Zoeken

maandag 20 juni 2016

Slapeloze nachten van mijn spaarhypotheek

Vorige week heb ik twee nachten achter elkaar slecht geslapen. Ik werd zwetend wakker om half vier en lag net zo onrustig te woelen als in de tijd dat ik nog in loondienst was en elke maand met angst en beven de verkoopcijfers afwachtte. Ironisch genoeg had ik dit nachtelijke gepieker deze keer helemaal aan mezelf te danken. Met een extra storting van 6400 euro in mijn spaarhypotheek had ik de looptijd met ruim vijf jaar ingekort zodat ik al over een paar jaar hypotheekvrij ben. Tegelijk gaan de maandelijkse lasten de komende tijd met maar liefst 150 euro omhóóg.


Het was voor het eerst in vier jaar dat ik een fors bedrag aan mijn hypotheekverstrekker overmaakte. Voorheen deed ik dat zonder met mijn ogen te knipperen (en met nog veel hogere bedragen), maar nu bezorgde dat getal me een beetje buikpijn. Sinds 1 mei keer ik mezelf elke maand 1000 euro uit van mijn spaargeld, dus die 6400 euro is synoniem aan een basisinkomen van een half jaar. Het geld komt weliswaar uit een ander potje, maar toch besefte ik ineens de waarde ervan, al was het alleen maar omdat mijn vrouw zes maanden moet werken om dat bedrag weer terug te verdienen.

Spijt had ik echter niet, hooguit van het feit dat ik niet veel eerder deze stap had gezet. Door 6400 euro te storten in het spaardeel van de hypotheek (het maximale bedrag dat in ons geval binnen de toegestane bandbreedte valt) "spaar" ik tegen een onwaarschijnlijk hoge rente van 6,9% en profiteer ik nog een paar jaar van een mooi rente-op-rente-effect. In feite levert mijn geld zo 14 (!) keer zoveel op als op een normale bankrekening, dus het is een beslissing waarover je niet heel lang hoeft na te denken en ook niet goed voor hoeft te kunnen rekenen.


In de geheel herziene voordeeleditie van Hypotheekvrij! schrijf ik al dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je geen gebruik maakt van deze mogelijkheid, maar toch duurde het nog ruim een jaar voordat ik zelf die stap zette. Dat had te maken met de wat terughoudende reactie van mijn hypotheekverstrekker, maar ook met het feit dat ik nog hard aan het spáren was voor die storting. Nu was het dus zover en besloot ik meteen ook maar iets aan de looptijd te doen van mijn hypotheek. Het maakt psychologisch gezien namelijk nogal wat uit of je pas een paar jaar voor je echte pensioendatum in een afgelost huis woont of al ruim voor je zestigste.

Mijn tussenpersoon vond het "verstandig", maar zelf had ik toch een beetje buikpijn van dat besluit. Normaal gesproken gaan je maandlasten meteen omlaag als je een flink bedrag aflost en dat motiveert weer om nóg sneller af te gaan lossen. In ons geval betekent het dat we maandelijks 150 euro meer moeten gaan betalen, want die extra storting alleen is niet genoeg om de einddatum met vijf jaar te vervroegen. Met ingang van volgende maand hikken we dus tegen hogere woonlasten aan, terwijl we proberen rond te komen van een "basisinkomen" van 2000 euro netto.


Dat is niet onoverkomelijk en komt ook allemaal wel goed, al blijft het even wennen. Dus probeer ik mezelf maar voor te houden dat we niet zozeer meer voor onze hypotheek gaan betalen, als wel dat we elke maand verplicht 150 euro gaan sparen tegen een rente die niemand voor mogelijk houdt (en die ook alleen is voorbehouden aan mensen met een spaarhypotheek waarvan ze de rente in het verleden voor langere tijd hebben vastgezet).  Bijkomend voordeel is dat onze maandelijkse lasten op de einddatum (en dat is al over 3,5 jaar) nog veel harder gaan dalen dan nu het geval is en we ineens honderden euro's extra te besteden hebben. Dat vooruitzicht zorgt ervoor dat ik alweer een paar nachten héérlijk heb geslapen.

