maandag 18 september 2017

Wat vindt mijn vrouw eigenlijk van dat hele basisinkomen?

Sinds het verschijnen van mijn boek Hypotheekvrij! krijg ik regelmatig de vraag wat mijn vrouw nou eigenlijk van dit alles vindt. Dat is een terechte vraag, want hoewel ze in al mijn boeken een belangrijke rol speelt en inhoudelijk heel veel heeft bijgedragen, krijgen mensen alleen maar mijn kant van het verhaal te horen. Dus kun je je niet alleen afvragen hoe ze die jaren heeft ervaren waarin we extra zuinig leefden om korte metten te maken met de aflossingsvrije hypotheek, maar ook hoe ze aankijkt tegen mijn pleidooi voor een omgekeerde werkweek (of tegen het feit dat haar weekindeling model heeft gestaan voor dat concept). Ook in Leven van de lucht ontkom ik niet aan de vraag welk effect een basisinkomen heeft op de taakverdeling tussen man en vrouw.


Wat de uitkomst daarvan is, laat ik hier in het midden want dit blog dient niet om de inhoud van mijn boeken samen te vatten of na te vertellen. Maar als ik bij een lezing een vraag in die richting krijg (en dat gebeurt standaard), dan geef ik daarop altijd min of meer hetzelfde antwoord. In het kort komt het erop neer dat als mijn vrouw graag nog een keer op wintersport zou willen, ze wat mij betreft zélf die 2400 euro bij elkaar mag verdienen die we daar de laatste keer aan kwijt waren. Dat klinkt misschien onaardig, totdat je het omdraait. Want zou het niet een beetje merkwaardig zijn als ik graag een nieuwe racefiets wil en vervolgens aan mijn vrouw vraag of ze voor dat doel nog eens dertig dagen extra kan gaan invallen op haar school?

In Leven van de lucht besteed ik twee hoofdstukken aan de vraag wat een onvoorwaardelijk basisinkomen van 1000 euro netto per maand voor effect heeft op de M/V-verhoudingen en de taakverdeling in huis. Neem je als huishouden genoegen met een gezamenlijk gezinsinkomen van 2000 euro of besluit je om toch nog iets bij te verdienen zodat je meer te besteden hebt en minder op de kleintjes hoeft te letten? Met een basisinkomen is elke vrouw in één klap economisch zelfstandig, maar je kunt ook niet helemaal uitsluiten dat het in sommige gevallen gebruikt zou gaan worden als een soort aanrechtsubsidie voor thuisblijfmoeders. Dat effect is vooraf niet goed te voorspellen, maar over een één ding kunnen we het denk ik wel eens zijn en dat is dat mannen en vrouwen anno 2017 allebei dezelfde verantwoordelijkheid dragen als het gaat om de hoogte van het gezinsinkomen.


Gek genoeg blijkt dat echter lang niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Zo heb ik een nichtje dat een biomedische opleiding heeft gevolgd, nu aan het promoveren is aan de universiteit en daarna waarschijnlijk kans maakt op een goedbetaalde baan. In hun situatie ligt het voor de hand dat zij later kostwinner wordt, terwijl haar lager opgeleide vriend parttime werkt en de zorg van de kinderen op zich neemt. Dat scenario leek me in hun geval jaren geleden al het meest waarschijnlijk, maar daarin blijk ik tamelijk alleen te staan. Niet alleen staat het traditionele kostwinnersmodel nog als een huis, ik vermoed ook dat de meeste vrouwen met een parttime baan helemaal niet zouden willen ruilen met hun fulltime werkende partner.

Vanuit feministisch oogpunt is dat merkwaardig, want waarom zou je anno 2017 niet de rollen omdraaien? We worden geacht ons leven in te richten op basis van het uitgangspunt dat vrouwen niet alleen gelijk zijn aan mannen, maar ook dat alle verschillen in gedrag en gevoelsleven louter het gevolg zijn van conditionering, opvoeding en seksistische reclamefolders. Niets weerhoudt een moderne jonge vrouw er dus van om een carrière na te jagen omdat ze dat graag wil, meer verdient dan haar partner, beter opgeleid is of wat dan ook. In de praktijk blijkt de felbegeerde keuzevrijheid van vrouwen zich echter te beperken tot de keuze om een paar dagen per week te werken, terwijl de man nog steeds niet veel te kiezen heeft en geacht wordt kostwinner te zijn.


