Zoeken

maandag 9 april 2018

Wanneer besluit je dat het moment is aangebroken om te stoppen met werken?

Ik weet niet of het de bedoeling was van de redactie, maar het AD Magazine van afgelopen zaterdag liet zich lezen als een themanummer. Naast het omslagverhaal over burn-outs las ik een interview met de 60-jarige actrice Annet Malherbe waarin een jonge verslaggever maar blééf doorvragen over haar ambities. Voeg daarbij een kijkje in de portemonnee van een 63-jarige die nog maar drie dagen per week werkt en de constatering elders in de krant dat Matthijs van Heijningen 'over the hill' is en je krijgt langzamerhand zicht op een rode draad. Zelf schrok ik echter nog het meest van die ene foto van het schrijvende echtpaar Nicci French, waarop ze zo depressief in de lens blikken dat ik bijna geneigd zou zijn mijn pen per direct aan de wilgen te hangen.


Natuurlijk zegt zo'n foto helemaal niks, want het is goed mogelijk dat ze onlangs iets vervelends hebben meegemaakt in hun privéleven, last hebben van een jetlag, in z'n algemeenheid de schurft hebben aan interviews of op het moment dat hij werd gemaakt een hele dag achter de kiezen hadden met steeds dezelfde domme vragen. Het kan zelfs zo zijn dat ze het alleen maar vervelend vinden om te poseren voor de foto of denken dat ze het aan hun oeuvre verplicht zijn om een gezicht te trekken alsof ze net een aan stukken gesneden lijk in de achtertuin hebben gevonden. Zelf denk ik echter dat het ook iets te maken zou kunnen hebben met het moordende schema van één boek per jaar waarop ze zich hadden vastgelegd.

Het schrijversechtpaar was even in Nederland om het laatste boek te promoten uit een achtdelige reeks die in 2011 van start ging. In zeker zin hebben ze dus bijna een heel decennium besteed - of verkwist - aan een serie waaraan ze rond hun vijftigste begonnen. Volgens Nicci Gerrard gaf dat zoveel druk dat ze zich de afgelopen jaren af en toe 'gegijzeld' voelde. Kijk je met die wetenschap nog eens naar die foto, dan zie je twee mensen die totaal uitgeput, depressief, leeg en ongelukkig zijn. Extra wrang is dat ze bij het schrijven van deel één waarschijnlijk al genoeg geld achter de hand hadden om de rest van hun leven lekker ontspannen te lummelen op hun ongetwijfeld fantastische landgoed.


Nu weet ik best dat veel mensen niet kunnen stilzitten, iets willen betekenen voor de wereld of simpelweg niet kunnen stoppen met werken, maar dit vind ik al met al geen pleidooi om door te bikkelen tot je er dood bij neervalt of geveld wordt door een burn-out zoals de 45-jarige striptekenaar Maaike Hartjes. Zelf ben ik voorzichtig al bezig met een boek dat begin 2019 zou moeten verschijnen, al ben ik tegelijk van plan om me dat hele volgende jaar te beperken tot die ene column per week om te zien hoe dat bevalt. Ik heb inmiddels vijftien boeken op mijn naam staan, maar dat betekent natuurlijk niet dat er automatisch nog eens vijftien bij zullen komen.

Wat dat betreft is het interview met actrice Annet Malherbe in heel veel opzichten verhelderend, al was het maar omdat deze 60-jarige actrice wel door móet werken vanwege het geld. Vaak vertellen mensen over dat onderwerp allerlei vrome praatjes met als toevoeging dat ze - o ja - ook geen pensioen hebben opgebouwd, maar Malherbe draait er niet omheen dat ze het best heerlijk zou vinden om op een gegeven moment haar schaapjes op het droge te hebben zodat ze kon stoppen of een tijdje in het buitenland kon gaan wonen. Samen met haar man huurde ze lange tijd een huis in Spanje, maar dat werd op een gegeven moment te duur.


Het interview laat ook zien wat er gebeurt als je een jonge, ambitieuze en gedreven journalist een interview laat doen met een actrice die haar sporen inmiddels heeft verdiend en zich in een volstrekt andere levensfase bevindt. Hoe oud Stefan Raatgever precies is heb ik zo snel niet kunnen achterhalen, maar ik gok dat hij jong genoeg is om haar zoon te kunnen zijn. Dat verklaart waarom hij tot vervelens toe door blijft hameren op erkenning, ambitie, roem, geldingsdrang en jaloezie op vakgenoten. Allemaal reuze belangrijk natuurlijk als je een jaar of dertig bent en nog aan het begin staat van je carrière, maar dat arme mens is zéstig! Zelf zou ik er bijvoorbeeld helemaal geen moeite mee hebben om op die leeftijd voorgoed te stoppen met ál mijn beroepsmatige activiteiten.