16 opmerkingen:

  1. Goed dat je Hypotheekvrij hebt herzien!

    Misschien kan ik je buikpijn verzachten met het volgende:
    Die bijstorting heeft die stijgende maandlasten niet veroorzaakt:
    De 6400,- heeft ervoor gezorgd dat je hypotheek pakweg 3 jaar ingekort wordt. Die extra 150 per maand zorgt er voor dat je nog eens 2 jaar eerder klaar bent. Dus twee onafhankelijke investeringen die je eerder hypotheekvrij maken.
    Wellicht kan je het volgende hypotheekjaar nog eens een bijstorting doen, zodat je maandlasten terug dalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel herkenbaar! In 2014 wilde ik van mijn spaarhypotheek af en heb ik alle opties zelf doorgerekend. Ik werd toen regelmatig midden in de nacht wakker met twijfels over mijn berekeningen en beslissingen. Daar kwam nog bij dat er fouten zaten in de berekeningen die mijn hypotheekverstrekker maakte over looptijdverkorting. Daardoor ging ik nog meer twijfelen. Tussenpersoon had ik niet meer, die was er inmiddels mee gestopt. Het moet een briljant wiskundige zijn geweest die de spaarhypotheek heeft bedacht. Wij hadden de variant met alle toeters en bellen: premiedepot, maximale hoog/laag premie binnen de bandbreedte en een stuk aflossingsvrij (heel eufemistisch "vaste lening" genoemd). Je bent volledig geketend door de fiscale randvoorwaarden van deze hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek geeft veel meer speelruimte, mits je natuurlijk wel elk jaar - liefst maximaal - aflost. Bij jouw spaarhypotheek heb je geen andere keuze dan looptijdverkorting door bijstorting en je hebt de juiste beslissing genomen. Je moet van deze hypotheek af voor de renteherziening. Even doorbijten nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De laatste loodjes. Met de eindstreep in zicht duurt het lang. Zo ervaar ik het ook. Al het geld wat de kant van de hypotheek op gaat. Enorm

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammer dat de aflossingsvrije hypotheek in zo'n slecht daglicht komt te staan. Deze hypotheekvorm wordt nu aan banden gelegd (verbod hangt zelfs misschien ook nog wel in de lucht). Met goede en eerlijke voorlichting kun je mensen bewegen om daar verstandig mee om te gaan, maar de spaarhypotheek is veel erger. Wat mij betreft mag die verboden worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens! Maar ze zijn inmiddels beide "verboden" Dat wil zeggen dat nieuwe spaarhypotheken en aflossingsvrije hypotheken niet meer in aanmerking komen voor HRA. Dus alleen geschikt voor een 2e woning. In de praktijk komt het erop neer dat ze niet meer worden aangeboden door de banken. Het gevaar van een aflossingsvrije hypotheek schuilt in het niet aflossen. Als je maandlasten zo hoog zijn dat je niet kunt aflossen dan kom je er nooit meer van af. Achteraf gezien had ik in 1994 een aflossingsvrije hypotheek met maandelijkse renteherziening moeten afsluiten, dan had ik de laagste kosten en de hoogste flexibiliteit gehad. Maar de rente was destijds hoog en iedereen was gefixeerd op de HRA. En door gebrek aan kennis heb ik me toen een spaarhypotheek met 15 jaar rentevast laten "aansmeren".

      Verwijderen
  5. Wat een flauwekul eigenlijk allemaal , eerst 3 jaar geld uit de WW kas en een mooie afkoopsom van twee jaarsalarissen , goed voor samen ongeveer 300.000 euro vervolgens de vrouw in het onderwijs een mooi rustig baantje . Kinderen naar school (gratis natuurlijk) en studeren met maximale stufi en toeslagen , allemaal recht op en legaal , als iedereen zo zou doen zou het een mooie boel worden. Ik vind dat de heer Hormann eerder aso is dan een held , ik zou een boekje moeten schrijven over de maatschappelijke kosten die gemoeid zijn met dit soort individuen , het is haast niet te berekenen. Straks wel AOW natuurlijk en met slechts 25 jaar werken vind meneer dat ie wel recht heeft op 20 jaar gratis vrije tijd , het is de wereld op zijn kop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt onrechtvaardig en de wereld op z'n kop, maar dat is wat er daadwerkelijk de komende decennia gaat gebeuren: de wereld gaat op zijn kop. Door automatisering en robotisering gaat naar schatting 1/3 tot 2/3 van alle banen verloren, vooral in de maakindustrie en in administratieve functies. Er zal domweg minder betaald werk zijn. Om te voorkomen dat al het geld bij de automatiseerders terecht komt (Google, Amazon, Apple etc) zal winst op kapitaal sterker belast moeten worden en arbeid veel minder. Dat is niet makkelijk, gezien het recente nieuws over belastingontwijking door multinationals. Om te voorkomen dat er een grote arme middenklasse ontstaat - zoals nu al in de VS - zal er minder/ korter gewerkt moeten worden voor hetzelfde salaris. Een rechtvaardiger alternatief is een basisinkomen voor iedereen, betaald door de opbrengsten van de automatisering. Omdat de helft van het werk door robots wordt gedaan krijg je de helft van een modaal inkomen zonder dat je ervoor hoeft te werken. En werk dat lastig is te automatiseren zal veel beter betaald moeten worden, denk bv aan schoonmaken. Hetzelfde geldt voor (mantel-)zorg, opvoeding van kinderen etc. Het is een illusie om te denken dat er in de toekomst betaald werk zal zijn voor iedereen, en vooral geen banen van 40 uur. Gerhard Hormann is dus geen held en ook geen aso, hij is visionair. Zijn lifestyle zal over 10 jaar de norm zijn. Lees voor verdere inspiratie ook eens de artikelen en boeken van Rutger Bregman en kijk ook eens op de blog van Mr.Money Moustache. Zij zijn ook echte visionairs en kunnen het veel beter verwoorden dan ik.