Het Nederlandse anderhalfverdienersmodel is berucht en zorgt bij doorgewinterde feministes voor de nodige irritaties, omdat ze vinden dat een webwinkel nou eenmaal geen carrière is. Zelf denk ik dat vrouwen met een parttime baan over het geheel genomen beter af zijn dan mannen die op hun 22ste afstuderen en vervolgens vijftig jaar lang fulltime moeten werken tot ze eindelijk AOW krijgen. Als bewijs voor die stelling hoef ik maar even terug te blikken naar afgelopen donderdag, toen mijn vrouw inviel op haar eigen school voor een afwezige collega en al om zeven uur 's ochtends naar haar werk vertrok. Zelf stapte ik pas uren later op de fiets richting Rotterdam om in mijn favoriete bioscoop drie films achter elkaar te bekijken: The Beguiled, Mother! en de documentaire Safari.

Je kunt dus opstaan zonder de wekker te zetten, op je gemak twee kranten lezen, drie bioscoopfilms zien, anderhalf uur op de fiets zitten en toch nog eerder thuis zijn dan je eigen vrouw die de hele dag gewerkt heeft. Hoewel ik op de terugweg in een soort moesson terechtkwam en totaal verregend de sleutel in het slot stak, had ik voor geen goud met haar willen ruilen. Wellicht spreekt dat voor zich, maar het laat ook zien dat je bij verhalen over de rol van betaald werk in een mensenleven en de taakverdeling tussen man en vrouw niet moet blijven steken in clichés over salarisverschillen en glazen plafonds. Voor mij voelt die wekelijkse bioscoopdag niet alleen aan als het ultieme spijbelen, maar ook als de volmaakte antithese van een dag op kantoor. Dat kun je op talloze manieren verwoorden, maar deze alinea uit Leven van de lucht vertelt in feite het hele verhaal:

25 opmerkingen:

  1. Ik denk dat mijn man dolgraag 2 dagen minder gaat werken als daar een basisinkomen tegenover staat. Hij vindt het te leuk om helemaal te stoppen.
    Ik zelf blijf denk ik 2 dagen werken, net als nu. Want ik vind het leuk! Omdat ik bij een non profit organisatie werk is het toch al deels vrijwilligerswerk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zoals hierboven omgaan met de financien werkt alleen als er geen situatie ontstaat waarbij de overheid inzake bv ziektekosten wel naar 2 inkomens wordt gekeken. Ik heb maar een kleine WAO uitkering, mijn man verdiend maar van zijn inkomsten gaat wel ruim 1000 euro per maand naar mijn zorgkosten. Gelukkig vind mijn man dat geen probleem. Ik ben dan ook meer van het credo, je leeft samen, je deelt samen. Ook als dat gaat over wintersport of racefietsen. Soms besluit je in overleg dat de een wat "duurs' koopt, soms de ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal mee eens. Ik zie het parttime werken van veel (ook hoogopgeleide, kinderloze vrouwen) trouwens als een wijsheid die bij veel mannen nog niet door is gedrongen. Een goede werk-privé balans geeft de mogelijkheid om leuke dingen te doen en tijd te besteden aan mensen van wie je houdt. Dat maakt veel gelukkiger dan status, auto en het geld van een flitsende carrière (e.e.a hangt trouwens wat van je persoonlijkheid af, sommige mensen zijn erg status/macht georiënteerd; ik val niet in die groep)

    Maar het besef begint door te dringen, zie ik om me heen. Steeds meer mannen kiezen voor 4 ipv 5 dagen werken. In onze situatie ben ik het die 28 uur werk en mijn vrouw 32 uur. Omdat ik meer tijd beschikbaar heb, kook ik maandag t/m vrijdag en mijn vrouw in de weekenden. Streven is om zowel die 28 als die 32 in de toekomst nog veel verder af te bouwen. Dan kom je er trouwens achter dat niet alleen de vraag "hou ik nog genoeg over?" de beperkende factor is, maar dat je bij werkgevers op weerstand stuit als je aangeeft naar een werkweek van 2x9 te willen. Mocht iemand daar een goede oplossing voor hebben, suggesties zijn welkom.

