Zoeken

vrijdag 26 mei 2017

Die 55-plussers toch altijd met hun voordeeltjes!

Het begint me op te vallen dat mensen van mijn generatie (ik ben van 1961 en vandaag toevallig ook nog eens jarig) in de media steeds vaker worden aangeduid als "babyboomers". Je feitelijke geboortejaar doet daarbij steeds minder ter zake, want het draait vooral om het gevoel dat je onevenredig hebt geprofiteerd van de naoorlogse welvaart en daardoor oneerlijk veel voordeeltjes geniet of vermogen bezit. Het woord babyboomer is langzamerhand dus losgekoppeld van demografie en verworden tot een scheldwoord dat te pas en te onpas op tafel wordt gegooid als een troefkaart waar niets tegenin te brengen valt. Voer het woord maar eens in bij Google afbeeldingen en je ziet alleen maar plaatjes als deze:


Persoonlijk denk ik dat er aan dat standaardbeeld wel wat af te dingen valt, al was het alleen maar het feit dat échte babyboomers geboren zijn tussen 1946 en 1955. De term slaat op de na-oorlogse geboortegolf die zijn oorsprong vond in een combinatie van opluchting en optimisme. Het was deels ook een inhaalslag, omdat veel mensen tijdens de oorlog liever niet aan gezinsuitbreiding deden of bewust wachtten op de bevrijding. Dat effect was weggeëbt in de jaren zestig, vandaar dat de vijftigers van nu niet veel met babyboomers te maken hebben, tenzij ze een veel oudere broer of zus hebben.

Bovendien zijn dit soort plaatjes misleidend, want op wie of wat ben je nu eigenlijk precies boos of jaloers? De oudste babyboomers zijn of worden dit jaar alweer 71 en kunnen vaak genoeg niet eens meer diep genoeg bukken om zonder thuishulp nog hardloopschoenen aan te trekken. Vanavond krijg ik toevallig twee vrouwen van die leeftijd op bezoek die al zoveel mankeren dat ze niet eens meer kunnen fietsen en allebei al hun man verloren hebben. De één woont dan inderdaad in een veel te groot en duur hypotheekvrij huis, maar de ander is altijd blijven huren zodat ze precies even oud zijn maar er op financieel gebied volstrekt anders voorstaan.


Dat mag je dus bij al dat gepraat over generaties nooit vergeten: een 55-plusser is lang niet altijd een babyboomer en de ene 55-plusser is de andere niet. Toch zijn er kranten - en werken er bij die kranten specifieke verslaggevers - die geen enkele gelegenheid onbenut laten om aan te tonen dat jongeren het véél slechter hebben dan 55-plussers. Soms is dat inderdaad zo. Zo verdiende je vroeger als journalist een fatsoenlijk salaris en was de kans op een vaste baan behoorlijk groot, terwijl je het nu moet doen met een onzeker freelance bestaan tegen dumptarieven. Aan de andere kant kwam ik na mijn studie op de arbeidsmarkt terecht middenin een economische crisis die zo zwaar was dat mijn leeftijdgenoten werden aangeduid als "de verloren generatie".

Diezelfde leeftijdgenoten zijn nu, als bij toverslag, ineens de grote geluksvogels volgens de Volkskrant (en dan volgens Peter de Waard in het bijzonder). Ik heb me eerder over zijn standpunten verbaasd, want De Waard is zelf nog nét een echte babyboomer, terwijl hij onvermoeibaar partij kiest voor jongeren. Nogmaals, dat is soms terecht, maar nu komt hij met het bericht dat "de 55-plusser de woningmarkt overneemt van de starter". Dat klinkt dramatisch, bijna als een vijandelijke overname of een overval. Wat hij bedoelt is dat 55-plussers meer huizen kopen en vaker verhuizen dan starters. Dat is wat mij betreft simpelweg een cijfermatige constatering, maar hij maakt er met enig kunst en vliegwerk weer een maatschappelijke kloof van.


Het grote "onrecht" is namelijk dat 55-plussers bij aankoop van een nieuw huis hun oude rechten niet verliezen, terwijl starters sinds 2013 voor straf alles moeten aflossen. Al die vijftigers mogen dus lekker alles aflossingsvrij blijven lenen, terwijl die jongeren over dertig jaar opgescheept zitten met een hypotheekvrij huis en superlage lasten. Is dat oneerlijk of niet? Of is dit een wel heel kromme en gemankeerde manier om te onderstrepen hoe bevoorrecht vijftigplussers zijn? Starters zijn dan misschien in het nadeel (of eigenlijk: "nadeel") omdat hun maandlasten hoger zijn, maar ze worden wel tegen zichzelf beschermd en worden aan het einde van de rit beloond met een maximum aan keuzevrijheid en gemoedsrust.