      Verwijderen
    2. De heer "unknown" vergeet dat ik alleen maar kan leven zoals ik nu doe door fanatiek af te lossen en al even fanatiek te sparen. Nog belangrijker is dat we nu leven van ongeveer de helft van ons oude gezinsinkomen. Dat zeg ik ook altijd tegen mensen: je wilt waarschijnlijk wel ruilen met mijn hypotheek, maar niet met mijn auto.

      Verwijderen
    3. aflossen en sparen van je uitkering !

      Verwijderen
  6. Quote: Het maakt psychologisch gezien namelijk nogal wat uit of je pas een paar jaar voor je echte pensioendatum in een afgelost huis woont of al ruim voor je zestigste.
    Wat bedoel je daar mee?

    Ik had een annuïteitenhypotheek, was ouderwets zei de bank want dan kon ik niet de volledige rente aftrekken. Nou, wat je niet betaalt hoef je idd niet af te trekken. Inmiddels afgelost.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In mijn laatste boek schrijf ik dat je nooit te jong bent om met pensioen te gaan. Op dezelfde manier kun je niet jong genoeg hypotheekvrij zijn. Het is een heerlijk gevoel om al op je 57ste alles te hebben afgelost, dus ver voor de eindstreep. Lukt dat "pas" op je 64ste dan is dat ook hartstikke mooi, maar dat voelt waarschijnlijk heel anders. Zo is stoppen met werken (of anders gaan werken/minder gaan werken) op je 55ste een totaal andere beleving dan hetzelfde doen als je 65 bent. Het voel als spijbelen, als een cadeau en als een avontuur.

      Verwijderen
  7. Een paar jaar geleden ook al een keer ruim 3 jaar van de looptijd ingekort op de bankspaarhypotheek, maar sinds 2 jaar weer alle pijlen op de aflossingsvrije hypotheek gericht. Het blijft toch een hypotheekvorm waar je vanaf moet na 30 jaar ivm bruto maandlasten die dan gewoon netto maandlasten worden. Nog €32.500 te gaan in 12 jaar. Sjonge....wat een lange weg nog als je dat typt....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ook een leuke som is om te maken en van het antwoord te genieten, is de netto besparing over de gehele looptijd,die verkort is met 5 jaar. Dit bedrag was voor ons in 18 jr ruim €170.000,= Nu is het iedere maand genieten. Succes allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je geeft aan dat je lasten vanaf nu toenemen met 150 euro per maand. 'Lasten' is echter niet het goede woord, want dat impliceert een gelijkenis met bv rentekosten. Die 150 euro is gewoon extra inleg en dus keiharde aflossing. Welterusten

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik twijfel enorm over het voortzetten van onze spaarhypotheek. Volgend jaar loopt ie 15 jaar en mag ik er fiscaal vriendelijk mee stoppen. De rente, 5,2, staat nu nog 3 jaar vast. Er zit volgend jaar zo'n 55.000,00 in de spaarpot.
    Omzetten naar liniair of annuïteit kost boete vanwege eerder openbreken rente... Ik vind het erg lastig. Tips van harte welkom.
    En oh ja, door veel aflossen staan we ruim boven water.
    Grt Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben nu sinds een paar maanden restschuldvrij na de scheiding en ik moet zeggen dat ik de verleiding echt heel moeilijk kan weerstaan om een huis te kopen. huren is door de meettijd en ook de hoge vrije sectorprijzen zo moeilijk. na 2,5 jaar wil ik ook wel bij mijn ouders van 75 jaar oud weg. een plekje voor mezelf en de momenten dat ik mij kinderen bij me heb.

    en dat terwijl ik in een nieuwe hypotheek nog 75000 aflossingsvrij kan krijgen. ik zou voor een koophuis aan vaste lasten zo'n beetje 50% minder betalen dan voor een huurwoning. en ik kan veel onderhoud aan een huis zelf doen.

    erg moeilijk om nu een beslissing te nemen.. ik moet toch ergens wonen ooit..

    iemand tips?

    BeantwoordenVerwijderen