    Ik weet trouwens niet hoe lang die wintersport was (vaak is dat maar een week als ik afga op mensen die skiën), maar 2400 euro vind ik een hoop geld voor een korte vakantie in Europa. Ter referentie: 2400 euro is wat mijn vrouw en ik uitgeven aan vliegtickets, autohuur en motels voor een 3 weken durende roadtrip door Colorado, Utah en Arizona. Maar wij houden dan ook niet van skiën.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een losse berekening uit het verleden, gebaseerd op: huur appartement in Oostenrijk, benzinekosten en tolkosten voor 2500 km, skipassen voor gezin met twee kinderen, huur van stokken en ski's voor vier personen en skilessen. Dan zit je zó aan 2400 euro.

      Verwijderen
    2. Ja, die 2400 euro is misschien de rekening van het reisbureau, maar zo'n roadtrip in de VS kost al gauw het dubbele, weet ik uit eigen ervaring. Misschien zijn de uitgaven met de credit card nog niet afgeschreven :)

      Verwijderen
    3. Ik vind het interessant dat je dat zegt René, want dat horen wij vaker (van mensen die trouwens niet uit eigen ervaring spreken, moet ik zeggen). Bij veel van zowel mijn collega's als die van mijn vrouw heerst het idee dat zo'n roadtrip van 3 weken zelfs al snel 7000 euro moet kosten. Of zoals iemand het zei: "zo'n verre reis, daar moet je wel 10.000 euro voor sparen". En zo neemt het mythische proporties aan.

      En de conclusie volgt dan al snel: die 2 moeten wel rijk zijn! Nou, aan ervaringen wel kan ik je melden, maar niet zoals die mensen die opmerking bedoelen.

      De uitgaven van de creditcard zijn binnen (is al weer even terug). Maar ik moet bekennen, het bedrag dat jij noemt is niet herkenbaar. We boeken trouwens nooit via een reisbureau; als je goed weet te zoeken op internet is het goedkoper om alles los te boeken.

      Je opmerking fascineerde, dus ik ben er even in gedoken:

      2 vliegtickets + 2 overnachtingen: 954 euro
      21 dagen autohuur: 493 euro
      18 hotelovernachtingen: 1080 euro (60 euro per nacht gemiddeld)

      Totaal: 2527 euro.

      Blijkt dat ik te rooskleurig was: het is ruim 100 euro meer dan de 2400 die ik uit mijn hoofd inschatte.

      Maar wat de extra uitgaven betreft: wij hebben een budget van 300 euro per week in de vakantie waar we mee uit komen voor eten etc. Naar dure attracties gaan we niet (we vinden met name natuurparken mooi, daar hebben we een jaarpas voor. We gaan niet elke dag uit eten en nemen vaak onze eigen lunch mee als we op pad gaan. Daardoor komen we met die 300 goed uit. Die 300 is trouwens 200 euro meer dan we in Nederland uitgeven aan eten per week, dus de meerkosten zijn 200 euro per week (dus 600 totaal).

      Kom ik, als ik het naar boven afrond, uit op een kleine 3200 euro. Is nog steeds een hoop geld, maar 1600 euro p.p. is iets heel anders dan de magische verhalen die mijn collega's er van maken.

      En ja, natuurlijk schaf ik wel eens wat aan tijdens de vakantie. Maar dat zijn dingen die ik normaal in NL ook zou kopen, zoals kleding. En dat is, als je weet waar je moet zoeken (Ross, Burlington) zoveel goedkoper in de VS, dat ik voor 100 dollar koop waar ik in NL 500 euro voor kwijt ben.