Vergeet ook niet dat al die jongeren en starters vanzelf ook een keer oud worden, en misschien wel stokoud. Vraag is dus wat je liever wil zijn: een 25-jarige starter uit 2017 die straks op zijn 55ste hypotheekvrij kan zijn (terwijl hij tegen die tijd nog minstens zestien jaar moet wachten op zijn AOW maar vanwege de lage lasten zeker geen vijf dagen per week meer hoeft te werken), of een 55-jarige uit 2017 die op zijn 35ste nog serieus dacht dat hij op deze leeftijd ongeveer wel met de VUT zou mogen en die zich een aflossingsvrije hypotheek van 3 ton heeft aan laten praten die nu als een molensteen om zijn nek hangt?
 

12 opmerkingen:

  1. Ik had zelf altijd het idee dat ik na de babyboomers op de arbeidsmarkt kwam (1953). Nu blijk ik een babyboomer te zijn. Ik kwam ook tijdens de 1980-crisis (dat begrijp ik pas sinds kort, ik dacht dat alle babyboomers alle werkplekken bezet hielden) op de arbeidsmarkt als psycholoog. Er waren veel te veel psychologen. Ik heb honderden sollicitatiebrieven geschreven, de lonen gingen omlaag toen ik eraan kwam, ook andere verworvenheden liepen terug. Veel tijdelijke deeltijdcontracten waar je meer werkte dan het aantal vastgestelde uren, later ook, ik zat in de rat-race. Dat deed ik zelf. Banen geaccepteerd waarbij ik vele uren forenste per dag. Nadat ik eindelijk een vast dienstverband kreeg, kon ik niet het huis kopen dat ik wilde, omdat de norm van 2.5 keer het jaarsalaris gehanteerd werd. Het feit dat het een starters salaris was maakte niets uit. Ik liet het toen zitten, deed ik zelf. Ik verbaas me ook over alle berichten dat ik een babyboomer ben en het zo gemakkelijk gehad had. Ondertussen amuseer ik me ook en zie hoe we allemaal denken. Als ik vroeger iemand gitaar zag spelen dacht ik dat het makkelijk was. Totdat ik zelf ging spelen en oefende en oefende op de simpelste akkoorden. Ik oriënteer me nu op het kopen van een huis in Oost-Groningen. Westerlingen die kopen worden als rijk gezien, het idee leeft, dat ze het allemaal makkelijk gehad hebben. Mensen die de forse stijgingen op de woningmarkt geïncasseerd hebben zijn dat misschien. Spaargeld van maandelijks wat opzij zetten is andere koek.
    Verder heb ik lang niet goed door gehad, dat veel mensen zich tot de nok in de schulden steken en dat dat normaal gevonden werd, woekerpolissen afsloten en vinden dat ze op allerlei (schijn) luxe recht hebben. Kinderen met veel luxe opvoeden. Ik las er wel over, maar zag het weinig om me heen, ik was verder vooral aan het werk. Wat wil ik hier nu mee zeggen? Ik herken veel van wat je observeert Gerhard. Ik denk, dat we allemaal de neiging hebben om te overschatten wat we zelf doen en te onderschatten wat anderen doen. Ik ben bijv. Alleenstaand en hoor vaak, dat ik het maar makkelijk heb. Juist ja. Een beetje humor kan geen kwaad. In mijn werkzaam leven heb ik dat, zo achteraf gezien misschien wel het meest gemist, naast wat meer lanterfanten in werktijd. Ik lees je berichten vaak met plezier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hadden pas geleden de keuze om het ouderlijk huis van mijn man te kopen. Een vrijstaande bungalow van 140m2 in een relatief rustige straat. Het grote voordeel was dat we als gezin veel meer leefruimte zouden hebben. Het grote nadeel was dat er weer een (veel hogere) hypotheek van 30 jaar afgesloten moest worden. Na veel plussen en minnen ( en met jouw argumenten in ons achterhoofd) besloten om in ons kleine vrijstaande huisje op een bungalowpark te blijven (75m2) waar we altijd een vakantiegevoel hebben, op 100 meter afstand van het Grevelingenmeer zitten en over 4 jaar hypotheekvrij zijn (Wij hebben persoonsgebonden beschikking en mogen dus legaal hier wonen). Mijn man is 54 en hoeft dus niet perse nog tig jaren full time te werken voor dat andere huis. Vrijheid in al haar facetten, heerlijk! En om wat meer ruimte voor onszelf te creëren, bouwen wij een tuinkamer aan ons huisje aan, van ons spaargeld. Bedankt Gerhard voor al je inspiratie! Jouw woorden in 1 van je boeken dat je het beste ergens kunt wonen waar je niet perse weg hoeft in de vakantie is bij ons zeker van toepassing en gaan we steeds meer waarderen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hadden pas geleden de keuze om het ouderlijk huis van mijn man te kopen. Een vrijstaande bungalow van 140m2 in een relatief rustige straat. Het grote voordeel was dat we als gezin veel meer leefruimte zouden hebben. Het grote nadeel was dat er weer een (veel hogere) hypotheek van 30 jaar afgesloten moest worden. Na veel plussen en minnen ( en met jouw argumenten in ons achterhoofd) besloten om in ons kleine vrijstaande huisje op een bungalowpark te blijven (75m2) waar we altijd een vakantiegevoel hebben, op 100 meter afstand van het Grevelingenmeer zitten en over 4 jaar hypotheekvrij zijn (Wij hebben persoonsgebonden beschikking en mogen dus legaal hier wonen). Mijn man is 54 en hoeft dus niet perse nog tig jaren full time te werken voor dat andere huis. Vrijheid in al haar facetten, heerlijk! En om wat meer ruimte voor onszelf te creëren, bouwen wij een tuinkamer aan ons huisje aan, van ons spaargeld. Bedankt Gerhard voor al je inspiratie! Jouw woorden in 1 van je boeken dat je het beste ergens kunt wonen waar je niet perse weg hoeft in de vakantie is bij ons zeker van toepassing en gaan we steeds meer waarderen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Och ja. Zo is mijn generatie weer tot op het bot verwend, heeft nooit hoeven werken en altijd kunnen feesten, geboren met zilveren lepeltjes in de mondjes, gemakzuchtig enzovoort terwijl ik qua levensstijl meer op mijn oma's lijk dan op mijn moeder.