Toen ik jong was, had ik maar één wens en dat was schrijver worden. Die drive zorgde ervoor dat ik door ben blijven schrijven tot ik dat niet alleen voor elkaar had, maar er ook nog enig commercieel succes mee had. Die vijftien boeken in de kast zorgen dus in de eerste plaats voor gemoedsrust, omdat ik mijn droom heb verwezenlijkt. Verder heeft het geen enkele invloed op mijn geluksgevoel, laat staan dat ik me in deze levensfase nog laat leiden door geldingsdrang, behoefte aan erkenning of een hol containerbegrip als 'ambitie'. Ik begin elke maandagochtend met plezier aan mijn nieuwe column en schrijf dit blog puur voor mijn lol, maar ik zou me ook prima vermaken met alleen een racefiets, een bibliotheekpas, een kast vol langspeelplaten, een bioscoopabonnement en een luie stoel in de tuin op tien stappen van de achterdeur. Maar dan nog blijft de vraag: op welk moment - en op welke leeftijd - besluit je er vrijwillig een punt achter te zetten? Daarover binnenkort meer.
9 opmerkingen:

 1. "of denken dat ze het aan hun oeuvre verplicht zijn om een gezicht te trekken alsof ze net een aan stukken gesneden lijk in de achtertuin hebben gevonden": Hilarisch!
  Stefanie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ontslag genomen op mijn 50ste verjaardag. Vantevoren hadden echtgenoot en ik dit natuurlijk uitgebreid besproken. Het was eigenlijk meer zijn plan dan het mijne. Toen ik op een dag thuis kwam van mijn werk en hij zei: “Mens, je ziet er 10 jaar ouder uit, dan toen je vanochtend weg ging. Hou er toch mee op”, zijn we eens om de tafel gaan zitten. Want eerlijk is eerlijk, financieel veranderd er het één en ander als een van beiden stopt met werken.
  Man is ZZP-er met een wisselend inkomen. Gelukkig zijn wij zeer tevreden en gelukkig met weinig dus we merken er niet zoveel van. Alleen de spaarrekening blijft wat leger.
  Dit “verlies” weegt niet op tegen de rijkdom van vrije tijd en rust...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat je moet kijken waar je jezelf fijn bij voelt. Sommige mensen worden leuker en blijer van werken, en andere mensen niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je gelijk in, maar ook dan kan het geen kwaad om eens goed bij jezelf te rade te gaan hoe dat precies werkt en waarom dat zo is.

   Verwijderen
 4. Grappig, vandaag schreef ik ook zoiets.

  Onlangs zat ik te denken: ken ik iemand die gelukkig is met zijn baan? Mensen vinden sommige aspecten leuk en kunnen het verdragen op zijn best, maar als je met ze praat zijn ze ook murw gebeukt door de files, de vergaderingen, de regeltjes, de bezuinigingen, de bazen, de collega's, de sfeer, het werk zelf, de nutteloosheid. Maar ronduit toegeven is falen, want je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk, dat maak je zelf, je bent tegenwoordig je eigen bv'tje dat winst moet maken. Knap dat die ene actrice ervoor uit durft te komen. In dat wereldje zal dat nog lastiger zijn, stel ik me voor.

  Ik wilde je nog het boek Escape Everything van Robert Wringham geven, aangezien je ook Tom Hodgkinson kan waarderen. Mocht je het nog niet kennen. Heerlijk leesvoer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je slaat de spijker op zijn kop. In dubbel opzicht zelfs, want Escape Everything heeft een ereplaats in mijn boekenkast. Inderdaad een heerlijk boek. :-)

   Verwijderen
 5. Nog drie jaar.... en dan begint mijn deeltijdpensioen omdat ik dan mijn huis heb afgelost en van twee dagen werken in de week kan leven.

  Wat lijkt het me heerlijk om meer tijd te hebben en uit te zoeken wat ik verder allemaal met mijn tijd kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gerhard,

  Ik lees al geruime tijd met veel interesse je blog. Soms krijg ik weleens het gevoel dat je leeftijd koppelt aan het ambitie niveau. Zelf geloof ik hier niet in. Persoonlijk denk ik dat er een mentaliteitsverschil bij ieder mens moet plaatsvinden, ongeacht leeftijd, dat het “verkopen van vrijheid” niet altijd oplevert wat we er vaak van hopen. Pas bij de realisatie dat het ‘onafhankelijk maken van eigen keuzes’ kun je, denk ik, een punt achter zaken zetten en je eigen dromen na gaan streven. Dit kan natuurlijk met behulp van een basissalaris, maar dit zou ook kunnen door financieel onafhankelijk te worden door je leefstijl (de kosten) en je investeringen (de baten) aan te pakken. Hier kan iedereen vandaag nog mee starten!

  Gerhard, in ieder geval hartelijk dank voor het iedere week uitbrengen van een blog. Ze zijn verhelderend en geven een ander kijken op zaken. Dank, en ik ben benieuwd naar volgende week :P

  BeantwoordenVerwijderen