      Ik lees het nu terug en denk: misschien moet ik reizen gaan organiseren :)



      Verwijderen
    4. Bedankt Wilco voor je uitgebreide antwoord. Ik zou zeker reizen gaan organiseren want je hebt duidelijk talent voor het maken van goede deals. Het zal wel komen door mijn bovengemiddelde lengte waardoor ik genoodzaakt ben om vliegtuigstoelen met extra beenruimte te kopen en alleen goed in grotere en dus duurdere huurauto's pas. Maar goed, we raken wel een beetje off-topic intussen.

      Verwijderen
    5. Leuk om jou verhaal over Amerika te lezen. Wij doen dat al zo sind 1995. We kampeerden ook de meeste tijd in de State - of National parken. Nu wordt dat wat minder omdat de leeftijd gaat tellen (70 en 64). Ons motto is altijd geweest " wie op de kleintjes let kan verre reizen maken". Daar hoef je echt niet rijk voor te zijn.

      Verwijderen
  4. Je vergeet echterwel te vermelden dat je vrouw juist 7 volle weken doorbetaalde zomervakantie heeft genoten, dus een dagje extra werken moet kunnen lijkt me.Ik ben niet jaloers maar vind het verhaal Hormann zo eenzijdig als wat,niet alles is wat het lijkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kees, ik vind je reacties doorgaans zo vreugdeloos en naargeestig dat ik overweeg ze voortaan te verwijderen.

      Verwijderen
  5. Waar ik dan wel benieuwd naar ben: wil je vrouw dat dan ook? Ik vind het niet onredelijk om dan te zeggen: als jij dat zo graag wilt, verdien je dat bedrag zelf maar bij elkaar. Tegelijkertijd zou ik - als mij dat gezegd werd - dat ook precies doen: dat bedrag bij elkaar verdienen om bijvoorbeeld die wintersport te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zeg het natuurlijk niet zo bot, maar het is wel een interessante kwestie (nog los van het feit dat ze in werkelijkheid helemaal niet per se op wintersport wil. Ik ben er zelf een voorstander van om allebei even weinig te werken. In mijn nieuwe boek staat ook dat zij de mogelijkheid heeft om morgen te stoppen als ze dat wil.

      Verwijderen
  6. Leuk te lezen welke mening je vrouw heeft bij de levenswijze die jullie hebben verkozen.

    Je gezin telt ook nog kinderen. Wat vinden zij van jullie aanpak? Telt hun mening mee? En wat vinden zij er van dat jij voor een groot deel hun erfenis aan het opeten bent?

    Zelf probeer ik mijn kinderen veel mee te geven in én ontwikkeling én vermogen. Als ik met plakbandpensioen zou gaan, zou ik het doorsluizen van vermogen maar beperkt (of nagenoeg niet) kunnen doorvoeren. Daar heb ik persoonlijk moeite mee. Zeker als een deel van het vermogen ook nog eens van (groot)ouders afkomstig is. Want wie ben ik om het vermogen van mijn voorouders op te souperen?

    Ben benieuwd hoe jij naar dit aspect kijkt (lees daar namelijk niet zo veel over in je blogs en boeken).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als er een algemeen basisinkomen wordt ingevoerd is het mijns inziens niet nodig om vermogen op te bouwen voor je kinderen. Je zou een basisinkomen kunnen beschouwen als een dividend van de welvaart die door alle voorgaande generaties is opgebouwd. Het is goed om je kinderen wat mee te geven maar ik zou het nog mooier vinden als ieder kind gelijke kansen krijgt, onafhankelijk van de familie waarin het geboren is. Het basisinkomen kan daar aan bijdragen.

      Verwijderen
    2. Inderdaad een interessant onderwerp. Misschien moet ik daar eens een blog aan wijden (hoewel ik in het RD al wel een keer een column heb geschreven over erfenissen.

      In ons geval is er geen sprake van erfenissen uit het verleden. Mijn ouders leven (gelukkig) nog en hebben geen grote nalatenschap. Sterker nog: ik juich het toe als ze wéér een reis gaan maken. Mijn vrouw heeft een klein bedrag geërfd na het overlijden van haar moeder. Ons kapitaal hebben we dus zelf bij elkaar verdiend.