    Het is zo makkelijk om iedereen in hokjes te stoppen en te oordelen, maar het is eigenlijk nog veel makkelijker om daarmee te stoppen en je eigen plan te trekken en vooral, je eigen leven te LEVEN. Samen met al die leuke babyboomers, generation x-en, millennials en ehm, gewoon mensen. En stoppen met klagen wie het het zwaarste, het beste, het makkelijkste of financieel beste heeft :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Van harte gefeliciteerd met je 56ste verjaardag en een fijne dag!
    Ik ben een blije 55'er met net als jij een hypotheek vrij huis.
    Als ik nog zou moeten starten zou ik gaan voor een milieuvriendelijk huis waar het gas al niet meer wordt aangesloten. Voor ons later misschien toch nog een flinke investering te verwachten!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik werk al lang in de zorg. Met collega's die veelal nieuwe auto's rijden en op hun ORT leven.
    Zelf doe ik dat niet, ik spaar mijn ORT en stop het met mijn vakantie geld en eindejaars uitkering in de extra aflossing van mijn hypotheek. Ik woon in een flat in een achterstandwijk, maar zoals alle achterstandswijken in deze stad, is het aan het veranderen. Toen ik hier in 2013 kocht stond het al een jaar leeg. Nu staat er niets te koop en de laatste flat was binnen een week voor meer dan 40.000 euro dan mijn aankoop prijs verkocht.
    Ik ben bijna hypotheek vrij en ga dan meteen met plakband pensioen. Minder werken en meer sporten, zwemmen, wandelen. Heerlijk. Als dat er dan uitziet alsof ik verwend ben, dat weet ik niet. Maar keuzes hebben gevolgen. Dat weet ik wel. Gefeliciteerd met je verjaardag. Ik leer veel van je boeken. Gr. Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Op omroep MAX is er een programma , we zijn er bijna genaamd , daar zie je de bourgois van de babyboomers in dikke campers rondreizen. Dit is beeldvorming 100 % voor rijke babyboomers , totaal van de wereld , dikbuiken die touren met de mooiste spullen europa rond. Ja dan krijg je scheve gezichten als je tot 70 mag werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Van harte met je 56 ste verjaardag,oude man!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel. Oud voor een wielrenner, jong voor een gepensioneerde ;-)

      Verwijderen
  9. En dan verhuisd je eigen woning naar box 3 is aow onbetaalbaar geworden en wat allemaal nog verder evengoed alsnog gefeliciteerd

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nog van harte en welkom bij de 55-PLUS generatie (ik ben van 1960). Ik ben jaren geleden gestopt met het lezen van de Volkskrant (en vooral de columns) vanwege de klagerige toon van de artikelen. Werd er zowat depressief van. Het is de zgn zero-sum mentaliteit: als ik het minder heb dan jij dan heb jij dat van mij afgepakt want de koek kan maar één keer verdeeld worden. De ouderen pikken de pensioenen van de jongeren in en bezetten de huizen waar de jongeren recht op hebben. Terwijl in werkelijkheid de welvaart van generatie op generatie toeneemt en de huidige twintigers waarschijnlijk nog nauwelijks (zwaar) werk hoeven te verrichten als ze 50 zijn en dan nog maar op de helft van hun leven zijn. Elke jonge generatie moet zijn eigen toekomst maken en niet jaloers kijken naar de verworvenheden van oudere generaties. Over 30 jaar kijken ze dan terug op de "baby-boomers" die in "erbarmelijke omstandigheden" en met vele gebreken oud zijn geworden en te vroeg gestorven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Van harte gefeliciteerd. Een fijne dag gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen