dinsdag 21 november 2017

Lijdt de hele westerse wereld aan hypochondrie?

Als schrijver bevind ik me sinds afgelopen weekend in een onmogelijke spagaat. In mijn laatste boek schrijf ik dat ik best kan leven met die bontgekleurde Pieten uit Het Sinterklaasjournaal van vorig jaar die eruitzagen alsof ze tegen een nat schilderij van Karel Appel hadden geleund. Tegelijk kreeg ik nooit eerder zó verschrikkelijk veel likes en retweets op Twitter als toen ik een nostalgische foto postte van de aankomst van de goedheiligman in mijn eigen woonplaats (waar de Zwarte Pieten nog gewoon pikzwart zijn, compleet met krulhaar en oorringen). Zo bevind ik me opeens middenin een discussie die steeds heviger wordt en die tegelijk genadeloos laat zien dat de echte problemen blijkbaar allemaal op zijn.


Laat ik voor alle duidelijkheid eerst maar even zeggen waar ik precies sta, niet zozeer in deze discussie maar vooral in het leven. Sinds ik geen last meer heb van stress en in principe niet meer hoef te werken, reageer ik overal zo laconiek op dat ik in Leven van de lucht schrijf dat ik 'me net zo snel boos maak als een Boeddhabeeld van Intratuin op de vensterbank'. Dat heeft natuurlijk deels met mijn leeftijd te maken, maar ook met het simpele feit dat je je nergens meer druk om hoeft te maken als je je hypotheek bijna hebt afgelost en niet bang meer hoeft te zijn om je baan kwijt te raken. Tegelijk besef ik maar al te goed dat het een voorrecht is om in dit veilige en welvarende land te wonen (al zullen sommige mensen dan natuurlijk meteen beginnen te roepen dat ik alleen maar van de zegeningen van dit land profiteer omdat ik een witte man ben).

Wat dat betreft sluit ik me aan bij columnist Jeffrey Wijnberg die natuurlijk voor de verkeerde krant schrijft, maar die tegelijk elke week feilloos alle mechanismes binnen menselijke relatie weet te ontrafelen en te fileren. Gisteren schreef hij dat in deze tijden van voorspoed eigenlijk niemand echt reden heeft tot klagen, wat een weinig populair standpunt is want we dreigen langzaam een overgevoelig en hypercorrect land te worden waarin elk pseudoprobleem tot enorme proporties wordt opgeblazen. Bij hypochondrie is een verdacht plekje op de huid meteen een dodelijk melanoom en duidt elk kuchje op het allerergste. Datzelfde geldt voor heel veel 'misstanden' die in deze maatschappij aan de kaak worden gesteld, want een hand op de knie heet dan al snel seksuele intimidatie en het schrappen van een wet die niemand kent een aflosboete.


Nu hoef je als bevolking natuurlijk niet zomaar alles te pikken, want de Groningers hebben groot gelijk met hun protesten tegen de ongebreidelde gaswinning. Er is echter sprake van een trend waar ik me pas goed van bewust werd toen ik onlangs een opiniestuk las over de inflatie van het begrip 'holocaust'. Je kunt volgens mij best een vegetariër zijn en fel tegenstander zijn van varkensflats en andere misstanden in de vleesverwerkende industrie zonder daarbij te pas en te onpas het woord 'genocide' te gebruiken. Op dezelfde manier kun je vragen stellen bij het blokkeren van de snelweg richting Dokkum, zonder in een opiniestuk tot driemaal toe te spreken over een 'levensgevaarlijke situatie'.

Op Facebook kwam ik een artikel tegen uit Vrij Nederland van een jonge vrouw die in een van de bussen zat op weg naar de intocht in Dokkum. Toen ik het las, vroeg ik me eerst af of dit soms een persiflage was van De Speld of een gevalletje nepnieuws, want niet alleen is het tegenwoordig lastig om feit van fictie te scheiden ook de grens tussen ernst en parodie is vaak flinterdun. Zo kan ik niet goed meer naar Freek Vonk kijken zonder aan Lucky TV te denken, zelfs niet als hij serieus zijn best doet om de jeugd te enthousiasmeren voor de natuur. Tegelijk zou dit specifieke stuk wel eens heel  bruikbaar kunnen zijn voor toekomstige wetenschappers om de toenemende hysterie in de westerse samenleving mee te verklaren.


Natuurlijk zullen er wel weer genoeg mensen boos worden door de strekking van dit blog of zich gekwetst voelen, maar dat is nu juist het probleem. Ik kan niet uit de voeten met mensen die al bang zijn dat ze gaan huilen bij het horen van boze leuzen en ik kan dat soort zinnen ook niet lezen zonder aan de uit de hand gelopen #MeToo-discussie te denken. Zo las ik dat Sylvester Stallone beschuldigd wordt van seksueel misbruik van een 16-jarige, maar ik las in datzelfde stuk ook dat het slachtoffer zich gedwongen 'voelde' om seks met hem te hebben en geen aangifte durfde te doen omdat ze zich vernederd 'voelde'. Als weldenkende mens vind ik dat misbruik en dwang uit den boze zijn, maar ik kan het niet helpen dat mijn oog daarop valt. Want het is dus net zo goed mogelijk dat ze zich in eerste instantie vereerd 'voelde' door de aandacht van de filmster en zich misschien zelfs opgewonden 'voelde', terwijl ze zich na afloop vies 'voelde' of teleurgesteld en misbruikt.