      Mijn oudste zoon is 26 (en heeft dus niet veel meer te vinden, de jongste 17. Ons motto: we betalen alles tot ze zijn afgestudeerd en daarna mogen ze het zelf uitzoeken. Het plan is overigens wel om ons huis in de familie te houden (en misschien ook wel ons hypotheekvrije vakantiehuis maar dat is nog niet zeker). Dus ze hebben niks te klagen.

      Maar nogmaals: ik kom er later op terug in een blog!

      Verwijderen
  7. Tja, met mn twee bedrijfjes verdien ik (vrouw) genoeg om ons leven als gezin te financieren. Manlief is sinds volgende maand werkloos en dat plannen we zo te houden. Hij heeft de eerste tijd nog recht op een werkloosheidsvergoeding, maar daarna zou het moeten lukken met de inkomsten die ik verdien. Alhoewel de keuze om te stoppen met werken voor ons werd gemaakt, is het toch helemaal niet slecht voor ons. Het was al een tijdje onze bedoeling dat we met mijn inkomsten alleen zouden kunnen rondkomen.
    Mn man werkte in een sector die hij niet leuk meer vond, en met drie jonge kindjes met een beperking is het toch fijner als beide ouders tijd voor hen hebben.
    Ik werk zo n 10 uur per week aan de bedrijfjes en de inkomsten volstaan voor ons gezin van 5. Naar mijn gevoel zijn we nu financieel onafhankelijk! Ik ben erg trots op onszelf, want we hebben hard gewerkt om te staan waar we nu staan in het leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ooit wilde een andere tafel en we hadden op dat moment niet zo'n grote spaarpot. Dus besloot ik (v) maar zelf te zorgen dat er geld was voor de tafel. Ik heb allerlei spullen verkocht via MP en (rommel)markten. We missen geen enkel verkocht item en de tafel is inmiddels gekocht. Ik heb het lang bijgehouden, zo'n 85% van het aankoopbedrag is gefinancierd uit de verkoop van spullen. Ik ben er erg trots op!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. En hoe is jullie verdeling qua huishoudelijke taken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In mijn laatste boek besteed ik twee hoofdstukken aan dat onderwerp. Maar uiteraard doe ik steeds meer in het huishouden. Was ophangen, vaatwasser in/uitruimen, boodschappen, koken, strijken, opruimen, en ga zo maar door. Vergeleken met een betaalde baan en dagelijkse files vind ik dat nog steeds heerlijk stressloos.

      Verwijderen
  10. Zou je nog daarbij kleine kinderen te verzorgen hebben piepte je wel anders;)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb al je boeken gelezen(ook de nieuwste) en ben een grote fan van je leuke schrijfstijl. Je schrijft dat je vrouw ook morgen kan stoppen met werken als zij dat zou willen. In je nieuwe boek schrijf je dat ze juist meer is gaan werken! Dat was mij een raadsel..waarom niet samen de vrijetijd genieten? Bios..fietsen etc. Dit is misschien wel te persoonlijk..maar het verbaasde me
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar zijn verschillende redenen voor, deels persoonlijk, deels praktisch. Als ze nu zou stoppen, loopt ze naar verhouding veel pensioenopbouw mis. Samen van je pensioen genieten kan eigenlijk ook pas écht als alle kinderen definitief het huis uit zijn en je met niemand meer rekening hoeft te houden. Daarnaast is ze haar werk nog lang niet zat omdat ze al die jaren maar 2 dagen werkte.

      Verwijderen
  12. Op dit moment is mijn man de kostwinner en ben ik bezig een bedrijf vanuit huis op te zetten. Hij werkt vier dagen in de week.
    Zodra ik meer ga verdienen, gaat hij minder werken.
    We willen voornamelijk tijd met de kinderen. De jongste is nu vier maanden en drinkt nog heerlijk bij mijn, de oudste van vijf heeft een beperking en zit op speciaal onderwijs. De middelste van drie zit ook in het speciale circuit.
    Iedereen heeft meer baat bij tijd en rust dan aan meer geld.

    BeantwoordenVerwijderen