld. Toch zal ik eens naar Paula Stone kijken.

      Verwijderen
    2. Ik mis de tijd dat niemand zo snel gekwetst was en het genoeg was om elkaar 'in de waarde te laten'. Nu hebben we een stelletje losgeslagen figuren die moeilijke woorden brabbelen om een ander in een hoek te drijven. Eigenlijk zou het heel eenvoudig moeten zijn....doe gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg. You're ok, i'm ok.

      Daantje met je 'witte man'....doe eens normaal joh.

      Verwijderen
  3. Ik heb een tekort aan woorden voor de geweldige winst die je me in slechts een week hebt helpen verdienen met de strategie voor binaire opties. Het spijt me zo dat ik in het begin twijfelde, ik investeerde $ 200 en verdiende $ 2.500 in slechts een week, en bleef meer investeren, vandaag ben ik financieel succesvol, u kunt contact met hem opnemen via e-mail: carlose78910@gmail.com
    Via whatsapp: (+12166263236)
    Ik raad je aan om niet te aarzelen. Hij is geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Snelle lening in minder dan 24 uur. We informeren het grote publiek dat we een lening aanbieden van € 2000 tot € 50 miljoen euro met een rentepercentage van 3%. gegarandeerd, getest en betrouwbaar, onmiddellijke beslissing van een directe geldschieter. Betaaldagleningen of leningen op afbetaling zonder harde kredietcontrole. Bezoek ons vandaag nog!
    E-mail ( bailiegiffordmoney@gmail.com )

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heeft u behoefte aan eenvoudige, oprechte en snelle Zakelijke of persoonlijke leningen?' Wij bieden allerlei leningen, zoals Business start-up lening, Persoonlijke lening, Investeringslening etc. Voor meer informatie u contact met ons opnemen via e-mail op: robertfinancialloans@gmail.com of whatsapp +14086140680

    LENING AANVRAAG HIERONDER VERMELD:..

    Naam:
    Bedrag:
    Land:
    Duur:
    Adres:
    Telefoonnummer:
    Maandelijks inkomen:
    Man/vrouw:

    E-mail: robertfinancialloans@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Instagram: Aasimahaadilaaloanfirm
    twitter: ... aasimahaadilaahmedloanfirm
    E-mel: aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

    Wij zijn een volledig geregistreerde en gecertificeerde kredietverstrekker, die beveiligde en ongedekte leningen aanbiedt aan particulieren en bedrijven tegen een zeer lage rente van 1%. Wij bieden leningen op lange en korte termijn. Ons bedrijf heeft veel doorbraken geboekt in het verlenen van eersteklas financiële diensten aan onze klanten, met name op het gebied van kredietverlening en kapitaalverstrekking voor particulieren en bedrijven. We hebben noodlijdende industrieën weer tot leven gewekt en we ondersteunen goede zakelijke ideeën door fondsen te verstrekken voor hun start. We hebben een netwerk van investeerders die bereid zijn om fondsen en fondsen te verstrekken aan individuen en organisaties om zaken en activiteiten te starten. We zijn een groep van energieke en ervaren leningprofessionals met gedegen kennis van financiële markten. Over het algemeen bieden we hypotheken, persoonlijke leningen , investeringslening, flitskrediet enz., We zijn snel in het goedkeuren en uitbetalen van contant geld. U kunt contact met ons opnemen via
    aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Name..Brian Günter Haugen
    Lebe in ..... Nordrhein-Westfalen
    Beruf ...... Geschäftsmann
    Darlehensbetrag .... 250.000 €
    Darlehenszinsen .... 1%
    Religion: Katholizismus
    Meine E-Mail für jeden Equire; brianhuagen101@gmail.com

    Es wurde gesagt, dass das Leben nur dann wirklich in vollen Zügen genossen werden kann, wenn es Leiden und Schmerzen gegeben hat. Ich bin froh und dankbar, dass ich bei meiner Mizuho Bank, Ltd. Filiale Düsseldorf einen Kredit in Höhe von 250.000 € erhalten habe Bankkonto,. Sind Sie ein Mann oder eine Frau und haben einen Kredit beantragt und wurden von Ihrer Bank abgelehnt? Ich möchte Ihnen heute sagen, dass Sie einen Kredit von der besten Online-Firma erhalten können und nicht viele Dokumente ausfüllen müssen, sie haben auch einen guten Zinssatz von 1%. Ich wurde von einem Freund, der einen Kredit von ihnen erhalten hatte, der AASIMAHA ADILA LOAN COMPANY vorgestellt. Ich brauchte Bargeld und besuchte meine Bank. Sie sagten mir, dass ich wegen schlechter Kredite nicht qualifiziert sei, einen Kredit zu erhalten, und die Bankzinsen auch hoch. Ich bin jetzt glücklich, weil ich das große Geschäft meiner Träume aufbauen kann. Meine Zahlung wird bald beginnen. Verschwenden Sie keine Zeit mehr mit der Geschäftsbank mit dem hohen Zinssatz und wenden Sie AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM an, um Ihre Darlehensmittel zu erhalten. Sie sind sehr schnell zu genehmigten Darlehen und schreiben Ihr Konto am selben Tag des Antrags gut. Nein, zu viele Prozesse und Verfahren sind wie bei den Banken involviert. Die Darlehensfirma weiß nicht, dass ich diese guten Nachrichten teile. Sie können sie per E-Mail kontaktieren.
    Jetzt bewerben ..... (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
    Meine E-Mail für jeden Equire; brianhuagen101@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hé jongens, ik ben vandaag super opgewonden. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van LAPO M-F hadden gekregen en toen besloot ik een aanvraag in te dienen op basis van populaire aanbevelingen en nog maar een paar uur geleden bevestigde ik een totaalbedrag van 50.000 euro op mijn rekening. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om zich aan te melden via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com







    Hé jongens, ik ben vandaag super opgewonden. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van LAPO M-F hadden gekregen en toen besloot ik een aanvraag in te dienen op basis van populaire aanbevelingen en nog maar een paar uur geleden bevestigde ik een totaalbedrag van 50.000 euro op mijn rekening. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om zich aan te melden via hun e-mail: lapofunding960@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

  9. Do you need 100% Finance? huge capital Private finance for business expansion, new project start up. We offer our services to both government and companies in any part of the globe. Our services falls in various ranges like direct funding program, short and long term funding program,Discounting of bank Financial Instruments,Letter of Credit against acceptable bank instruments, Asset trading – Trade finance Etc.

    C.E.O. Deby Johnson.
    debyfinancingloans@gmail.com
    Whatsapp Number: +447459797459
    Whatsapp Number: +918375004762
    DEBY FINANCING LOANS COMPANY

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik wil de heer Dalton bedanken voor het feit dat hij me een lening heeft gegeven. ik ben verschillende keren opgelicht in een poging om een ​​lening te krijgen. totdat ik de heer Dalton van diamantleningen bedoelde die me $ 40000 gaf om mijn schulden te consolideren als je vandaag een dringende lening nodig hebt, solliciteer via e-mail: diamondloans24@yahoo.com whatsapp +16613814014

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Do you need an urgent blank ATM CARD to solve your financial needs and i just want to tell the world my experience with everyone. i discovered a hacking guy called Mike. he is really good at what he is doing, i inquired about the BLANK ATM CARD. if it works or even Exist, then i gave it a try and asked for the card and agreed to their terms and conditions. three days later i received my card and tried it with the closest ATM machine close to me, to my greatest surprise it worked like magic. i was able to withdraw up to $4000. This was unbelievable and the happiest day of my life. there is no ATM MACHINES this BLANK ATM CARD CANNOT penetrate into it because it have been programmed with various tools and software. i just felt this might help those of us in need of financial stability. The card have really change my life. if you want to contact them, HERE is the email: blankatm156@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mijn lening van 23.000 euro is zojuist verstrekt, heel erg bedankt LAPO MICRO FINANCE. Ik zal over je diensten praten met mensen om me heen die een lening of financiële hulp nodig hebben, want ik ben onder de indruk van je snelle reactie. Als je een lening nodig hebt Aarzel niet om contact op te nemen met een echte legale geldschieter met 100% garantie: E-mail: lapofunding960@gmail.com




    Mijn lening van 23.000 euro is zojuist verstrekt, heel erg bedankt LAPO MICRO FINANCE. Ik zal over je diensten praten met mensen om me heen die een lening of financiële hulp nodig hebben, want ik ben onder de indruk van je snelle reactie. Als je een lening nodig hebt Aarzel niet om contact op te nemen met een echte legale geldschieter met 100% garantie: E-mail: lapofunding960@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo, heb je een spoed lening nodig of wil je een zakelijke lening? Kun je vandaag nog contact met ons opnemen via e-mail of WhatsApp?
    E-mail: joshuabenloancompany@gmail.com
    WhatsApp: +12094402417

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Sky Wealth Loan Firm, wij verstrekken leningen tegen een rentetarief van 3%.