Welke conclusies je aan dit alles (en dus niet alleen aan de zin hierboven) moet verbinden, weet ik op dit moment nog niet, zeker niet als je dat nog iets breder wil trekken naar de hele westerse wereld. Wel is het duidelijk dat persoonlijke gevoelens steeds belangrijker worden in het maatschappelijk debat met overgevoeligheid als onvermijdelijk gevolg. Bij onderwerpen als feminisme en racisme zie je ook - en dat vind ik vooral interessant als politicoloog - dat de echt serieuze problemen eigenlijk op beginnen te raken. Dat geldt overigens ook voor de Wet Hillen die deze week in de Tweede Kamer wordt besproken. Je kunt je daar vreselijk over opwinden en boos beginnen te roepen over een 'aflosboete', maar je kunt het ook relativeren en proberen er de redelijkheid van in te zien. Helaas zijn dat besmette woorden geworden in een wereld waarin alles per definitie een ramp is en elke misstand bij voorbaat wordt ervaren als een grote vorm van persoonlijk onrecht.

21 opmerkingen:

  1. Het antwoord op je titel is volgens mij heel kort: "Ja"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er bestaat ook heel veel goed nieuws dat de laatste jaren stelselmatig door de pers 'onder de pet' te lijkt gehouden:
    http://www.worldsbestnews.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk maar eens een paar filmpjes op ‘gapminder’
      www.gapminder.org

      Verwijderen
    2. Verrassende site. Ja, de cijfers spreken vaak voor zich.

      Verwijderen
  3. Helemaal mee eens. Hulde voor dit stuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De watersnoodramp van 1953 is de enige ramp die ons land na de 2e wereldoorlog heeft meegemaakt. Daar is adequaat op gereageerd met het Deltaplan. Ik wacht nog altijd op Deltaplan 2.0 waarmee de volgende dreigende ramp - klimaatverandering - wordt bestreden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een vliegtuig in een flat in de Bijlmer en een ontploffende vuurwerkfabriek in Enschede vallen voor mij toch echt ook onder categorie ramp.

      Verwijderen
    2. Bij de Bijlmerramp vielen 43 doden, Enschede telde 23 dodelijke slachtoffers en de Watersnoodramp maakte 1863 slachtoffers. Dat is van een hele andere orde. Wat is dan mijn criterium? Een ramp ontwricht het land en het bestuur voor langere tijd en heeft grote gevolgen voor de economie. Op zijn minst een nationale ramp dus.

      Verwijderen
    3. Als dat uw criterium is, kan ik me uw standpunt voorstellen.

      Verwijderen
  5. Door verhoogde CO2 uitstoot vergroent de aarde:

    http://www.magazine.nationalgeographic.nl/artikel/hoeveelheid-groen-op-aarde-neemt-weer-toe

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hmm, ik denk eerder aan een combinatie van kop in 't zand/buiten de deur proberen te houden steken bij grote problemen (klimaatverandering, migratie) en hypochondrie. Misschien omdat we juist de grote problemen niet willen zien, ons daardoor te veel focussen op miniproblemen in ons gezellige postzegellandje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is het precies. We gaan naar de huisarts voor een schimmelnagel en negeren de signalen die wijzen op een tumor in ons hoofd.

      Verwijderen
  7. Het boek van Charles Groenhuijzen "Optimisten hebben de hele wereld" sluit aan bij je stuk. Hij zei ook dat er teveel negatiefs geroepen zonder dat dat met feiten wordt gestaafd en dat is de kwaal in Nederland. Papegaaien noem ik dat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip. Grappig genoeg heeft diezelfde Charles Groenhuijsen mij op twitter geblockt :-)

      Verwijderen
    2. Toch zijn er zaken die meer aandacht zouden kunnen krijgen. De afname van oorlog en geweld bijvoorbeeld.Er is sprake van een sterket daling in aantal slachtoffers. In 1950 stierven ongeveer 590.000 mensen in oorlogen en door terrorisme. In 2015 waren dat er 170.000. In 1950 stierven wereldwijd nog 23 op de 100.000 mensen, de teller staat op dit moment op 2,3 oorlogsdoden per 100.000 mensen.
      Nu IS bijna van de kaart is geveegd is er eigenlijk niet een echte oorlog over. Behalve dan de ellende die de drugsmafia in Mexico veroorzaakt.

      Verwijderen
  8. Het is ook ieder jaar weer wat anders: het thema van 2017 is seksuele intimidatie, om vervolgens in 2018 het hele jaar te gillen over iets compleet anders. Ik word echt ziek van dit soort maatschappelijke discussies. Ik word er ook recalcitrant van: zo wilde ik hardloopshirts laten maken met #MeToo en dan Running op de andere kant.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De schrijfster van het VN artikel neemt haar eigen gevoelens als maatstaf voor het duiden van de wereld, niet zozeer de feiten. In de psychologie heet dit "emotional reasoning". Mij valt op dat millenials dit behoorlijk vaak doen. Jammer, want ze worden er mentaal heel kwetsbaar door.

    Gevolg ervan is het ontstaan van een slachtoffer cultuur, waar mensen ofwel gekwetst zijn, of (vaak nogal militant) opkomen voor de rechten van gekwetsten. Zeker in de VS op campussen gaat dit heel ver. Twee sociologen, Campbell en Manning, hebben onderzoek gedaan naar de opkomst van een slachtoffer cultuur.
    Interessante blog erover:
    http://de-bron.org/content/slachtoffercultuur

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Interessant. Als de kwetsbaarheid die spreekt uit het VN-artikel normaal wordt, of zelfs de norm, is de westerse wereld reddeloos verloren vrees ik.

      Verwijderen
    2. Nu doe je zelf ook aan ramp-deflatie. Er komt wat meer bij kijken om de westerse wereld ten onder te laten gaan

      Verwijderen
  10. Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing!
    Thank for your very good article...!
    ผลบอลพรีเมียร์ลีก

    BeantwoordenVerwijderen