Zoeken

woensdag 15 november 2017

Krijgen werkloze 55-plussers als eerste een basisinkomen?

Gisteren bood Antoinette Hertsenberg aan de Tweede Kamer een petitie aan waarin gepleit wordt voor de invoering van een soort basisinkomen voor werkloze 55-plussers. Dat voorstel sluit naadloos aan op wat ik over dat onderwerp schrijf in mijn boek Leven van de lucht en in mijn column in de editie van Radar+ die nu in de winkel ligt. Tegelijk hoef je helemaal niet zoveel overhoop te halen om het leven van oudere werklozen eenvoudiger en draaglijker te maken. Zo zou je ook kunnen besluiten om deze groep voortaan vrij te stellen van sollicitatieplicht en allerhande zinloze cursussen. Geen gek idee, want een werkzoekende van 60 heeft bijna evenveel kans op een baan als een blinde die graag cameraman zou willen worden.


In deze hele discussie neem ik een beetje een merkwaardige positie in, omdat die petitie in zekere zin helemaal op mij van toepassing is maar tegelijk ook helemaal niet. Je kunt mij kwalificeren als een werkloze 55-plusser omdat ik na 25 jaar in loondienst te zijn geweest geen vaste baan meer heb en mijn dagen vul met het schrijven van columns en het uitruimen van de vaatwasser. Ik voldoe ook aan het clichébeeld van de oudere werkloze die zich na een hele reeks vergeefse sollicitaties 'dan maar' inschrijft als ZZP'er en een poging waagt als eenpitter. Als schrijver heb ik een KvK-nummer en tel ik mee ik als ondernemer, hoewel ik in mijn boek al aangeef dat ik helemaal niet zo ondernemend ben en ook niets gemeen heb met mijn buurman die als zelfstandig ondernemer aanbouwen plaatst en huizen bouwt.

Oppervlakkig gezien kun je mij dus beschouwen als een over de rand gevallen vijftigplusser die nergens meer aan de bak komt en er dus maar het beste van probeert te maken. In werkelijkheid ben ik een schrijver die vijfentwintig jaar lang genoegen heeft moeten nemen met een surrogaatbaan en nu eindelijk kan doen wat hij het liefst wil. Vermoedelijk wordt de periode tussen mijn 55ste en mijn 60ste de enige waarin ik min of meer kan rondkomen als fulltime schrijver, of in elk geval niets anders meer hoef te doen naast het schrijven van boeken en columns. In zekere zin heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt, ware het niet dat ik denk dat je je als schrijver gebóren wordt en je meestal alleen maar uit financiële noodzaak een andere bron van inkomsten nodig hebt.


Met mijn 56 jaar ben ik dus een werkloze 55-plusser, met dat verschil dat ik niet meer op zoek ben naar een betaalde baan. Door te anticiperen op deze fase, heb ik genoeg spaargeld opzij gezet om mezelf minstens vijf jaar lang een soort basisinkomen uit te keren en misschien zelfs wel voor onbepaalde tijd. Tijdens het schrijven van Leven van de lucht maakte ik op elke eerste dag van de maand precies 1000 euro van mijn spaarrekening over naar de lopende rekening om te ervaren wat het met je doet als je een jaar lang gratis geld krijgt. Dat systeem heb ik inmiddels losgelaten, want nu neem ik alleen nog spaargeld op als de huishoudrekening bijna leeg is. Tegelijk vul ik de spaarpot tussendoor weer aan met extra inkomsten uit lezingen en columns.

Er zijn nog steeds mensen die vinden dat dit geen 'echt' basisinkomen is. Dat klopt, maar dit was de enige manier om een dergelijk stelsel na te bootsen en er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Ik kan nu in elk geval uit eigen ervaring vertellen wat het met je doet als je op de eerste dag van de maand een envelop op de mat vindt met daarin tien kakelverse briefjes van 100 euro. Ik weet nu ook hoe het is om wakker te worden met het besef dat je strikt genomen nooit meer hoeft te werken voor je geld (en dat zonder miljoenen op de bank te hebben). Het helpt als je je hypotheek helemaal hebt afgelost - een mijlpaal die wij hopen te bereiken op 1 maart 2020 dus al over iets meer dan twee jaar - en het helpt natuurlijk ook als je een werkende partner hebt.


Aan het begin van dit experiment (dus ook in het eerste hoofdstuk van Leven van de lucht), werkte mijn vrouw anderhalve dag per week en verdiende daarmee iets meer dan 1000 euro netto. Je kunt dus zeggen dat ons huishouden vanaf dat moment kon draaien op een Fte van 0,3, aangevuld met wat bescheiden freelance inkomsten. Inmiddels is mijn vrouw één dag meer gaan werken per week, waardoor we niet alleen makkelijker rond kunnen komen, maar ook elke maand weer iets kunnen sparen. Het interessante is dus dat er dankzij dat 'basisinkomen' van alles is gaan schuiven en je ook elk jaar opnieuw de balans op kunt maken en andere keuzes kunt maken. Het heeft in elk geval geleid tot een andere verdeling van huishoudelijke taken en een interessant rolpatroon waarbij sommige traditionele rollen zijn omgedraaid.