    Goedendag meneer / mevrouw.

    Wij zijn een particulier bedrijf en we bieden leningen tegen lage rentetarieven bij het bepalen van het bedrag van de lening tussen 100 miljoen leningsvoorzieningen van 1.000 euro lening voor bedrijfsontwikkeling: concurrentievermogen voorsprong / bedrijfsuitbreiding.

    (Whatsapp-nummer: +79652625435)

    We bieden verschillende soorten leningen aan
    * Persoonlijke leningen (beveiligd en onbeveiligd)
    * Zakelijke leningen (gedekt en ongedekt)
    * Consolidatielening

    Geen kosten vooraf

    Wij danken u voor het nemen van de tijd om deze advertentie te lezen. Voor meer informatie en vragen kunt u ons vandaag nog een e-mail sturen

    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com

    Mevrouw Mary Mason.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik wil Karin Sabine-leningen voor mij een lening van € 7000 waarderen. Als je een dringende lening nodig hebt, zorg dan dat je niet wordt opgelicht door nep-geldschieters en solliciteer via een echte kredietverstrekker via e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Sky Wealth Loan Firm, we verstrekken leningen tegen een rentetarief van 3%.

    Goedendag meneer / mevrouw.

    Wij zijn een particulier bedrijf en we bieden leningen tegen lage rentetarieven bij het bepalen van het bedrag van de lening tussen 100 miljoen leningsvoorzieningen van 1.000 euro lening voor bedrijfsontwikkeling: concurrentievermogen voorsprong / bedrijfsuitbreiding.

    (Whatsapp-nummer: +79652625435)

    We bieden verschillende soorten leningen aan
    * Persoonlijke leningen (beveiligd en onbeveiligd)
    * Zakelijke leningen (beveiligd en onbeveiligd)
    * Consolidatielening

    Geen kosten vooraf

    Wij danken u dat u de tijd heeft genomen om deze advertentie te lezen. Voor meer informatie en vragen kunt u ons vandaag nog een e-mail sturen

    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com

    Mevrouw Mary Mason.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo allemaal, ik ben super opgewonden vandaag. Ik zag reacties van mensen die al een lening hadden gekregen van Sabinhelps@gmail.com en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen. Een paar uur geleden bevestigde ik in totaal 10.000 euro die ik van mijn eigen bankrekening had aangevraagd. Dit is echt geweldig nieuws, en ik raad iedereen die een echte lening nodig heeft aan om een aanvraag in te dienen via e-mail: sabinhelps@gmail.com of whatsapp haar op +79267494861.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik kom woorden tekort voor de geweldige winst die je me hielp verdienen in slechts een week met binaire optiestrategie het spijt me zo dat ik in het begin twijfelde, ik heb $ 500 geïnvesteerd en $ 6.500 verdiend in slechts één week, en bleef meer investeren, vandaag ben ik financieel succesvol, kunt u contact met hem opnemen via e-mail: carlose78910@gmail.com
    Via whatsapp: (+12166263236)
    Ik raad je aan niet te aarzelen. Hij is geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen


  19. IK WIL DE HEER LEROY BEDANKT VOOR HET GEVEN VAN MIJ EEN LENING IK HEB MEERDERE KEER OPLOSSEN IN EEN PROBEER EEN ONLINE LENING TE KRIJGEN TOT IK DIAMANTLENINGEN VOND OM MIJ EEN LENING TE GEVEN VAN 43000 EUR ZONDER ENIGE VOORUITBETALING ALS U VANDAAG EEN DRINGEND LENING NODIG HEBT: diamondloans24@yahoo.com whatsapp: +16613814014

    BeantwoordenVerwijderen