Zoeken

zondag 24 april 2016

Hoe belangrijk is het zetten van een stip op de horizon?

Op het moment dat ik op mijn 51ste mijn vaste baan als chef redacteur kwijtraakte, had ik nét mijn hele aflossingsvrije hypotheek afgelost. Om die reden zeg ik wel eens dat ik al jaren aan het voorsorteren was op een andere manier van leven, eigenlijk al vanaf het moment dat ik in oktober 2008 besloot om korte metten te maken met de hypotheek. Je kunt ook zeggen dat ik al met een reddingsvest om op het dek van de Titanic stond toen de ijsberg nog niet eens aan de horizon was verschenen.


Er wordt wel eens gezegd dat ik "geluk" heb gehad dat ik het hele aflossingsvrije deel van de hypotheek had weggewerkt, toen ik op straat kwam te staan. Op dezelfde manier kun je stellen dat het lot me bepaald gunstig gezind was en ook dat er aan mijn gevoel voor timing niets schort. Zoals zo vaak was het echter vooral een combinatie van factoren. Ik heb mazzel gehad (want ik had er in 2009 bij de eerste reorganisatie al uit kunnen vliegen), maar ben ook precies op tijd gaan sparen en heb dat in een adembenemend tempo gedaan.

De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen, want vanaf 1 mei is het de bedoeling dat ik vijf jaar lang ga leven van mijn spaargeld. Ik kwam op dat idee door alle berichten die ik las over het "basisinkomen" en kwam uit op een bedrag van 1000 euro per maand door de titel van bovenstaand boek. Een snelle rekensom leert dat ik daarvoor een bedrag van 60.000 euro nodig zou hebben. Dat lijkt veel, maar in voorgaande jaren waren we erin geslaagd om elke twaalf maanden een bedrag tussen de 15.000 en 20.000 euro af te lossen door te gaan leven van de helft van het gezinsinkomen.

Nadat we de aflossingsvrije hypotheek tot de laatste cent hadden afgelost, zijn we gestopt met aflossen maar doorgegaan met sparen. In de praktijk veranderde er echter niets, alleen maakten we het bedrag niet langer over naar de bank maar zetten we het in plaats daarvan op een bankrekening. Ik heb dat potje "basisinkomen" gedoopt (hoewel het in eerste instantie "vroegpensioen" heette) en als doelbedrag 60.000 euro ingevoerd. Dankzij een handig ringdiagram kun je vervolgens in één oogopslag zien hoe ver je bent en hoeveel je nog moet sparen.

Ik heb versneld aflossen wel eens een spelletje genoemd en een sport (en zelfs een gezonde verslaving), maar dat geldt net zo goed voor dit nieuwe experiment. Met elke inleg kwam het einddoel dichterbij en daarmee het begin van een nieuwe fase in mijn leven. Als ik op maandag 2 mei wakker word, weet ik zeker dat ik de komende vijf jaar nooit meer de wekker hoef te zetten en geen letter op papier hoef te zetten om rond te kunnen komen. Dat is ook wat de pleitbezorgers van een basisinkomen zo aantrekt: het besef dat je belangrijkste uitgaven bij voorbaat zijn afgedekt zodat je je energie ergens anders op kunt richten.

Frappant is dat ook nu mijn timing perfect was (of een van de andere hierboven genoemde varianten). Precies twee weken voor de deadline wist ik het doelbedrag te halen en kleurde het ringdiagram opeens groen. Dat is niet alleen een heuglijk feit, maar doet ook de vraag rijzen wat het effect is van een stip op de horizon. Bereik je in het leven iets of krijg je soms iets door er de hele tijd aan te denken en er voortdurend mee bezig te zijn (net zoals het boek The Secret belooft)? Had ik wellicht 70.000 euro bij elkaar gespaard als dát het oorspronkelijke doel was geweest (of "maar" 50.000 als ik de lat ietsje lager had gelegd?

Het feit dat ik daar een vraag van maak, laat zien dat ik het antwoord nog niet precies weet. Wel ben ik ervan overtuigd dat er een causaal verband bestaat, dat niets met hocuspocus te maken heeft maar alles met focus. Sinds 2008 hebben we van alles doelbewust gedaan en ook heel doelgericht. Niet alleen zijn we vanaf dat moment een heel andere richting ingeslagen, ons leven heeft ook weer richting gekregen. Voor die tijd waren we alleen maar aan het werk, nu zijn we ergens naartoe aan het werken. En dat werkt blijkbaar.

10 opmerkingen:

  1. Beste Gerhard Hormann,

    hieronder nogmaals mijn reactie op de blog van 20 april. Ik had nog geen reactie op mijn reactie gekregen. Wellicht ook niet nodig, maar ik ben wel nieuwsgierig. Ik zal de rekensom nog iets sterker aanzetten dat 60K erg weinig is. Drie studerende kinderen geeft over 5 jaar alleen al 30K. Helft weg. En niemand nog een hap gegeten. Deze details zijn essentieel.

    intussen heb ik het boek plakband pensioen gelezen. Ik had nog niet van de eerdere boeken gehoord. En heb ze niet gelezen. Ik ben een paar jaartjes jonger en werk nog. Ben al wel helemaal klaar voor een vergelijkbaar leven. Ik ben nl niet in 2008 gestart, maar veel eerder toen ik nog op de middelbare school zat. Altijd de helft wegleggen en beleggen en zo weinig mogelijk vakantie. Kreeg ook pas op mijn 27ste mijn eerste salaris na mijn studie aan de technische universiteit en daarna de destijds verplichte dienstplicht. Maar wel met veertig een hypotheekvrij vrijstaand huis. Nu genoeg om 15 jaar te overbruggen. Maar kinderen zijn duur. Daarom zou het interessant zijn in het volgende boek veel meer detail te presenteren. Wat kost wat op de cent nauwkeurig, let wel 60K is erg weinig en wat komt daarna als het op is? Of is er dan toch nog die geheimzinnige afkoopsom beschikbaar waarvan we niet mogen weten hoe hoog die is? En hoeveel zijn die royalties eigenlijk? Succes vanaf 1 mei.