Ik ben reuze benieuwd wat de Tweede Kamer gaat doen met de petitie, al was het maar omdat ik iedereen niet alleen de vernedering wil besparen van al die zinloze sollicitaties maar ook zou willen laten profiteren van alle positieve effecten die ik aan den lijve heb ondervonden. Tegenstanders zeggen vaak dat je mensen afschrijft wanneer je ze na hun ontslag ook nog eens ontslaat van hun sollicitatieplicht. In werkelijkheid is het eerder zo dat je hun levensloop herschrijft en mensen de kans biedt om met een blanco lei te beginnen, hun creativiteit de vrije loop te laten en hun leven een heel andere draai te geven. Dan moet je als overheid vervolgens maar op de koop toe nemen dat je diezelfde mensen overdag misschien wat vaker aan zult treffen in de bioscoop dan met een katoenen tasje op een banenmarkt.

16 opmerkingen:

  1. Ahum, 55plus basisinkomen...dat is dan toch gewoon een vroege AOW? Terwijl de leeftijd daarvoor juist omhooggegaan is de laatste jaren.
    Ik ben er wel voor dat de verplichting zoals die nu is met solliciteren wat minder star en strak mag, niet perse opgeheven, maar minder star en strak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben zowiezo voorstander van het basisinkomen, vanaf een jaar of 18/21.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gerhard is net een kameleon , het komt nu beter uit zielige werkloze te zijn zodat er wellicht een gratis inkomen komt terwijl hij eerst overtuigd levensgenieter was zonder behoefte aan werk . Een plotselinge wending in zijn verhaal is dat hij nu ZZP-er blijkt te zijn met een eigen bedrijf en alle belastingvoordelen die daar bij horen . Het hele verhaal en alle boeken zijn sprookjes , gewoon aangepast aan de omstandigheden , zo leeft Hormann als een soort parasiet van het systeem . En dan ben ik volgens bepaalde lezers sociaal onrein , wat een poppenkast man.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar het blijft je intrigeren, want je bent niet weg te slaan van zijn blog.

      Verwijderen
    2. Ha Kees, best goed als je een tegengeluid laat horen. Ieder is natuurlijk vrij om te reageren op Gerhard. Ben wel benieuwd of jij ook een eigen blog hebt waarop wij jou en je levensverhaal kunnen volgen. Jouw tegengeluid en repeterende frustratie daarvan moet toch ergens vandaag komen.
      Volg Gerhard al lange tijd en haal er voor mij uit wat mogelijk en zinvol is, zou dit wellicht ook van jouw blog kunnen gebruiken.

      Verwijderen
    3. Lees trouwens op het blog van Gerhard van 17 april 2016! dat je toen al je tweede huis!! had verkocht en lekker ging leven tot 67 jaar! Dus vanwaar jouw frustratie elke keer?

      Verwijderen
    4. kees, ik vind je niet alleen een tikje zuur, uit je reacties blijkt ook dat je mijn boeken niet hebt gelezen.

      Verwijderen
    5. Ik denk dat het Kees niet zoveel uitmaakt wat wij van zijn reacties vinden. Sterker nog, dat hij dat wel een soort van gewenste aandacht vindt. Zijn roep om aandacht zou ik dus negeren en niet reageren is de beste reactie. Kan hij inderdaad beter zijn tijd gebruiken met het lezen van jouw boeken!

      Verwijderen
  5. Kees, ga ergens anders zitten griepen. Ik vind het leuke columns. Ze hebben mij veel goede ideeen gebracht. Gerhard is gewoon handig, flexibel en een rasoptimist. Wat mij betreft helemaal primaten erg inspirerend.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oef te snel getypt. Prima en erg inspirerend dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een vrouw hebben die geldt verdient zodat ik minder kan gaan werken, lijkt me ideaal. Ik ga daar maar eens werk van maken haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goed dat je begint over het basisinkomen Gerhard! Ook erg fijn om je objectiviteit in je laatste boek te lezen. Er zitten inderdaad ook veel haken en ogen aan het basisinkomen. Maar stel je voor dat dat je je huis hebt afgelost en nog steeds inkomsten hebt van werk. Dan vraag ik mij af wat je het beste met je geld kunt doen. Idee voor een volgend blog?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik denk zelf dat de petitie niet tot wetgeving leidt, met name vanwege betaalbaarheid. Want veel mensen zullen het als een vroegpensioen zien, net als de VUT. Toen die nog bestond was de groep vutters groter dan de groep werkenden onder 59+. Dat is hierbij ook een risico, als het wordt ingevoerd.

    Als ik mezelf als voorbeeld neem: ben nu 44 en werk 3 dagen en ben flink aan het aflossen. Plan is: op 50 naar 2 dagen, op 55 naar 1 dag en stoppen op 60.
    Maar als dit erdoor komt wordt het wel erg interessant voor mij om op mijn 55ste mijn baan te verliezen. Het trekt mijn plan 5 jaar naar voren.
    Welnu, als ik hierop kan anticiperen, kunnen anderen dat ook. En dan wordt het toch wat kostbaar.

    Dus, zou leuk zijn als er iets met de petitie wordt gedaan, maar ik denk dat men in Den Haag erg terughoudend zal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing!
    Thank for your very good article...!
    ผลบอลพรีเมียร์ลีก

    BeantwoordenVerwijderen