    Vriendelijke groet,
    G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geert heeft wel gelijk , ik vind Hormann een leuke schrijver en verteller maar hij blijft geheimzinnig doen, laten we wel zijn dat iemand die 100.000 euro aflost nou niet bepaald een geweldenaar is , is heel gewoon .
      Al dat geschrijf gaat over een hypotheekje van oorspronkelijk 45000 euro dat na al dat geblaat nu 60000 euro is . Potje voor kinderen en potje voor op te maken . Hij vergeet in zijn verhaal dat hij recht heeft op AOW terwijl hij daar 16 jaar niet aan betaald , dat hij wel kinderbijslag en stufie voor zichzelf en kinderen dient te krijgen en dat zijn vrouw een mooi baantje in het onderwijs heeft met alle vakanties en feetjes . Voorts is jammer genoeg zijn vader op jonge leeftijd overleden , dat is vreselijk maar dat betekent dat ook zijn moeder dus een jaar of 40 lang inkomen heeft gekregen uit de staatsruif en heeft Hormann 3 jaartjes WW gekregen plus een afkoopsommetje van 2 ton bruto. Al met al vind ik dat Hormann een rupsje nooigenoeg blijkt te zijn die uitsluitend wilt halen uit de ruif en daarin niks verschilt van mensen die zgn . keihard werken . Ik vind hem een leuke kerel maar geen voorbeeld voor de medemens omdat hij tot nu toe alleen maar geld kost voor de maatschappij en niks bijdraagt . Als we het allemaal zo doen kunnen zijn kindjes helemaal niet meer naar school en is zijn vrouw de baan kwijt en ga zo maar door.

      Verwijderen
    2. Ik begrijp jullie reacties. Alleen als jullie het boek hypotheekvrij lezen, schrijft Gerhard hierin duidelijk dat het is zijn verhaal/manier om met geld en leven om te gaan. In een van zijn interview heeft hij ook aangegeven dat het is niet een passende oplossing vor iedereen, anders was de politiek al lang hiermee bezig. Ik vind het juist vervrissend om een andere beeld te krijgen van hoe men kan met geld omgaan. Ik ben twee jaar geleden vegetarisch geworden, omdat vlees eten 10 keer schradelijker voor het milieu dan auto rijden is. Het is hulpzaam te zien dat andere ook hiermee bezig zijn en hoe ze dit in hun dagelijkse leven uitvoegen. En anders het bijft een keuze. Jullie mogen wel andere keuzes maken, maar wat belangrijk is dat iedereen maakt een bewuste keuze en niet in de problemen komen door ontwetenheid.

      Verwijderen
    3. Wat leuk. Je achternaam is Kleinhuis en je wil graag complimenten omdat je in een vrijstaand hypotheekvrij huis woont. Of, je gaat een potje trollen met de achternaam Lolsma.

      Het lijkt wel de laatste editie van de Donald Duck met aannemer Baksteen, schilder Acryl en metselaar M. Ortel.

      Verwijderen
  2. Je leest daar alles over in mijn volgende boek. Plus: we hebben een potje gespaard voor studie kinderen van 25.000 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prima stukje. Ik denk trouwens dat het hebben van een doel al een deel is van het halen van dat doel. Ergens naar toe werken stimuleert enorm. Maar dat heb je zelf al ondervonden. Bovendien is het zo dat het geen je aandacht geeft, dat groeit! Letterlijk en figuurlijk. Prima gedaan en geniet er vooral van.
    Groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik merk precies hetzelfde als jij. Ik heb mij voorgenomen dat ik ieder jaar 10% aflos. In mijn geval is dat €3.500,00 per kwartaal moet sparen. En dat gaat eigenlijk zo makkelijk! Als het echt wilt, zet je je stappen wel, volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je het echt wilt maak je andere keuzes.
    Zelf vind ik aflossen nu zo belangrijk dat ik gerust de verbaasde blikken van familie en buren erbij wil nemen omdat ik mijn levensstijl stilletjes aan verander. Alleen al het feit dat ik nu de fiets neem doet wenkbrauwen fronsen.
    Zelf heb ik uitgerekend dat we binnen vijf jaar volledig hypotheekvrij kunnen zijn. Als ik maar het schema volg.
    We zijn dan nog erg jong. Ik ben dan nog maar 45 en we hebben momenteel al een hoge schoolstudent die veel geld kost. Ik spaar alleen voor de jongste kinderen omdat ik niet weet of de man tegen dat zij eventueel gaan studeren nog zal werken...
    Aflossen wilden we per se omdat we het gehad hadden met de banken na onze avonturen de afgelopen jaren.
    Hoe minder we de bank nodig hebben hoe beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van harte gefeliciteerd met de eerste dag van je plakbandpensioen en je zelfverdiende basisinkomen! Was het nu ook jouw verjaardag? Dan ook van harte daarmee!
    Dat je er veel van mag genieten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hartelijk dank! Je hebt het bijna goed: mijn plakbandpensioen begint in de maand waarin ik 55 word (namelijk de 26ste).

    BeantwoordenVerwijderen